Trein naar Montferland

Natuur, recreatie, historie en bedrijvigheid. In Montferland komt het allemaal samen. Gelegen tegen de Duitse grens telt de Gelderse gemeente maar liefst twaalf bijzondere kernen. Naast de levendige plaatsen Didam en ’s-Heerenberg geven tien pittoreske dorpjes een bijzonder karakter aan de regio. Montferland is je bezoek meer dan waard!

Kasteel Montferland

De geschiedenis komt tot leven

In de gemeente Montferland heeft de geschiedenis zijn voetsporen achtergelaten. Zo is het Bergherbos een spannend gebied. De twee wereldoorlogen zijn hier nog steeds zichtbaar in de vorm van loopgraven, waar soldaten zich verscholen. Wie een bezoek brengt aan het historische stadje ’s-Heerenberg wacht een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich een fantastisch uitzicht op het imposante en middeleeuwse kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. In de naastgelegen kasteeltuin ‘De Plantage’ kun je dolen door het gazonlabyrint, tot rust komen bij de vijverpartij en slenteren door de boomgaard met oude fruitrassen. Cultuur en historie komen mooi samen in het Stadspark van ’s-Heerenberg achter het vroegere Sint Bonifatius klooster (tegenwoordig beter bekend als Gouden Handen). De voormalige kloostertuin herbergt niet alleen fantastische natuur, maar ook veertien historische staties van de kruisweg. Het gebied Montferland is rijk aan molens. Een zeer opvallend exemplaar is de Grafelijke Korenmolen in Zeddam. De Korenmolen is de enige nog werkende, Middeleeuwse Torenmolen in Nederland en behoort tot de oudste gemetselde molens van West-Europa.

Sportief in de open lucht

Montferland is een prachtig gebied om in beweging te komen. Lekker wandelen, (sportief) fietsen of met een paard het Bergherbos in trekken, in Montferland kan het allemaal. Zo kennen we de Montferlandse Toppen Wandelroute. Deze route telt maar liefst 42 kilometer. In etappes geniet je van de achttien toppen van Montferland, met ieder zijn eigen naam en verhaal. Het uitzicht is adembenemend. De wandelroute voert je via vroegere smokkelroutes naar het Duitse plaatsje Elten. Heel bijzonder! Ook fietsers kunnen hun hart ophalen in Montferland. Recreatieve fietsers gaan op ontdekkingstocht door de pittoreske dorpjes, langs bijzondere monumenten en door het bos. Ben je sportiever aangelegd, dan kies je een van de vele mountainbikeroutes door het Montferlandse bos. Wil je juist met je paard op pad, dan ben je hier aan het goede adres. Ruiters en menliefhebbers ontvangen we met open armen in het bos waar gemarkeerde men- en ruiterpaden lopen. Montferland beschikt over een netwerk met een totaallengte van maar liefst negentig kilometer.

Proeven van het land

Montferland heeft heerlijke streekproducten. Je kunt genieten van zelfgemaakte wijnen, vers gemalen broodmeel en verrassende bakkersproducten. Het zelfgemalen meel van de bakkers heeft geleid tot specifieke Montferlandse lekkernijen als het Rondje Montferland, de Smokkelkoek en de Kale Jacob Bol. Natuurlijk mag een goede wijn niet ontbreken. Montferland is de laatste tien jaar een erkend wijngebied geworden met meerdere bekroonde wijngaarden. Er ligt er zelfs één pal achter Kasteel Huis Bergh. De druiven worden in Montferland op biologische wijze geteeld en jaarlijks verwerkt tot duizenden flessen rode, witte en rosé wijnen. Deze wijnen zijn heerlijk te combineren met typische seizoen producten van Montferlandse bodem, zoals asperges in het voorjaar en wild in de herfst. Hoe kan het ook anders in een bosrijk gebied.

Bijzonder overnachten

Er is zoveel te beleven dat één dag Montferland eigenlijk te weinig is. Maar ook daarin wordt voorzien. Montferland biedt bijzondere overnachtingslocaties. Van logeren bij de boer tot kamperen aan de rand van het bos, op een camping of in een wijngaard. Ben je op zoek naar wat meer luxe, dan zijn er volop mooie hotels en pensions. Wil je echt iets unieks, kies dan voor één van de verdedigingstorens van kasteel Huis Bergh.

VVV Montferland
vvv@montferland.info
www.vvvmontferland.nl
Facebook: vvvmontferland
Instagram: vvvmontferland

Met de Trein naar Montferland

Reis met de trein naar Montferland voor een leuk dagje uit! Een goedkoop treinkaartje naar Montferland is al verkrijgbaar vanaf €10 per enkele reis. Kortingskaartjes als de NS dagkaart, dagretour en Enkele Reis bestelt u eenvoudig online. Na betaling ontvangt u de treinkaartjes naar Montferland binnen 60 minuten per e-mail. Vervolgens kunt u deze uitgeprint of gedownload meenemen op reis als geldig reisproduct. Ook goedkoop met de trein naar Montferland? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en like onze Facebook-pagina.

Mooiste bossen in Frankrijk per trein

Mooiste bossen in Frankrijk per trein

Frankrijk kent veel prachtige bosrijke natuurgebieden. De diversiteit van boomsoorten is enorm en zijn vaak eeuwenoud. Ben jij ook een natuurliefhebber, en heb je de Nederlandse bossen inmiddels wel gezien? Dan is het goed om te weten dat er in Frankrijk veel mooie...

5x fietsen in Frankrijk met de trein

5x fietsen in Frankrijk met de trein

Ben je een liefhebber van fietsen én Frankrijk? Wij hebben de 5 mooiste Franse fietsgebieden voor je geselecteerd. Door langgestrekte lavendelvelden en pittoreske Franse dorpjes of steden. Het land herbergt ontzettend veel mooie regio’s die je bij uitstek met de fiets...

5 Mooiste stranden in Frankrijk per trein

5 Mooiste stranden in Frankrijk per trein

Natuurlijk ben je benieuwd naar de 5 mooiste stranden van Frankrijk die je met de trein kan bereiken! Zeker als je binnenkort een leuke stedentrip of zomervakantie met de trein wilt plannen naar La Douce France. Bijvoorbeeld naar Corsica, Normandië of Frans Baskenland. De Franse stranden bezoek je niet alleen in het zomerseizoen. Ook in het najaar én in de winter ademen ze sfeer uit.

Pin It on Pinterest

Deel deze pagina

Geef het door aan iemand anders