Lochem: Landelyk genieten

Ontdek Lochem en omgeving…. Met de trein is het historische landstadje Lochem eenvoudig te bereiken. De gemeente Lochem is zeker een bezoek waard, het is van oudsher een echte toeristische gemeente. Het is ook niet voor niets dat Lochem de tweede plaats in Nederland met een eigen VVV kantoor. Vanaf station Zutphen neem je de trein richting Oldenzaal. Na een kwartiertje door de uitgestrekte landerijen ‘getreind’ te hebben stap je uit op station Lochem. Het station ligt net buiten Lochem, maar ligt op loopafstand van het gezellige centrum.

Hooiplukkers

Lochemers worden ook wel Hooiplukkers genoemd. Die naam hebben de inwoners te danken aan het feit dat de zoon van de Poortwachter, zijn naam was Jan, Lochem behoedde voor een list van de Spanjaarden om de stad in te nemen. Vlak voor het moment dat de met hooi beladen wagens de poorten van de stad binnen reden, wilde hij wat hooi ‘plukken’ voor zijn konijnen. Hij had echter de hak een laars van een Spaanse soldaat te pakken, die verstopt lag onder het hooi. Jan sloeg gelijk alarm en voorkwam zo dat de Spanjaarden van binnen de poorten de stad in beslag konden nemen. Tot vandaag de dag word hij gezien als held.

Lochem centrum

Levendig stadcentrum

De Gudulakerk is het markante middelpunt van het stadscentrum. Aan de voet van de toren is in het oude Stadhuis het VVV Inspiratiecentrum gevestigd. Loop er gerust even binnen om een indruk te krijgen van het omgeving. Gastvrouwen en -heren heten je van harte welkom en geven je tips om eropuit te gaan in de omgeving. Op de pleinen rond de kerk zitten verschillende horecagelegenheden waar je lekker kunt eten en drinken of een terrasje pakken en kijken naar voorbijgangers. In de straatjes eromheen bevinden zich verschillende leuke winkeltjes en speciaalzaken. Verwacht in Lochem geen grote winkelketens. Lochem is een stadje met een dorps karakter.

Wij tippen

 1. Koffie Thee Schenkerij Semmelink voor de lekkerste koffiespecials
 2. Gelato e Panini (GEP) van ijs tot gebak en lekkere broodjes
 3. LUX, relaxt lunchen en diner met een groot terras
 4. Kawop en ’t Raedthuys voor de culinaire hoogstandjes
 5. De Buurman, heerlijk borrelen
 6. Babbelaer, levendig terras met een view en uitgebreide kaart
Lochem kleine markt

Wat te doen?

 • Stadswandeling. Je kunt met of zonder gids een leuke wandeling door Lochem maken. Een wandeling met gids boek je bij de VVV. Ga je liever zelf op pad? Volg dan de met pijlen in de stoep bewegwijzerde route of koop een stadswandeling bij de VVV. De borden van het buitenmuseum én de historische tijdlijn langs de kerk vertellen het verhaal van Lochem.
 • Varen met de Berkelzomp. In het seizoen van april tot en met oktober vaart de Berkelzomp meerdere keren per dag over de Berkel. De Zompekearls, ofwel de schippers, vertellen je het verhaal over de Berkel, van oudsher de handelsroute tussen het Duitse Vreden en Zutphen.
 • Suppen of kanoën op de Berkel. Bij UniekeUitjes reserveer je een supplank of een kano, die bij de loods van de Berkelzomp voor je in het water wordt gelegd. Vervolgens peddel je relaxt over het water langs kasteel De Cloese en geniet je van de levendige Berkeloevers.
 • Op pad met de beiaardier. Op woensdag, marktdag, bespeelt de stadsbeiaardier tussen 10 en 11 een uur lang het carillon. Aansluitend is het mogelijk om met de beiaardier de toren te beklimmen. Je geniet van de verhalen én het fantastische uitzicht over de omgeving en de Lochemse Berg.
 • Oorlogsmuseum. Het museum huist in hetzelfde pand als de VVV. Tijdens openingstijden kun je binnenlopen en de verzameling attributen die een relatie met de bevrijding door de Canadezen hebben. 
 • Wandeltocht in de natuur. Vanuit het centrum van Lochem kun je verschillende korte en langere wandelroutes volgen. Populair is de route ‘Poort van Lochem’, deze route is 11 km en loopt via de Berkeloever en de Lochemse Berg weer terug naar het centrum.
 • Fiets huren. Om wat meer van de omgeving te zien is het leuk om bij Goossens fiets of ander (elektrisch) vervoermiddel te huren.
Lochem siloart

Kunst & Cultuur

Vanuit Lochem de gemeente verkennen kan uitstekend op de fiets. Er zijn tal van fietsroutes beschikbaar. De omgeving kenmerkt zich door de vele kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. Via kasteel landgoed Ampsen fiets je bijvoorbeeld naar Landgoed Verwolde. Huis Verwolde is op gezette tijden te bezoeken. Je krijgt er een goede indruk van het leven van de adellijke familie die er altijd woonde.

Daarnaast zijn Museum STAAL in Almen en Museum MORE in Gorssel grote publiekstrekkers. In de buurt van Lochem zijn ook verschillende galerieën en beeldentuinen te bezoeken. Een indrukwekkend buitenkunstwerk, één van de grootste van Nederland is de Siloart aan de Goorse weg net buiten het centrum.

Evenementen

In en om Lochem is altijd wel wat te doen. Check de evenementenkalender als je wilt weten wat er te doen is tijdens jouw bezoek. www.vvvlochem.nl/agenda-lochem.

Ontvang aanbiedingen

Tot 60% korting: dagje winkelen met de trein

Tot 60% korting: dagje winkelen met de trein

Een dagje winkelen? Maak dan gebruik van één van deze twee aanbiedingen bij de NS Spoordeelwinkel, waarbij je een NS Dagretour naar het winkelcentrum bestelt samen met extra korting samen met een kopje koffie of cadeautje. Zo reis je al voor 33 euro heen en weer naar...

Trein en Hotel aanbieding naar Parijs in 2024

Trein en Hotel aanbieding naar Parijs in 2024

Parijs, de stad van de liefde, is perfect voor een romantisch uitje met de partner of een avontuur met vrienden of familie. Maak een wandeling langs de Seine, bewonder bezienswaardigheden als de Eiffeltoren en de Sacre Coeur en geniet van een picknick in de Jardin du...

Trein en Hotel aanbieding naar Londen 2024

Trein en Hotel aanbieding naar Londen 2024

Londen, een stad die keer op keer betovert, lonkt met haar eclectische mix van historische bezienswaardigheden, trendy wijken, bruisende markten en wereldberoemde musea. Dankzij de snelle en comfortabele treinverbinding vanuit Nederland is een onvergetelijke...

Pin It on Pinterest