Eerste Fyra treinen terug naar Italië

Eerste Fyra treinen terug naar Italië

De eerste Fyra treinen zijn vertrokken richting de fabrikant AnsaldoBreda in Italië. De treinen zullen niet zelf rijden, maar worden getrokken door hulplocomotieven. Over de treinen was veel ophef, omdat er veel geld is geïnvesteerd in de treinen en er uiteindelijk van alles mis mee bleek te zijn. Er was ruim 213 miljoen euro uitgegeven voor de treinen, waarvan de NS slechts 125 miljoen euro terug krijgt. Wanneer de treinen worden verkocht krijgt de NS nog tot maximaal 20 miljoen euro terug. Deze regeling hebben beide partijen getroffen om op een langdurige juridisch proces te besparen.

Fyra debacle

Nog voor het begin van 2015 zullen er 16 treinen worden teruggestuurd.

(meer…)

Eerste Fyra treinen terug naar Italië

NS stelt fabrikant aansprakelijk

De Fyra rijdt naar alle waarschijnlijkheid tot dinsdag niet meer op het traject van Amsterdam naar Brussel en er lijkt nog geen goed alternatief te zijn om de reizigers op te vangen. Vanuit de politiek is geopperd om een aantal treinen van de Thalys te huren om zo het traject van Amsterdam naar Brussel te verzorgen, maar hier lijkt op het huidige moment nog geen gebruik van te worden gemaakt.

De NS stelt de fabrikant AnsaldoBreda aansprakelijk voor de problemen van de Fyra. Sinds het begin van de Fyra zijn er alleen nog maar problemen geweest en deze zijn tot op de dag van vandaag nog niet opgelost. Volgens een Belgische krant is het voor de NMBS en de NS mogelijk om tot maximaal 70 miljoen aan schade claims in te dienen bij de fabrikant. De NS en de NMBS dreigen stappen te nemen tegen de fabrikant en weigeren de overig bestelde Fyra treinen af te nemen voordat de problemen rondom de hogesnelheidstrein zijn opgelost.

Fyra