Europese Commissie: bevoordelen van NS mag niet

Het Nederlandse kabinet wordt door de Europese Commissie op het matje geroepen vanwege het vermeende bevoordelen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Door de NS het binnenlandse spoor tot 2033 te laten exploiteren, lijkt het kabinet de regels van de Europese Commissie te negeren.

Hoofdrailnetconcessie gunnen aan NS

In 2020 besloot het kabinet de hoofdrailnetconcessie onderhands aan de NS te gunnen, een besluit dat eind december vorig jaar door de Tweede Kamer werd bekrachtigd, waarmee de gunning definitief werd.

Eurocommissaris Adina Vălean (Transport) stelt dat het kabinet de concessie openbaar had moeten aanbesteden, zodat ook concurrenten zoals Arriva, Keolis en QBuzz een kans hadden gekregen om mee te dingen. Volgens de Europese Commissie had het kabinet op zijn minst een marktanalyse moeten uitvoeren en serieus moeten overwegen om meer concurrentie op het spoor toe te laten.

“Nederland heeft onvoldoende geanalyseerd welke vervoersdiensten door marktpartijen onder commerciële, open toegangsvoorwaarden zouden kunnen worden aangeboden”, aldus de Europese Commissie, die dit beschouwt als een schending van de Europese mededingingsregels.

Eerdere waarschuwingen

Na een eerdere waarschuwingsbrief vorig jaar aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat), heeft het kabinet nog steeds de bezwaren van de EU genegeerd, wat nu resulteert in een tweede waarschuwing. Binnen twee maanden moet het kabinet uitleggen waarom de bezwaren van de Europese Commissie zijn genegeerd.

Verwacht wordt dat de staatssecretaris zal uitleggen dat het Nederlandse spoor fijnmazig en druk bereden is, waardoor de dienstregeling enkel gebaat is bij één vervoerder. Bovendien zouden ingehuurde juristen en advocaten van het kabinet dit standpunt ondersteunen.

Mogelijke rechtszaak bij het Europese Hof

Indien de EU de uitleg niet accepteert, kan Brussel een inbreukprocedure opstarten, waarbij een rechtszaak bij het Europese Hof van Justitie de laatste mogelijke stap is. Echter wordt verwacht dat inbreukprocedures vaak onderhands worden opgelost tussen Brussel en de lidstaten, zonder dat het tot een rechtszaak komt.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Nieuwe directe trein naar München in 2025

Nieuwe directe trein naar München in 2025

NS en Deutsche Bahn (DB) hebben aangekondigd dat ze vanaf 2025 een dagelijkse rechtstreekse ICE-treindienst willen introduceren van Amsterdam naar München. De twee spoorwegmaatschappijen zien een groeiende vraag naar reizen naar de derde grootste stad van Duitsland in...

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Het zomerseizoen markeert het einde van een tijdperk voor treinreizigers vanuit Nederland naar Zwitserland, met de aankondiging dat de dagelijkse treindienst van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Basel niet langer zal worden voortgezet. De Duitse spoorwegen hebben...

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië, gelegen in het noorden van Frankrijk, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en charmante dorpjes. Van middeleeuwse kathedralen tot adembenemende kustplaatsen, hier zijn enkele bestemmingen die je niet mag missen tijdens een bezoek...

Pin It on Pinterest