8 Leuke boswandelingen in Nederland

Ben je op zoek naar een wandeling in het bos? Ontdek hier de top 10 van boswandelingen samengesteld door onze boswachters. Zij hebben korte en lange routes uitgezet die je naar de meest prachtige plekjes brengen. Er is altijd wel een mooi wandelgebied in de buurt te vinden. Als je geluk hebt, kom je onderweg ook nog echte bosbewoners tegen, zoals eekhoorns, spechten of reeën.

Wandelen stel bos Utrechtse Heuvelrug

1.) 14-vennenroute in de Oisterwijkse bossen, Noord-Brabant

De Oisterwijkse bossen in Noord-Brabant bieden de prachtige 14-vennenroute. Een eeuw geleden was er sprake van plannen om deze bossen te kappen en de vennen te droogleggen, maar dankzij de aankoop van het gebied door Natuurmonumenten is dat voorkomen. Vandaag de dag kun je genieten van deze natuurlijke schat. De route begint bij het Bezoekerscentrum Oisterwijk en is ongeveer 9 km lang. Op deze route door de Brabantse bossen kom je maar liefst 14 vennen tegen.

2.) Bos en heide in het Drents-Friese Wold

In het Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland, kun je de kracht van de natuur ervaren. Verken de uitgestrekte bossen en heidevelden van landgoed Berkenheuvel te voet. Dit gebied is de thuisbasis van de boommarter, waarvan de grootste kans om hem te zien in het late voorjaar en de zomer is.

3.) Wodanseiken in Wolfheze, Gelderland

De bomen met grillige vormen zijn ongeveer 450 jaar oud en hebben door de jaren heen tekenen van veroudering verzameld, waardoor ze vol spleten en holtes zitten. Deze holtes worden gebruikt als kraamkamers en nestplaatsen voor vleermuizen en spechten. Takken die afvallen of bomen die omvallen, gaan niet verloren. Ze bieden leefruimte aan verschillende soorten insecten, mossen, paddenstoelen en planten, die de voedingsstoffen absorberen en zo de kringloop voltooien.

4.) Boswandeling Deelerwoud, Gelderland

De boswandeling in het Deelerwoud, Gelderland biedt alles wat de Veluwe zo aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en heidevelden in een glooiend landschap. Hier leven edelherten, Schotse hooglanders en wilde zwijnen. Tijdens deze wandelroute is er een grote kans om een van deze dieren te spotten.

5.) Bomenroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen, Noord-Holland

Tijdens de bomenroute door de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen in Noord-Holland, die 14 kilometer lang is, zul je reusachtige beuken en eiken tegenkomen, evenals bijzondere exemplaren zoals een exotische apenboom, een zevenarmige linde en een sprookjesachtige plataan. Vroeger waren de landgoedeigenaren trots op hun tuinen en parkbossen en wilden ze deze graag laten zien.

6.) Familieroute door het Bergherbos, Gelderland

De familieroute door het Bergherbos in Gelderland is een gevarieerde route door het heuvelachtige landschap. De wandeling volgt een halfverhard pad, waardoor het geschikt is voor buggies en rolstoelen.

7.) Woudreuzen in het Voorsterbos, Flevoland

Hoewel het bos in Flevoland nog relatief jong is, zijn er in het Voorsterbos al reusachtige bomen te vinden. Dankzij de voedselrijke kleibodem groeien de bomen hier snel. Recentelijk hebben ook bewoners van het bos, zoals de raaf, zwarte specht en bosuil, het gebied ontdekt. Een opvallend kenmerk van het bos zijn de diverse boomsoorten. Bij de aanplant wist men namelijk nog niet welke bomen geschikt waren voor de oude zeebodem, dus werden er allerlei verschillende soorten geplant.

8.) Quackjeswater, Zuid-Holland

De bossen rondom Quackjeswater in Zuid-Holland hebben een sprookjesachtige uitstraling. Tijdens de wandeling over smalle paden en vlonders ervaar je het vochtige ‘oerbos’. Bij het duinmeer vind je een prachtige uitkijkplek om vogels te spotten.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Plannen om morgen met de trein te reizen? Koop dan vandaag nog uw Dagretour Daluren en profiteer van 50% korting op uw treinreis! Deze exclusieve aanbieding is alleen vandaag verkrijgbaar en geeft u de mogelijkheid om voordelig te reizen op woensdag 24 juli 2024....

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Stel je voor: een warme zomernacht, een rustig kabbelende zee en plotseling licht het water op in een betoverend blauw schijnsel. Dit is geen scène uit een fantasiefilm, maar de magische wereld van zeevonk, een natuurlijk fenomeen dat ook aan de Nederlandse kust te...

Betoverende Nachtvlinderwandelingen: Beleef magische Zomeravonden

Betoverende Nachtvlinderwandelingen: Beleef magische Zomeravonden

Terwijl de zon ondergaat en de schemering invalt, ontwaakt een verborgen wereld vol betovering. Nachtvlinders, met hun delicate vleugels en mysterieuze patronen, fladderen door de zomerse duisternis. Trek je wandelschoenen aan en laat je meevoeren op een betoverende...

Pin It on Pinterest