NS bezuinigt, maar terecht?

Hoewel NS in de komende jaren 1,5 miljard euro wilt bezuinigen lijkt dit niet de beste oplossing volgens hoogleraar Bert van Wee. NS neemt aan dat het reisgedrag zal veranderen na de Coronacrisis, maar dit lijken vooral speculaties. Zo zal volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (Kim) mogelijk 3 tot 15 procent van de reizigers niet terugkeren in de trein. NS wilt echter 2300 banen laten verdwijnen, maar wat als straks bijna iedereen gewoon weer in de trein zit?

NS wilt niet wachten op duidelijkheid

Voorlopig heeft NS de koers al gekozen op basis van speculatie. Ook volgens het Kim zijn voorspellingen lastig. Ze worden gemaakt op de aanname dat reizigers zullen veranderen van ‘attitude’. Volgens van Wee zijn er geen aanwijzingen voor blijvende substantiële veranderingen. Toch heeft NS alvast beslissingen genomen die mogelijk een grote impact hebben op de organisatie.

Vragen van Trouw.nl aan hoogleraar van Wee

Hieronder een aantal vragen die aan hoogleraar Bert van Wee zijn gesteld door dagblad Trouw.

Is het dan wel verstandig om nu fors te bezuinigen in het openbaar vervoer?

“Op korte termijn hebben de ov-bedrijven een probleem: ze hebben veel minder inkomsten. En wat de lange termijn betreft, ik kan me voorstellen dat je nu even geen beslissing neemt over investeringen in de infrastructuur voor na 2030. Maar nu stevig ingrijpen, nee, dat lijkt me niet verstandig.”

En als het gaat om de dienstregeling: minder treinen en bussen?

“Dat verschilt per lijn. Op lijnen waar de bussen af en aan rijden, maakt het niet veel uit als er per uur eentje minder langskomt. Dan blijven de reizigers die van die lijn gebruik willen maken wel komen. Maar als je een bus die één keer per half uur rijdt voortaan één keer per uur laat vertrekken, verlies je reizigers. Dat is op het platteland al vaak gebeurd.”

Komen die reizigers terug als het openbaar vervoer in betere tijden weer vaker rijdt?

“Nee, niet per se. Die hebben intussen hun gedrag aangepast. Ze zijn dichter bij hun werk gaan wonen. Of heel simpel, ze hebben een extra auto gekocht. En als je die voor de deur hebt staan, ga je die gebruiken, ook als de bus weer vaker rijdt. Zo’n ingreep in de dienstregeling heeft effecten die vele jaren aanhouden. Ik zou er nu, midden in de crisis, dus heel voorzichtig mee zijn.”

Ontvang acties

Trein naar Berlijn in minder dan 6 uur

Trein naar Berlijn in minder dan 6 uur

Om concurrerend te zijn voor andere vervoersmiddelen wilt de NS en Europa de reistijden en prijzen minimaliseren voor populaire bestemmingen tot 500 kilometer. Hiervoor moeten verschillende wijzigingen worden gemaakt in bijvoorbeeld de dienstregeling, route of het...

NS start implementatie van nieuw beveiligingssysteem ERTMS

NS start implementatie van nieuw beveiligingssysteem ERTMS

Ter modernisering van de treinen en veiligheid start NS met de implementatie van het nieuwe ERTMS beveiligingssysteem. Alle 176 VIRM-dubbeldekkers zullen in de komende periode worden voorzien van deze hypermoderne technologie. Leverancier Siemens Mobility is hierbij...

Pin It on Pinterest

Deel deze pagina

Geef het door aan iemand anders