ProRail: 6000 boetes door flitscamera’s voor gevaarlijk gedrag bij spoorwegovergang

Sinds de invoering van flitscamera’s bij spoorwegovergangen heeft ProRail al duizenden boetes uitgedeeld aan weggebruikers die de verkeersregels overtreden. Deze camera’s, die gevaarlijk gedrag zoals door rood rijden of het passeren van gesloten slagbomen vastleggen, blijken effectief in het vergroten van de veiligheid bij overwegen. In de afgelopen zes maanden zijn al meer dan 6.000 boetes uitgeschreven, en ProRail ziet een positieve gedragsverandering bij weggebruikers.

Uitbreiding naar 15 locaties

De flitscamera’s zijn momenteel op vijftien locaties in Nederland operationeel. Afgelopen maandag werd de nieuwste camera aan de Stationsweg in Baarn in gebruik genomen, de twaalfde locatie waar nu actief wordt gehandhaafd. Voordat een camera daadwerkelijk boetes kan uitdelen, geldt er altijd een overgangsperiode waarin weggebruikers kunnen wennen aan de nieuwe situatie.

Deze camera’s zijn specifiek bedoeld om gevaarlijke overtredingen vast te leggen van bestuurders van auto’s, scooters en speedpedelecs, met als doel de veiligheid op en rond de spoorwegovergangen te verbeteren.

Gedragsverandering dankzij flitscamera’s

Sinds de start van de handhaving in februari 2024, te beginnen in Bunnik, heeft ProRail 6.000 boetes uitgedeeld, voornamelijk in de regio’s Utrecht en Noord-Holland. Hoewel dit hoge aantal aantoont dat veel weggebruikers zich niet aan de regels houden, wijst ProRail ook op de positieve effecten: er is sprake van een duidelijke gedragsverandering. Het aantal overtredingen neemt af naarmate de camera’s langer actief zijn.

In Bunnik, waar de eerste camera in gebruik werd genomen, werden in het begin nog 25 boetes per week uitgeschreven. Dit aantal is inmiddels gedaald naar gemiddeld 10 boetes per week. Ook in Bussum is een daling zichtbaar: daar halveerde het aantal boetes in de eerste vijf weken. In Baarn, waar de camera nu een maand actief is, zijn al 130 boetes uitgedeeld.

Strenge boetes voor overtredingen

De boetes voor gevaarlijk gedrag bij spoorwegovergangen zijn fors. Automobilisten, motorrijders en vrachtwagenchauffeurs krijgen een boete van €300,- voor het overtreden van de regels. Voor bestuurders van brom- en snorfietsen bedraagt de boete €210,-. De meeste boetes worden uitgedeeld aan automobilisten, omdat zij het vaakst in overtreding zijn.

De boetes worden echter niet automatisch verstuurd. Nadat een overtreding is vastgelegd door de camera, worden de beelden beoordeeld door een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van ProRail. Pas nadat de boa de overtreding heeft bevestigd, wordt de boete verstuurd naar de overtreder.

Flitscamera’s bevorderen veiligheid

Met de flitscamera’s wil ProRail de veiligheid bij spoorwegovergangen verbeteren en gevaarlijke situaties voorkomen. De daling in het aantal overtredingen sinds de invoering van de camera’s toont aan dat het doel – gedragsverandering bij weggebruikers – wordt bereikt. Het is niet het uitdelen van boetes dat voorop staat, maar het verminderen van gevaarlijk gedrag en het verhogen van de verkeersveiligheid rondom spoorwegovergangen.

Ontvang acties

Treinkaartje België met vroegboekkorting in 2024

Treinkaartje België met vroegboekkorting in 2024

Ontdek de schoonheid van België met de trein! Of je nu een dagje Antwerpen wilt verkennen, een weekendje in Mechelen of Leuven plant, of gewoon wilt genieten van een prachtige wandeling langs de Belgische kust, met de Early Bird-tickets reis je voordelig naar je...

Per Trein naar populaire filmbestemmingen in Europa

Per Trein naar populaire filmbestemmingen in Europa

Reizen met de trein naar de mooiste steden in Europa is een fantastische manier om te genieten van zowel de reis als de bestemming. Europese steden zijn vaak het decor voor iconische films die hun unieke charme en karakter benadrukken. Of je nu een filmfan bent of...

Duitsland is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, met zijn uitgestrekte bossen en schilderachtige landschappen die uitnodigen tot avontuur. Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon wilt genieten van de natuur, Duitsland biedt enkele van de mooiste bossen ter...

Pin It on Pinterest