Tag: winter

Normale dienstregeling vanaf vrijdag

Volgens een woordvoerder van de NS rijden alle treinen vanaf a.s. vrijdag weer volgens de normale dienstregeling. Wel is aangekondigd dat er kortere treinen en andere type treinen op stations kunnen verschijnen dan men gewend is. Dit zou komen door de winterdienstregeling, waarbij alle treinen zijn verspreid over het hele land en hierdoor niet meer op de gebruikelijke locatie zijn. De treinen moeten nu weer even gerangschikt worden en dit zal naar verwachting enkele dagen duren. De NS heeft een hoop voorbereidingen getroffen om van de winterdienstregeling soepel over te laten gaan op de normale dienstregeling. De NS heeft in de afgelopen ruim 20% minder treinen ingezet om storingen en problemen op het spoor te voorkomen. Toch is dit de NS niet altijd gelukt, maar bleven rampzalige storingen gelukkig uit.

dienstregeling, normale, vrijdag, winter

Winterdienstregeling in gang gezet

NS winterdienstregeling

De winterdienstregeling van de NS is vandaag preventief in gang gezet door de Nederlandse Spoorwegen en Prorail, omdat er hevige sneeuwbuien waren voorspelt. De aangepaste dienstregeling is daarom direct verwerkt in de online reisplanner van de NS, zodat iedereen beschikt over de actuele treintijden. De winterdienstregeling wordt elk jaar ingesteld bij noodweer, zodat de vertragingen door het winterse weer kunnen worden opgevangen. Het voorstel voor de winterdienstregeling wordt elk jaar vroegtijdig ingediend bij de minister van verkeer en veiligheid en zorgt vaak voor veel kritiek. Toch is het een goede oplossing om de problemen op het spoor te minimaliseren en het vast komen te zitten van duizenden reizigers te voorkomen.

 

dienstregeling, reisplanner, winter

De winter en aangepaste dienstregeling in aantocht

Met het koude winterweer voor de deur heeft Prorail de nieuwe plannen voor komende winter gepresenteerd. De aangepaste dienstregeling wordt de komende winter al eerder ingezet, zodat het treinpersoneel het treinverkeer beter op gang zou kunnen houden. Wanneer er een kans op sneeuw van 10% is voorspeld wordt de aangepaste dienstregeling al ingezet. Er zullen dus al veel eerder, minder treinen worden ingezet. Dit nieuwe plan is vreemd te noemen aangezien afgelopen winter al bleek dat de aangepaste dienstregeling soms te vroeg werd ingesteld.

dienstregeling, winter

Minister verbaasd over boosheid passagiers

De minister van infrastructuur heeft er moeite mee dat de treinreiziger boos wordt bij grote problemen van de Nederlandse Spoorwegen. Omdat het noodweer van de winter niet alleen het treinverkeer had platgelegd, maar ook de snelwegen, terwijl hier veel minder commotie over ontstaat. De minister heeft dus liever dat we of over allebei klagen of helemaal niet. Zowel stroomstoring, seinstoringen als kabel breuken kunnen het treinverkeer stilleggen en daar is niet altijd wat aan te doen, maar de gevolgen zijn vaak catastrofaal. Er zouden dus in de aanloop naar de winter al maatregelen getroffen moeten worden om dit te voorkomen en een noodplan te hebben, zodat de duizenden reizigers toch hun huis kunnen opzoeken. Toch zal dit nog een aantal jaar duren aangezien er voor de komende winter nog niet veel veranderd lijkt te zijn.

Klachten over winterweer

minister, NS, prorail, winter, winterweer

Adviesrapport voor NS en Prorail

Adviesrapport voor NS en Prorail

De commissie-Kuijken heeft vandaag een rapport gepresenteerd, waarin een aantal verbeterpunten zijn gegeven voor de NS en Prorail. Het komt er vooral op neer dat er beter samengewerkt moet worden. Zo ging de kritiek van de commissie-Kuijken vooral over de onderstaande punten:

  • Gedetailleerdere werkafspraken tussen de NS en Prorail.
  • Betere verslaglegging voor meer grip vanuit de tweede kamer.

De twee dienen meer samen te werken, zodat de tweede kamer een beter overzicht heeft van de situatie en weet waaraan de budgetten worden besteed. Hiermee zou de minister van infrastructuur en milieu meer grip krijgen op de spelende zaken, zodat de minister vroegtijdig kan ingrijpen. Aanleiding voor het onderzoek waren de grove winteromstandigheden van de afgelopen weken, waarin er grote chaos ontstond rondom de spoorwegen en treinreizigers. Daarbij speelde de kwestie van de falende hogesnelheidslijn, waardoor het onderwerp extreem veel in de media is geweest de afgelopen periode. De kwestie is actueler dan ooit en dit heeft er voor gezorgd dat personen van alle partijen zijn aangesproken en het onderzoek van de commissie-Kuijken.

 

NS, prorail, winter, winterdienstregeling

Het winterse weer en de NS

Het winterse weer en de NS

Er bestaan inmiddels een hoop twijfels over het handelen van de NS en Prorail in het winterse weer. Daarbij stuiten de tweede kamer, de minister en de beide partijen op moeilijke vraagstukken. De NS gooit gelijk de winterdienstregeling ingang wat een versimpelde dienstregeling inhoud, maar dit is voor veel reizigers natuurlijk niet de juiste oplossing. De vertragingen kwamen vooral door de kapotte bovenleidingen en de daarmee gepaarde vertragingen. Vooral de NS kwam veel in het nieuws, terwijl de vertragingen eigenlijk door Prorail zijn veroorzaakt. Wel moet er gezegd worden dat de communicatie van de NS tekort schiet op verschillende fronten. Reizigers die via het internet hun reis plannen staan later toch voor onverwachte verrassingen door treinen die toch uit de dienstregeling zijn gehaald. Anderzijds moeten er ook complimenten gemaakt worden voor het vervangend vervoer en de compensaties die de NS voor deze chaos inlevert.

NS, trein, treinkaartje, treinreis, weer, winter

NS pakt de winter goed op

NS pakt de winter goed op

Hoewel het winterse weer de NS plotseling wakker schudden was de winterdienstregeling snel van kracht gekomen. Na een week lang met de winterdienstregeling te hebben gewerkt kan er gezegd worden dat deze ook daadwerkelijk succesvol is gebleken. Natuurlijk blijven er altijd treinen met vertraging en zullen er treinen uitvallen door het winterse weer. De Nederlandse Spoorwegen heeft aangekondigd dat de winterdienstregeling nog tot a.s. vrijdag(12-02-2012) zal doorgaan. Daarna zal het weer langzaam verbeteren en word de normale dienstregeling weer in gang gezet.

 

dienstregeling, NS, trein, weer, winter, winterdienstregeling

Alle rechten voorbehouden 2020 - 2021 | Goedkoop-treinkaartje.nl

This window will automatically close in 15 seconds
Deel deze pagina!