Europese Commissie: bevoordelen van NS mag niet

Het Nederlandse kabinet wordt door de Europese Commissie op het matje geroepen vanwege het vermeende bevoordelen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Door de NS het binnenlandse spoor tot 2033 te laten exploiteren, lijkt het kabinet de regels van de Europese Commissie te negeren.

Hoofdrailnetconcessie gunnen aan NS

In 2020 besloot het kabinet de hoofdrailnetconcessie onderhands aan de NS te gunnen, een besluit dat eind december vorig jaar door de Tweede Kamer werd bekrachtigd, waarmee de gunning definitief werd.

Eurocommissaris Adina Vălean (Transport) stelt dat het kabinet de concessie openbaar had moeten aanbesteden, zodat ook concurrenten zoals Arriva, Keolis en QBuzz een kans hadden gekregen om mee te dingen. Volgens de Europese Commissie had het kabinet op zijn minst een marktanalyse moeten uitvoeren en serieus moeten overwegen om meer concurrentie op het spoor toe te laten.

“Nederland heeft onvoldoende geanalyseerd welke vervoersdiensten door marktpartijen onder commerciële, open toegangsvoorwaarden zouden kunnen worden aangeboden”, aldus de Europese Commissie, die dit beschouwt als een schending van de Europese mededingingsregels.

Eerdere waarschuwingen

Na een eerdere waarschuwingsbrief vorig jaar aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat), heeft het kabinet nog steeds de bezwaren van de EU genegeerd, wat nu resulteert in een tweede waarschuwing. Binnen twee maanden moet het kabinet uitleggen waarom de bezwaren van de Europese Commissie zijn genegeerd.

Verwacht wordt dat de staatssecretaris zal uitleggen dat het Nederlandse spoor fijnmazig en druk bereden is, waardoor de dienstregeling enkel gebaat is bij één vervoerder. Bovendien zouden ingehuurde juristen en advocaten van het kabinet dit standpunt ondersteunen.

Mogelijke rechtszaak bij het Europese Hof

Indien de EU de uitleg niet accepteert, kan Brussel een inbreukprocedure opstarten, waarbij een rechtszaak bij het Europese Hof van Justitie de laatste mogelijke stap is. Echter wordt verwacht dat inbreukprocedures vaak onderhands worden opgelost tussen Brussel en de lidstaten, zonder dat het tot een rechtszaak komt.

Ontvang aanbiedingen

Extra treinen en maatregelen voor De Nijmeegse Vierdaagse

Extra treinen en maatregelen voor De Nijmeegse Vierdaagse

Van zaterdag 12 tot en met vrijdag 18 juli staat Nijmegen weer volledig in het teken van de Nijmeegse Vierdaagse. Ruim anderhalf miljoen wandelaars en feestvierders trekken deze week naar de stad voor het grootste wandelevenement en feest van Nederland. NS speelt...

Geen treinverkeer tussen Hengelo en Enschede van 17 t/m 20 juli

Geen treinverkeer tussen Hengelo en Enschede van 17 t/m 20 juli

Van donderdag 17 tot en met zondag 20 juli werkt ProRail aan de treinbeveiliging tussen Hengelo en Enschede. Door deze werkzaamheden rijden er vier dagen lang geen treinen op dit traject. NS en Blauwnet zetten in deze periode bussen in om reizigers te vervoeren....

Techno in stationshal Groningen op 6 juli 2025

Techno in stationshal Groningen op 6 juli 2025

De monumentale stationshal van Groningen vormde zondag 6 juli het sfeervolle decor voor een bijzonder techno- en house-evenement van organisatie KopjeK. De historische locatie, normaal gevuld met reizigers, was tijdens de zomerse verbouwingsperiode tijdelijk buiten...

Pin It on Pinterest