Tag: Minister Mansveld

Einde tijdperk Minister Mansveld door Fyra debacle

Staatssecretaris Minister Mansveld (Infrastructuur) is gister opgestapt, nadat het Fyra-rapport openbaar werd gemaakt. Volgens Samson heeft zij de beslissing zelf genomen en had zij hier geen enkele twijfels over. Communicatie is één van de belangrijkste aspecten op de functie en hierin zijn fouten gemaakt. De Fyra zou het traject naar België verzorgen en heeft Nederland miljoenen gekost.

Er werden verkeerde partijen aangetrokken voor zowel de bouw als de controle, waarover de Tweede Kamer ook nog eens slecht werd geïnformeerd.

Minister Mansveld

Geen ontkomen

Het hing al langer in de lucht dat er iemand verantwoordelijk moest worden gehouden voor het Fyra debacle. Minister Mansveld had zich hier waarschijnlijk al langere tijd op voorbereid en heeft dan ook direct de juiste beslissing gemaakt. Dit zal niet onder druk zijn gegaan, want zij had dit uiteraard al zien aankomen.

Nieuwe Minister van Infrastructuur

Staatssecretaris Sharon Dijksma is aangewezen om Minister Mansveld te vervangen. Zij werkte eerder voor economische zaken en ook daar zal nu een vervanger voor moeten worden gevonden.

Beeldmateriaal

Minister Mansveld, trein nieuws

NS doet aangifte tegen treinplasser

Afgelopen week is chaos ontstaan, nadat iemand een video had geupload van een jongeman die in de trein over de banken heen plaste. Facebook had wegens privacyredenen de foto direct offline gehaald. Later verscheen de afbeelding opnieuw, omdat verschillende andere hem opnieuw hadden geplaatst.

Een woordvoerder van de NS liet weten dat dit een schandalige en ongehoorde actie is en dat hier zeker iets mee gedaan gaat worden. Sinds 1 mei 2015 heeft Minister Mansveld de NS bevoegd om zonder tussenkomst van de rechter iemand een stationsverbod te geven. Op deze manier zouden geweldplegers in het Openbaar Vervoer sneller kunnen worden aangepakt en zouden zij sneller een straf opgelegd krijgen. De treinplasser dreigt dan ook de eerste te worden die deze straf opgelegd krijgt en dat allemaal via sociale media.

De NS gaat komende maandag aangifte doen tegen de jongeman en wil nog niet vooruit lopen op de straffen die hem worden opgelegd. Dit zou vermoedelijk een stationsverbod kunnen zijn, waarbij hij een bepaalde tijd niet meer met de trein mag en zich ook niet meer mag laten zien in de buurt van stations. Uiteraard staat hem waarschijnlijk een flinke boete te wachten voor vernieling en vandalisme in de trein. De schoonmaakkosten zullen waarschijnlijk ook op de jonge worden verhaald, waarbij er door de tussenkomst van sociale media binnen enkele minuten kan worden achterhaald wie deze jongen is. Vrienden van de dader zouden de foto immers hebben geplaatst.

Minister Mansveld, trein nieuws, Trein vandalisme, Trein vernieling, Treinplasser

Voorstellen tegen geweld in Openbaar Vervoer

Na de vele berichten in de media en protest acties van spoorpersoneel lijkt de politiek zich er eindelijk mee te gaan bemoeien. Zo zijn er al verschillende voorstellen ingediend om de agressie in het Openbaar Vervoer tegen te gaan. Zo pleiten verschillende partijen voor het eerder dichtgaan van de OV-poortjes op stations, meer spoorwegpolitie en wapens voor het NS personeel. Deze laatste is uiteraard een mogelijkheid en wordt gesteund door de PVV, maar is wellicht niet de oplossing. Er wordt hiermee een ander beeld gegeven aan NS personeel en zouden deze verantwoordelijkheid eigenlijk niet moeten dragen. Een wapenstok en pepperspray zouden tot de uitrusting moeten behoren, maar andere oplossingen lijken een meerderheid te hebben.

Minister Mansveld

Juiste oplossingen

Zo bekijkt Minister Mansveld momenteel oplossingen als een SMS-alert voor reizigers, het eerder sluiten van de OV-poortjes en vaste spoorwegpolitie aan te stellen op de 20 grote stations. Deze oplossingen lijken ons goed en zeker bij te dragen aan de veiligheid voor treinreizigers en personeel. Het is dan ook te hopen dat er budget kan worden vrijgemaakt en dergelijke oplossingen snel kunnen worden ingevoerd.

Geweld in Trein, Minister Mansveld, Spoorwegpolitie, Trein geweld, Trein mishandeling

Opnieuw conducteur bedreigd in trein

Afgelopen week is opnieuw een conducteur bedreigd met een mes in de trein. De Duitse treinreiziger viel de conducteur aan toen er om zijn vervoersbewijs werd gevraagd. Dit gebeurde in de trein van Oisterwijk naar Tilburg, waarna de conducteur direct alarm sloeg. De politie greep direct in op het eerst volgende station en wist de man met mes aan te houden. In zijn portemonnee werd een Duits rijbewijs aangetroffen, waardoor men er vanuit gaat dat de dader uit Duitsland afkomstig is.

Minister Mansveld

Ernstige mishandeling

Het was niet het eerste heftige incident van deze periode. Een conducteur is afgelopen weekend door 4 jongens mishandeld in de trein van Utrecht naar Amsterdam. Op het station van Abcoude stopte de trein, waarbij de mishandeling verplaatste naar het perron. De jongens zijn vervolgens de stad in gevlucht, maar konden later worden aangehouden door de politie.

Het geweld is al jaren aan de orde van de dag, maar het personeel is er klaar mee en houdt heuse protest acties. Zo hebben conducteurs van de NS een toeter actie gehouden tegen de agressie in het Openbaar Vervoer. Het is nu de taak aan de regering om hier snel wat aan te doen, want voorlopig is er nog geen oplossing gevonden.

Geweld in Trein, Minister Mansveld, Trein geweld, Trein mishandeling, treinreizigers

Machinisten toeteren tegen agressie

Machinisten hebben afgelopen week om 09:00 uur precies getoeterd tegen de agressie in het Openbaar Vervoer. Voor veel medewerkers van de NS is de maat vol, want de agressie blijft slachtoffers maken en er lijkt geen einde aan te komen. Het toeterprotest van machinisten zou genoeg aandacht moeten trekken om de politiek bewust te maken van deze werkomstandigheden. Het is natuurlijk te erg voor woorden dat medewerkers van de NS continu in elkaar geslagen worden, terwijl zij gewoon hun werk proberen te doen.

Minister Mansveld

Oplossingen

Om de agressie tegen te gaan willen medewerkers van de NS de spoorwegpolitie weer terug, zwaardere straffen en dat de OV poortjes op de treinstations gesloten worden. Deze maatregelen behoren allemaal tot de mogelijkheden en zij binnen afzienbare tijd te realiseren.

Opnieuw incidenten

Afgelopen week is er opnieuw een conducteur het ziekenhuis in geslagen, omdat een reiziger niet in het bezit was van een geldig vervoersbewijs. Ook in Helmond werd afgelopen week weer een conducteur bespuugd en geschopt om vergelijkbare redenen.

 

 

Geweld in Trein, Minister Mansveld, OV Problemen, Trein geweld, Trein Toeter Actie

Duizenden Nederlanders lijden onder trillingen van treinen

Onlangs is een rapport van het RIVM naar buiten gebracht, waarin staat dat er bijna 270.000 Nederlanders zijn die last hebben van trillingen van treinen. Deze Nederlanders kunnen last krijgen van boosheid, gevoelens van irritatie, slecht slapen en onbehagen. Deze klachten zouden het gevolg kunnen zijn van de trillingen van voorbij denderende treinen, maar dit kan nog niet met zekerheid worden gezegd. De gegevens in het rapport van de RIVM zijn enkel verontrustend, omdat het aantal klachten van Nederlanders rondom het spoor aanzienlijk hoger zijn.

Minister Mansveld

Minister Mansveld zou daarom willen dat er een onderzoek wordt gestart naar de gevolgen van treintrillingen. Wellicht dat de klachten voortkomen uit angst voor schade aan woningen, maar misschien hebben de trillingen wel directe gevolgen. Mansveld zou dit graag willen hebben uitgezocht en heeft ProRail gevraagd om naar mogelijkheden te kijken om trillingen te dempen/voorkomen. Zeker met het oog op de toekomst, waarbij er meer (goederen) treinen worden ingezet zal dit een groter probleem worden.

Gevolgen treintrillingen, Minister Mansveld, NS Klachten, prorail, trein nieuws

Treinen slaan veel treinstations over in 2013

Ook in 2014 is weer een groot aantal treinstations overgeslagen. Uit een rapport van Minister Mansveld zou blijken dat er in totaal 3163 keer een treinstation is overgeslagen. Dat zou ongeveer 6% minder zijn dan in 2013, maar het is nog steeds teveel volgens Minister Mansveld. Daarom is zij in de nieuwe afspraken voor 2015 nog strenger naar de NS toe, waardoor het aantal drastisch zou moeten verminderen. De NS heeft minder bevoegdheid om een station over te slaan, terwijl het in sommige gevallen de minst erge oplossing is. Volgens Minister Mansveld is het in sommige gevallen de ‘minst erge’ oplossing, waardoor ervoor wordt gekozen. Toch blijkt dat sommige stations te vaak worden overgeslagen waar duizenden reizigers jaarlijks de dupe van zijn. Zo werd station Nijmegen bijvoorbeeld 252 keer overgeslagen wat natuurlijk niet normaal is. In 2013 was het ook al het geval op het traject van Arnhem naar Nijmegen en daarom moet er dringend aan worden gewerkt op dit traject.

NS Bezuinigingen

Samen met ProRail werkt Mansveld aan een oplossing voor het probleem. Momenteel wordt er gewerkt aan een plan om de InterCity’s op problematische trajecten te schrappen, waardoor er meer Sprinters kunnen rijden op het traject. Hierdoor zou de capaciteit omhoog gaan en het aantal overgeslagen stations moeten verminderen.

{mymaplocation id=42,43,46,47,355 width=100% height=400px zoom=11 type=google }

Afspraken NS, Minister Mansveld, Overgeslagen stations, trein nieuws, treinstations

Tweede klas krijgt stopcontacten in trein

Stopcontacten en stroom zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit onze samenleving en er is een steeds grotere behoefte aan oplaadpunten. Daarom heeft Minister Mansveld in de nieuwe afspraken met de NS vastgelegd dat er meer stopcontacten moeten komen in de trein. Hoewel het momenteel alleen in de Eerste Klas verplicht is voor de NS, zal het vanaf 2021 ook in de Tweede Klasse een ‘must’ moeten zijn. Dit is vastgelegd in de nieuwe afspraken met de NS en ProRail, waarbij de tevredenheid van reizigers voorop staat. Het is de bedoeling dat in 2018 minstens 80% van de reizigers een 7 moet geven voor de prestaties/kwaliteit van treinen van de NS. Wanneer dit niet het geval is zullen er mogelijk weer miljoenenboetes volgen voor de NS.

Beloning bij behalen van gestelde norm

De NS loopt het risico op een boete van maximaal 6,5 miljoen en 2,75 miljoen per jaar. Deze boete wordt aan de hand van het behalen van de gemaakte afspraken bepaald. Wanneer zij deze afspraken wel halen is het voor de NS ook mogelijk om een beloning te krijgen.

Bezuinigingen en prestatie

2021, Minister Mansveld, Stopcontacten in trein, trein nieuws

Treinstations in Almere worden bewust overgeslagen

Het komt regelmatig voor dat een station wordt overgeslagen, zodat de verloren tijd wordt ingehaald. Jaarlijks zijn echter honderden reizigers de dupe van dit soort praktijken, omdat ze worden achtergelaten op het perron of niet kunnen uitstappen op het gewenste station. Daarom heeft Minister Mansveld voor komend jaar (2015) afspraken gemaakt met de NS om geen treinstations meer over te slaan.

Mansveld

Minister Mansveld houdt nauw contact met de NS.

Ook in Almere en omstreken worden er regelmatig stations overgeslagen. Zo hebben wij een lijst gemaakt van stations in Almere en omstreken met het daarbij behorende aantal dat het station is overgeslagen.

Almere Oostvaarders21
Almere Centrum20
Almere Parkwijk9
Almere Buiten8
Almere Muziekwijk6
Almere Poort6
Lelystad Centrum3
Dronten1

{mymaplocation id=254,22,252,23,413 width=100% height=400px zoom=11 type=google }

Afspraken NS, almere, Minister Mansveld, Overgeslagen stations, treinstations

Proef met rolstoellift in trein gestart

De laatste tijd is de politiek in Den Haag veel bezig met gehandicapte/mindervalide reizigers. Zo was er onlangs een bericht over reizigers met een Segway in de trein en nu is de NS een proef gestart met de rolstoellift. Momenteel moeten mindervalide reizigers aangeven bij het personeel van de NS dat zij hulp nodig hebben bij het instappen, maar met de rolstoellift is dit niet meer nodig. Daarbij komt dat er niet op elk station medewerkers van de NS beschikbaar zijn, waardoor mindervalide niet op elk station kunnen opstappen.

Minister Mansveld

Mansveld zet proef met rolstoellift in gang.

mansveld, mindervalide, Minister Mansveld, politiek, reizigers, Rolstoellift, trein, Trein gehandicapten, Trein rolstoel

Lees verder

Alle rechten voorbehouden 2020 - 2021 | Goedkoop-treinkaartje.nl

This window will automatically close in 15 seconds
Deel deze pagina!