Op woensdag 11 september wordt het trein- en streekvervoer in Nederland in de ochtendspits ernstig ontregeld door stakingen. Dit is een gezamenlijke actie van NS-personeel en medewerkers in het streekvervoer, die pleiten voor verlenging van de RVU-regeling, waardoor mensen met zware beroepen eerder kunnen stoppen met werken.
Gevolgen voor Dienstregeling
Tussen 04:00 en 08:00 uur zullen er geen treinen rijden en ligt het streekvervoer stil. Reizigers wordt aangeraden alternatief vervoer te zoeken of hun reis uit te stellen. Het stadsvervoer, inclusief GVB (Amsterdam), HTM (Den Haag) en RET (Rotterdam), zal wel volgens de normale dienstregeling rijden. Echter, op 10 september is er een korte werkonderbreking in het stadsvervoer gepland.
Achtergrond staking
De stakingen in het streekvervoer werden al in juli aangekondigd, maar in plaats van acties verspreid over meerdere dagen, zijn ze nu geconcentreerd op 11 september. Vakbonden waarschuwen dat dit slechts het begin is en dat er in oktober “stevigere” acties zullen volgen als de regering niet reageert op hun eisen.
RVU-regeling
De RVU-regeling, die eind 2024 afloopt, staat centraal in deze stakingen. Deze regeling maakt het mogelijk voor mensen met zware beroepen om drie jaar eerder met pensioen te gaan. Vakbonden pleiten voor verlenging van deze regeling, niet alleen in het openbaar vervoer, maar ook in andere sectoren, zoals de politie.
Politieke ontwikkelingen
Minister Van Hijum (Sociale Zaken) heeft vandaag aangegeven dat verlenging van de RVU-regeling niet wordt uitgesloten. GroenLinks-PvdA en de SP hebben een voorstel ingediend om de regeling te verlengen. De komende tijd zal duidelijk worden of deze politieke ontwikkelingen voldoende zijn om verdere acties in het openbaar vervoer te voorkomen.
Overlast voor reizigers
Hoewel de ov-sector zich bewust is van de overlast die deze stakingen veroorzaken, rekenen ze op begrip van de reizigers. Het is raadzaam om op 11 september alternatief vervoer te regelen of je reis uit te stellen, vooral in de ochtendspits. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via de websites en apps van de vervoerders.