5 mooiste kastelen in Frankrijk

Frankrijk herbergt ontzettend veel kastelen, vestingen en burchten. Elk met hun eigen unieke historie. Ze werden bewoond door adel, vorsten of andere vooraanstaande personen. Sommige kastelen zijn zelfs nog in eigendom van deze families. Anderen zijn zelfs aangemerkt als cultureel erfgoed. Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar vertellen ook een boeiend verhaal. Ontdek de mooiste kastelen in Frankrijk, bekijk het overzicht en boek goedkope treinkaartjes.


Voor een vakantie in Frankrijk reis je natuurlijk duurzaam en comfortabel per trein naar jouw favoriete bestemming. Goedkope treinkaartjes boek je al vanaf 35 euro (2e klas) eenvoudig online bij diverse aanbieders. Vanuit Nederland vertrekken elke dag ruim 30 treinen van onder andere Eurostar, Thalys en natuurlijk de InterCity Brussel. Voor de meeste bestemmingen in Frankrijk stap je vervolgens over op de TGV, maar er zijn ook een aantal populaire bestemmingen per directe Thalys bereikbaar.

  1. Château de Versailles
  2. Château de Pierrefonds
  3. Château d’Ussé
  4. Château de Chenonceau
  5. Château de Chambord

Combineer dat met de adembenemende mooie landschappen die Frankrijk rijk is en je hebt het perfecte uitje tijdens jouw vakantie of stedentrip. Frankrijk is relatief dichtbij, dus ver reizen is vaak helemaal niet nodig. De meeste kastelen liggen zelfs op een steenworp afstand van de vele treinstations die het land rijk is. Maar wat zijn de mooiste kastelen in Frankrijk? Welke historische bouwwerken zijn écht de moeite van het bezoeken waard?

Mooiste Steden Frankrijk

De meest interessante en mooiste kastelen in Frankrijk

Het magnifieke Frankrijk kent prachtige landgoederen met de mooiste kastelen. Dit zorgt voor tijdloze en onvergetelijke fotomomenten en herinneringen. Ontdek de mooiste kastelen in Frankrijk en bezoek deze per trein. Dit is duurzaam, comfortabel en nog betaalbaar ook!

1.)    Château de Versailles

Kasteel Frankrijk Versailles

Met stip op nummer één in deze lijst met de mooiste kastelen in Frankrijk staat Versailles. Dit château kent een rijke geschiedenis, evenals de beroemde tuinen rondom het kasteel. De woning van onder andere Louis XIII staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ook Napoleon heeft hier zijn voetafdrukken liggen. De verschillende luxe ruimtes en kamers van château de Versailles zijn te bezichtigen. Je kunt ook genieten van tentoonstellingen.

Vergeet ook zeker niet om een wandeling te maken door de indrukwekkende tuinen met al zijn fonteinen. Dit mooie kasteel in Frankrijk kun je het beste bezoeken met de trein. Verblijf je in Parijs? Versailles ligt op slechts 15 kilometer vanaf de stad. Een perfect uitstapje dus!

2.)    Château de Pierrefonds

Kasteel Pierrefonds

Dat Napoleon een liefhebber was van imposante bouwwerken is duidelijk. Kasteel Pierrefonds in Frankrijk kwam in de 19e eeuw in bezit van Napoleon Bonaparte. Het bouwwerk zelf is veel ouder, maar werd in opdracht van Richelieu vrijwel met de grond gelijk gemaakt. Pierrefonds werd herbouwd en gerestaureerd. Napoleon en zijn neef schakelden hiervoor de hulp in van Viollet le Duc. Een beroemde Franse architect.

Zijn stijl is nog steeds herkenbaar, maar je ziet ook invloeden van Bonaparte zelf. Het kasteel ligt in de gemeente Pierrefonds vlakbij Compiègne. Deze burcht is één van de mooiste kastelen van Frankrijk en kun je eenvoudig bezoeken met de trein vanuit Parijs.

3.)    Château d’Ussé

Kasteel D Usse

Ben je een liefhebber van sprookjes kastelen? Dan mag je een bezoek aan château d’Ussé in Frankrijk zeker niet overslaan. Naar verluidt is het château de inspiratie geweest voor het kasteel uit het sprookje van Doornroosje. Als je een bezoek brengt aan dit mooie Franse kasteel aan de rivier de Indre, zie je zelfs de wassenbeelden van het sprookje nog staan.

Het prachtige bouwwerk heeft veel bekende eigenaren gehad. Zoals Jacques Espinay, Lucrece de Pons en de markies van Bernin de Valentinay. De burcht bestaat al sinds de 11e eeuw. Château d’Ussé ligt ook dichtbij Chinon. Vanaf het plaatselijke treinstation reis je eenvoudig met de bus of de taxi naar het imposante en indrukwekkende kasteel.

4.)    Château de Chenonceau

Kasteel Chenonceau

Ben je op vakantie in de Loirestreek? Dan zou je zeker een bezoek moeten brengen aan het kasteel van Chenonceau. Je vindt de indrukwekkende burcht dichtbij Tours aan de rivier de Cher. Het kasteel uit de 14e eeuw is gebouwd door Jean II Marques, maar is al geruime tijd in particulier bezit. Toch kun je dit mooie kasteel in Frankrijk en zijn prachtige tuinen van Diane de Poitiers elke dag bezoeken. Tijdens je bezichtiging zul je merken dat vrouwen een belangrijke rol speelde in het reilen en zeilen binnen château de Chenonceau.

5.)    Château de Chambord

Kasteel Chambord

Reis je met de trein naar de Loirevallei en ben je een liefhebber van kastelen? Dan zou château de Chambord zeker op jouw verlanglijstje moeten staan. Oorspronkelijk diende het kasteel als een jachtslot. Deze werd in opdracht van koning Frans I gebouwd in de 16e eeuw. Chambord is indrukwekkend groot. Je verdwaalt met gemak in het 400 kamers tellende bouwwerk. Dit bijzondere kasteel in Frankrijk is te bezichtigen. Dat is zeker de moeite waard wanneer je op vakantie bent in het Loire gebied. In de hal vind je namelijk een opzichtige trap die ontworpen is door niemand minder dan Leonardo da Vinci. Een must see!

Frankrijk Mooi Kasteel

De mooiste Franse kastelen bezoeken met de trein?

Al deze mooie kastelen in Frankrijk kun je prima bezoeken met de trein. In veel gevallen reis je naar een naastgelegen stadje waarna je jouw route met de bus, de taxi of soms zelfs wandelend kunt voortzetten. Ideaal, want door de drukte rondom deze trekpleisters vormt het parkeren van een eigen auto vaak een flinke uitdaging. Daarnaast kunnen de kosten voor het parkeergeld behoorlijk oplopen. Reizen met de trein is niet alleen makkelijk en leuk, maar bovendien ook een stuk voordeliger als je kastelen in Frankrijk wilt bezoeken.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Wanneer goedkope treinkaartjes naar Londen?

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Londen?

Binnenkort een op CityTrip naar Londen? Dan reis je natuurlijk comfortabel en duurzaam per trein naar Londen. Opstappen kan op station Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal, waarna je met een rechtstreekse verbinding per Eurostar naar Londen wordt gebracht. Dit al...

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Parijs?

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Parijs?

Voor een stedentrip naar Parijs is de trein een uitstekend vervoersmiddel. Er vertrekken dagelijks meerdere treinen van Eurostar vanaf Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Deze rijden via Antwerpen en Brussel Zuid (Midi) naar station Gare du Nord in Parijs. Met...

Pin It on Pinterest