Tag: Onderzoeksraad voor Veiligheid

Treinreizigers inzetten tegen agressie in OV

Onlangs is een rapport uitgebracht dat na onderzoek van Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) is opgesteld. In dit rapport staat dat reizigers momenteel niet genoeg doen om het geweld te stoppen en zouden in de praktijk meer kunnen doen. Momenteel is het zo dat reizigers video materiaal of melding maken van de gebeurtenis, maar fysiek ingrijpen is er nog niet bij. Volgens de onderzoekers zouden reizigers een sociaal schild moeten vormen voor het slachtoffer en tussen de dader en het slachtoffer in gaan staan. Op deze manier is er een vluchtroute voor de dader en forceer je geen geweld.

NS Bezuinigingen

In een ideale maatschappij zou dit wellicht een oplossing zijn, maar in de praktijk verplaatst het geweld zich vaak naar de omstanders die te hulp schieten. Daarom heeft de politie enige tijd geleden aangeraden om beeldmateriaal te maken van de daders, zodat zij later kunnen boete voor hun daden. Volgens de onderzoekers weten veel reizigers niet wat ze moeten doen in zo’n situatie en dat daar wat aangedaan moet worden. Wij van Goedkoop-treinkaartje.nl zijn echter van mening dat reizigers niet de oplossing moeten zijn, maar dat de NS en de regering samen een naar een oplossing moeten zoeken. Het sluiten van de OV-poortjes, goede camera’s, vaste spoorwegpolitie en een SMS-alert zouden al genoeg oplossing bieden voor het probleem. Door reizigers er tussen te laten springen wordt de dreiging op escalatie alleen maar groter en zeker wanneer het om grote groepen agressievelingen gaat. Een individu is namelijk te stoppen met een kleine groep reizigers, maar hele groepen zijn vaak oncontroleerbaar.

Onderzoek van SMV

In theorie is dit uiteraard een heel leuk onderzoek, maar in de praktijk kunnen er heel wat vraagtekens bij worden gezet. Zo vragen wij ons af of de onderzoekers zelf een schild zouden vormen in dergelijke situaties.

Geweld in Trein, Onderzoeksraad voor Veiligheid, Trein geweld, Trein mishandeling, trein nieuws

Oorzaak ontsporen van trein bij Hilversum bekend

Afgelopen week heeft de onderzoekscommissie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid de oorzaak van de ontsporing van de trein bij Hilversum bekend gemaakt. Vorig jaar op 15 januari 2014 is een trein bij Hilversum ontspoord, waarbij het nog niet helemaal duidelijk was wat de oorzaak nou eigenlijk was en wie hiervoor verantwoordelijk kon worden gehouden. Nu blijkt dat ProRail nalatig is geweest bij het onderhoud aan de wissels en dat de prioriteit bij de controles op andere punten lag. Natuurlijk is het goed dat de medewerkers van ProRail prioriteiten stellen, maar zeker in de toekomst zal alles goed gecontroleerd moeten worden om dergelijke ongelukken in te voorkomen.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid dient ProRail en andere vervoersaannemers lessen te leren uit dergelijke incidenten, zodat dit kan worden voorkomen in de toekomst. Een defect in een wissel zou de oorzaak zijn van het ongeluk wat had kunnen worden voorkomen bij kwalitatief goed onderhoud. Bij het ongeluk zijn enkele inzittende lichtgewond geraakt, maar het had veel erger kunnen aflopen. Daarom stelt de Onderzoeksraad in een verklaring dat de voorschriften zodanig moeten worden aangescherpt dat tongaanrijdingen (de oorzaak van het ongeluk) worden tegengegaan. Daarbij moet het spooronderhoud zodanig worden aangestuurd en gecontroleerd dat veiligheid voldoende gewicht krijgt ten opzichte van beschikbaarheid en kosten. Tevens moeten ProRail en andere spooraannemers zorgen voor een goed inzicht in de technische staat van het spoor.

hilversum, Onderzoeksraad voor Veiligheid, trein nieuws, Trein ontspoord, treinongeluk

Alle rechten voorbehouden 2020 - 2021 | Goedkoop-treinkaartje.nl

This window will automatically close in 15 seconds
Deel deze pagina!