Wat te doen in Marseille (Marseille CityGuide)

Marseille is een prachtige havenstad in het zuiden van Frankrijk. Vroeger gezien als een viezige, criminele stad, maar dat beeld moet allang uit ieders geheugen gewist zijn: Marseille is namelijk een top bestemming als je stedentrip met strandvakantie wilt combineren. Van kleine straatjes met streetart tot de haven met zijn azuurblauwe zee en van moderne musea tot een 19e-eeuwse basiliek, er is in Marseille genoeg te doen en te zien

Marseille

Bezienswaardigheden in Marseille

Hieronder een aantal van de leukste bezienswaardigheden in Marseille.

Notre Dame de la Garde

Deze prachtige basiliek is op 162 meter hoog gebouwd, dus waar je ook in de stad loopt, dit gebouw torent overal bovenuit. Je kunt de Notre Dane de la Garde bereiken met de bus of met een klein schattig treintje, maar ook lopend. Dan ben je wel even bezig, want je moet vele traptreden trotseren. Eenmaal bovenaan heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de zee.

Le Panier

Le Panier is de oudste wijk van Marseille. De vele smalle straatjes en charmante pleintjes die je hier vindt, maakt dit tot een van de mooiste stukjes van de stad. Je kunt hier heerlijk neerstrijken op een terrasje en ondertussen de streetartbewonderen die je door de hele wijk heen vindt. Deze graffiti staat voor de verjonging die de wijk doormaakt en vele ontwerpers hebben hier dan ook hun atelier.

Le Vieux Port

Ook de oude haven behoort tot een van de mooiste plekken in de stad. De haven van Marseille is zelfs de belangrijkste van Frankrijk. Rondom de haven mogen geen auto’s komen, het is een fijne wandelzone geworden. De gekleurde huisjes, mooie boten en het helderblauwe water: het is het alsof je je in een ansichtkaart bevindt.

MuCEM

Dit grote museum valt niet te missen als je in Marseille bent. De architectuur is zo bijzonder dat alleen de buitenkant bekijken al leuk is. Maar ook binnen in het museum vind je veel bijzonderheden. Er zijn vier hoofdthema’s, die gaan over de historie van gebieden rondom de Middellandse zee en daarnaast er zijn wisselende exposities. Vanuit het gebouw loopt een lange loopbrug naar naastgelegen Fort Saint-Jean, waar je als toerist ook een bezoekje aan kunt brengen. Vanaf het fort is er nog een tweede loopbrug die je naar de wijk Le Panier voert.

Winkelen in Marseille

Even ontspannen en een dagje shoppen in Marseille? Hieronder een overzicht van schitterende locaties om een dag te winkelen in Marseille.

Les Docks

Les Docks is een groot winkelcentrum in de oude pakhuizen van de haven. Hier vind je veel moderne, hippe winkels. Ook hebben veel horecatentjes hier hun plaats, dus als je trek hebt gekregen van het shoppen, ben je direct op de goede plaats voor een hapje en drankje.

Les Terrasses du Port

Direct aan het water zit Les Terrasses du Port, ook een megagroot winkelcentrum. Ook hier vind je trendy boetiekjes en winkels.

Prado

Prado is het nieuwste winkelcentrum van Marseille. Het biedt ongeveer 50 winkels met verschillende bekende merken plus een aantal restaurants.

Met kinderen naar Marseille

Marseille is een prima stad om met kinderen naartoe te gaan. De grote musea zijn misschien niet zo interessant, maar je hebt ook het kleine zeepmuseum, waar je ook een workshop kunt doen en een eigen gemaakt zeepblokje mee naar huis kunt nemen. Een super activiteit voor kinderen. Daarnaast is het een aanrader om de Notre Dame de Garde met het treintje te bezoeken en van het uitzicht te genieten, het treinritje op zich is natuurlijk al een leuke ervaring. Het grootste voordeel: zodra de kinderen de stad een beetje zat zijn kun je verplaatsen naar een van de mooie stranden, zodat ze daar heerlijk in het zand en in de zee kunnen spelen.

Het openbaar vervoer in Marseille

Le Petit Train de Marseille, zo heet het bovengenoemde treintje dat je onder andere naar de basiliek kan brengen. Vrij toeristisch, maar wel erg leuk. Ook kun je in Marseille reizen met de bus en is er een fietsensysteem, Le Vélo. Veel gedeeltes van de stad zijn nogal heuvelachtig, dus een fietstochtje kan wat zwaar zijn op een hete dag.

Stranden en natuur

Wat het grootste voordeel is van een stedentrip naar Marseille, is natuurlijk dat de stad zich aan de Middellandse Zee bevindt. Rondom Marseille heb je een aantal prachtige stranden en eilandjes. Les Iles du Frioul zijn kleine rotseilandjes die je met ongeveer een halfuurtje varen kunt bereiken. Er zijn prachtig witte strandjes en helderblauw water, heerlijk als je even weg wilt uit de drukke stad. Plage des Catalans is het dichtstbijzijnde strand dat je vanuit de stad kunt bereiken en iets verderop is het kiezelstrand Plage du Prado, inclusief skatepark. Een andere must doals je in Marseille bent is de Calanques tussen Marseille en Cassis ontdekken. De Calanques zijn rotsformaties die uit zee komen en bieden je een fantastisch uitzicht over de Middellandse zee. Beneden tussen de kliffen bevinden zich strandjes en kreken die je bijna doen geloven dat het niet echt is, zó azuurblauw is het water. Deze plekken zijn moeilijk te bereiken met de bus of de auto, vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats moet je vaak nog ruim een uur lopen, maar dat is het helemaal waard. Er is ook een wandeling van ongeveer zes uur langs de kliffen, inclusief prachtig uitzicht over de kustlijn, maar dan moet je niet bang zijn voor een hoop klimmen en klauteren. Wel een geweldige ervaring!

Trein naar Marseille

Dagelijks vertrekken er meerdere treinen vanaf Amsterdam Centraal naar Marseille. Treintickets naar Marseille zijn vanaf € 60 verkrijgbaar en in de zomerperiode is er zelfs een directe verbinding per Zon Thalys. Elke zaterdag vertrekt de Zon Thalys vanaf Amsterdam Centraal die u in 7 uur en 28 minuten naar deze zonnige Franse bestemming brengt.

Wandelen in de Ardennen per trein

Wandelen in de Ardennen per trein

In de Ardennen wandelen en per trein naar deze schitterende Belgische regio reizen? Dan boek je goedkope treinkaartjes online en kan je jouw wandelingen alvast plannen. Bereid je voor op de adembenemend mooie wandelroutes in de Ardennen en loop dwars door de ongerepte...

5x per trein wandelen met de hond in Frankrijk

5x per trein wandelen met de hond in Frankrijk

Vive la France! Natuurlijk wil jij per trein naar Frankrijk en wandelen met jouw hond. Dit land is namelijk niet alleen gastvrij voor mensen, maar ook voor viervoeters. Dat begint al wanneer je met de trein naar Frankrijk reist voor een heerlijke wandelvakantie. Jouw...

5x Fietsen in België per trein

5x Fietsen in België per trein

Fietsen in België is verrassend en uitdagend. Het land kent ontzettend veel mooie gebieden. Bijvoorbeeld in en rondom Nationaal Park de Hoge Kempen of de omgeving rondom de Vlaamse Kust. Het leuke is dat je niet ver hoeft te reizen. Ga je met de trein naar België om...

Pin It on Pinterest

Deel deze pagina

Geef het door aan iemand anders