Nieuwe Nachttrein tussen Alkmaar & Amsterdam vanaf December 2024

Vanaf december 2024 komt er een nachttreinverbinding tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. Op 4 oktober hebben Christiaan Peetoom, wethouder van Alkmaar, en Irma Winkenius, regiodirecteur van de NS, hun handtekeningen gezet onder het contract voor deze nieuwe verbinding.

Eerste rit op 14 December 2024

De eerste nachttrein zal vertrekken in de nacht van 14 op 15 december. De trein vertrekt om 2.37 uur vanuit Amsterdam en om 3.11 uur vanuit Alkmaar. De dienst zal voorlopig alleen rijden in de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag. Het project is opgezet als een proef die twee jaar zal duren. Wethouder Peetoom beschouwt de nachttrein als een belangrijke stap om de verbinding tussen Alkmaar en de Metropoolregio Amsterdam te verbeteren. Hij hoopt dat de trein voldoende reizigers trekt om de proef succesvol te maken, wat mogelijk kan leiden tot een vaste dienstregeling.

Langverwacht project

De gemeenteraad van Alkmaar gaf al in maart groen licht voor de plannen van de nachttrein. Het initiatief past binnen bredere inspanningen om het openbaar vervoer in de regio te versterken. De nachttrein biedt een extra optie voor mensen die ’s nachts willen reizen, naast bestaande alternatieven zoals bussen, taxi’s of eigen vervoer.

Mogelijke uitbreiding in 2026

Ook andere gemeentes met stations langs de lijn tussen Alkmaar en Amsterdam kunnen zich in de toekomst aansluiten bij het project. Vanaf 2026 zou een mogelijke uitbreiding van de dienstregeling aan de orde kunnen komen. NS-regiodirecteur Irma Winkenius benadrukt dat de nachttrein niet alleen bedoeld is voor uitgaanspubliek, maar ook voor reizigers met andere bestemmingen, zoals degenen die in de nacht naar Schiphol moeten reizen.

Met deze nieuwe verbinding wil de gemeente Alkmaar haar inwoners meer reismogelijkheden bieden en de aansluiting met de hoofdstad verbeteren, vooral in de late en vroege uren.

Ontvang acties

TienMinutenSprinter tussen Rotterdam en Den Haag vanaf December

TienMinutenSprinter tussen Rotterdam en Den Haag vanaf December

NS en spoorbeheerder ProRail hebben een oplossing gevonden om de TienMinutenSprinter tussen Rotterdam en Den Haag Centraal vanaf december te laten rijden, ondanks vertraagde werkzaamheden aan het spoor. Hoewel de spoorverdubbeling tussen Rijswijk en Delft Campus...

Nieuwe nachttreinen van ÖBB naar Nederland in 2025

Nieuwe nachttreinen van ÖBB naar Nederland in 2025

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB breidt haar nachttreinnetwerk uit naar Nederland. Vanaf 2025 zullen de nieuwe Nightjet New Generation-treinen ook in Nederland te zien zijn. Toch kan ÖBB nog geen precieze datum noemen voor de introductie van deze nieuwe...

Pin It on Pinterest