Waarom ligt het spoor op een dikke laag stenen

Waarom ligt het spoor op een dikke laag stenen? Dit is één van de meest gestelde vragen over het spoor. ProRail legt uit waarom de stenen onder het spoor liggen, wat het doet en waarom er nou juist wordt gekozen voor stenen.

Dikke laag stenen onder het spoor

Er ligt een dikke laag stenen onder het spoor dat alles stabiel blijft, wanneer er treinen overheen rijden. De dikke laag stenen dient als ballastmateriaal voor het spoor.

Wat is de functie?

De functie van de stenen is om het spoor in één rechte lijn te houden, trillingen te dempen en om overtollig regenwater af te voeren. Het recht liggen van het spoor is belangrijk, omdat er anders geen treinverkeer op hoge snelheid mogelijk zou zijn.

Stopmachine

Om te zorgen dat het ballastmateriaal stevig onder de rails ligt wordt de zogenoemde ‘stopmachine’ ingezet. Deze rijdt over de rails en prepareert de grond met grote stopmachines. Deze tillen het spoor een klein stukje op, waarna grote ijzeren staven de stenen opschudden en bij elkaar knijpen. Op deze manier wordt spoor hersteld en gecreëerd.

Vorm van de stenen onder het spoor

Vroeger waren de stenen onder de rails rond afgeslepen, waardoor het veel eerder verzakte. Tegenwoordig zijn deze hoekig, waardoor de stenen in elkaar haken en een stevige fundering ontstaat.

Ontvang aanbiedingen

Grote gele kolos rijdt zelf het spoor weer strak

Grote gele kolos rijdt zelf het spoor weer strak

Stel je voor: een gigantische trein rijdt héél langzaam over een spoorlijn, en terwijl ‘ie dat doet, vervangt hij diezelfde spoorlijn onder zijn eigen wielen. Klinkt als sciencefiction? Nope. Het gebeurt gewoon, op dit moment, tussen station Amsterdam Science Park en...

Voordelig met de trein naar Parijs en Londen (Lente aanbieding)

Voordelig met de trein naar Parijs en Londen (Lente aanbieding)

Bent u op zoek naar een goede reden om een paar dagen in Parijs door te brengen? Dan hebben wij het perfecte aanbod voor u: boek een treinreis naar Parijs met een aantrekkelijke korting. Liever naar Londen? Dat kan ook! Of combineer beide bestemmingen voor een...

Pin It on Pinterest