Onverwachte Wildernis: spot unieke wilde dieren in Almere

Almere, een stad die vaak wordt geassocieerd met moderne architectuur en geplande groene ruimtes, heeft een verrassende kant die vaak over het hoofd wordt gezien: een bloeiende populatie aan wilde dieren. Ga op een avontuurlijke ontdekkingstocht en ontmoet deze fascinerende stadsbewoners in hun natuurlijke habitat.

Voor een dagje wild spotten in Almere bestel je natuurlijk een goedkoop treinkaartje via onze website. Denk aan een NS Groepsticket, de Jongerendagkaart of een voordelige NS dagretour. Ook standaard reisproducten als het Dal Voordeel abonnement zijn regelmatig met korting verkrijgbaar.

1.) Schildpadden in het Bos der Onverzettelijken

Midden in het hart van Almere, in het serene Bos der Onverzettelijken en aan de oevers van het Weerwater, ligt een onverwachte groep bewoners: roodwangschildpadden. Ooit als huisdieren gehouden, hebben deze exotische reptielen zich aangepast aan het Nederlandse klimaat en gedijen ze nu in het wild.

Neem een verrekijker mee en observeer deze fascinerende dieren terwijl ze zonnebaden op boomstammen of zich elegant door het water bewegen. Het is een unieke kans om deze kleurrijke schildpadden van dichtbij te bewonderen, een herinnering dat de natuur altijd een weg vindt, zelfs in een stedelijke omgeving.

2.) De Zeearend van de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen, een uitgestrekt natuurgebied aan de rand van Almere, is een paradijs voor vogelliefhebbers. Hier kun je met een beetje geluk de majestueuze zeearend spotten, een van de grootste roofvogels van Europa. Met zijn imposante spanwijdte en scherpe blik is de zeearend een indrukwekkende verschijning.

Bezoek het Natuurbelevingcentrum voor meer informatie over deze prachtige vogel en andere dieren die in dit unieke ecosysteem leven. Vanaf het centrum zijn er verschillende uitkijkpunten waar je de zeearend in zijn natuurlijke habitat kunt observeren.

3.) Halsbandparkieten in Stedenwijk en Literatuurwijk

In het Beatrixpark en het Lumièrepark voegt een vleugje exotisme toe aan het stadsbeeld: de halsbandparkiet. De mannetjes van deze vel groene vogels zijn te herkennen aan de zwarte (hals)band op de nek. Deze kleurrijke papegaaien, overgewaaid vanuit Amsterdam, hebben zich succesvol gevestigd in de Almere en zijn nu een vertrouwd gezicht in de parken en tuinen. Met een beetje geluk en geduld kan je ze spotten, vooral in de buurt van grote bomen waar ze graag nestelen. De vogel is onlangs ook al in Almere-Haven gespot.

Luister naar hun kenmerkende roep en speur de boomtoppen af naar deze levendige vogels. Het is een bijzondere ervaring om deze tropische schoonheden te zien floreren in het Nederlandse klimaat.

4.) Ringslangen bij het Wilgenbos nabij de Noorderplassen

De Noorderplassen, een waterrijk gebied in Almere, bieden een thuis aan een fascinerende reptielensoort: de ringslang. Deze ongevaarlijke slang, herkenbaar aan de karakteristieke gele vlekken achter zijn kop, is een meester in camouflage en kan soms moeilijk te spotten zijn. Met name bij het Wilgenbos zijn in de zomerperiode tal van ringslangen te vinden.

Wandel langs de oevers van de plassen en kijk goed tussen de vegetatie, vooral op zonnige dagen wanneer ze zich komen opwarmen. Het is een bijzondere ervaring om deze elegante dieren in hun natuurlijke omgeving te observeren.

Overige plekken waar Ringslangen voorkomen in Almere:

  • Oostvaarderplassen
  • Hoge-Vaart

5.) Bevers aan de Lage & Hoge Vaart

Langs de oevers van de Hoge Vaart, een belangrijke waterweg in Almere, kun je de sporen van een bijzondere bewoner ontdekken: de bever. Deze grote knaagdieren staan bekend om hun dammenbouwkunsten en hebben een belangrijke rol in het ecosysteem.

Fiets langs de Hoge Vaart en let op knaagsporen aan bomen en de karakteristieke burchten die ze bouwen. Ga in de schemering op pad, wanneer bevers het meest actief zijn, en met een beetje geluk zie je ze zwemmen of aan het werk.

Overige plekken waar bevers zijn gespot in Almere:

  • Oostvaardersplassen
  • Noorderplassen
  • Almere-Haven

Almere: Een onverwachte wildernis

Almere bewijst dat natuur en stadsleven hand in hand kunnen gaan. Ontdek de verborgen wildernis van de stad en laat je verrassen door de diversiteit aan dieren die hier hun thuis hebben gevonden. Of je nu een doorgewinterde natuurliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een uniek uitje, Almere biedt een onvergetelijke ervaring voor jong en oud.

Ontvang aanbiedingen

Win 2 gratis treinkaartjes in september 2024

Win 2 gratis treinkaartjes in september 2024

WINACTIE! Ook deze maand maak je weer kans op 2 treinkaartjes! Like (en deel vrijwillig) en vertel met wie jij het treinkaartje gaat delen. Het gaat om 2 Dal Dagretours voor een traject naar keuze binnen Nederland! De winnaar wordt vrijdag 27 september 2024 bekend...

Kerstmarkt in Bremen per trein

Kerstmarkt in Bremen per trein

De kerstmarkt in Bremen is misschien wel de mooiste van Duitsland! De historische panden, het oude stadhuis en rivier de Weser zorgen voor een magisch spektakel. Naast de kerstmarkt tref je in Bremen heerlijke specialiteiten langs de rivieroever en eveneens een...

Kerstshow bij Intratuin Duiven is de moeite waard!

Kerstshow bij Intratuin Duiven is de moeite waard!

Ook dit jaar verandert Intratuin Duiven in een waar kerstparadijs! Elk jaar trekt deze beroemde kerstshow van Intratuin Duiven duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Honderden huisjes, twinkelende lichtjes en een bos vol kerstbomen.Deze magische kerstervaring...

Pin It on Pinterest