8 Leuke boswandelingen in Nederland

Ben je op zoek naar een wandeling in het bos? Ontdek hier de top 10 van boswandelingen samengesteld door onze boswachters. Zij hebben korte en lange routes uitgezet die je naar de meest prachtige plekjes brengen. Er is altijd wel een mooi wandelgebied in de buurt te vinden. Als je geluk hebt, kom je onderweg ook nog echte bosbewoners tegen, zoals eekhoorns, spechten of reeën.

Wandelen stel bos Utrechtse Heuvelrug

1.) 14-vennenroute in de Oisterwijkse bossen, Noord-Brabant

De Oisterwijkse bossen in Noord-Brabant bieden de prachtige 14-vennenroute. Een eeuw geleden was er sprake van plannen om deze bossen te kappen en de vennen te droogleggen, maar dankzij de aankoop van het gebied door Natuurmonumenten is dat voorkomen. Vandaag de dag kun je genieten van deze natuurlijke schat. De route begint bij het Bezoekerscentrum Oisterwijk en is ongeveer 9 km lang. Op deze route door de Brabantse bossen kom je maar liefst 14 vennen tegen.

2.) Bos en heide in het Drents-Friese Wold

In het Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland, kun je de kracht van de natuur ervaren. Verken de uitgestrekte bossen en heidevelden van landgoed Berkenheuvel te voet. Dit gebied is de thuisbasis van de boommarter, waarvan de grootste kans om hem te zien in het late voorjaar en de zomer is.

3.) Wodanseiken in Wolfheze, Gelderland

De bomen met grillige vormen zijn ongeveer 450 jaar oud en hebben door de jaren heen tekenen van veroudering verzameld, waardoor ze vol spleten en holtes zitten. Deze holtes worden gebruikt als kraamkamers en nestplaatsen voor vleermuizen en spechten. Takken die afvallen of bomen die omvallen, gaan niet verloren. Ze bieden leefruimte aan verschillende soorten insecten, mossen, paddenstoelen en planten, die de voedingsstoffen absorberen en zo de kringloop voltooien.

4.) Boswandeling Deelerwoud, Gelderland

De boswandeling in het Deelerwoud, Gelderland biedt alles wat de Veluwe zo aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en heidevelden in een glooiend landschap. Hier leven edelherten, Schotse hooglanders en wilde zwijnen. Tijdens deze wandelroute is er een grote kans om een van deze dieren te spotten.

5.) Bomenroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen, Noord-Holland

Tijdens de bomenroute door de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen in Noord-Holland, die 14 kilometer lang is, zul je reusachtige beuken en eiken tegenkomen, evenals bijzondere exemplaren zoals een exotische apenboom, een zevenarmige linde en een sprookjesachtige plataan. Vroeger waren de landgoedeigenaren trots op hun tuinen en parkbossen en wilden ze deze graag laten zien.

6.) Familieroute door het Bergherbos, Gelderland

De familieroute door het Bergherbos in Gelderland is een gevarieerde route door het heuvelachtige landschap. De wandeling volgt een halfverhard pad, waardoor het geschikt is voor buggies en rolstoelen.

7.) Woudreuzen in het Voorsterbos, Flevoland

Hoewel het bos in Flevoland nog relatief jong is, zijn er in het Voorsterbos al reusachtige bomen te vinden. Dankzij de voedselrijke kleibodem groeien de bomen hier snel. Recentelijk hebben ook bewoners van het bos, zoals de raaf, zwarte specht en bosuil, het gebied ontdekt. Een opvallend kenmerk van het bos zijn de diverse boomsoorten. Bij de aanplant wist men namelijk nog niet welke bomen geschikt waren voor de oude zeebodem, dus werden er allerlei verschillende soorten geplant.

8.) Quackjeswater, Zuid-Holland

De bossen rondom Quackjeswater in Zuid-Holland hebben een sprookjesachtige uitstraling. Tijdens de wandeling over smalle paden en vlonders ervaar je het vochtige ‘oerbos’. Bij het duinmeer vind je een prachtige uitkijkplek om vogels te spotten.

UITSTEKEND beoordeling
Gebaseerd op 200 recensies
Altijd voordeel
André van Hattem
André van Hattem
2023-05-10
Geweldige acties altijd! Heel erg leuk om een keer met de trein te gaan. Helemaal naar de grote steden. Voor onze kinderen is het ook een uitje ☀️
Elise van den Berg-van der Zee
Elise van den Berg-van der Zee
2023-05-08
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-05-07
Geweldig
Kiki de Klein
Kiki de Klein
2023-05-04
Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief krijg je overzichtelijke mails, zonder overbodige toestanden of onnodige reclame. Heel handig.
Pa Piertje
Pa Piertje
2023-05-04
Dankzij de nieuwsbrief van goedkope treinkaartjes kan ik altijd goedkoop met de trein weg. Niet alleen in Nederland maar ook in Europa. Goede informatie !! waar ik zelf geen tijd voor heb om uit te zoeken
Angelique Kruip
Angelique Kruip
2023-05-04
Leuke avtie
Jan Dijkstra
Jan Dijkstra
2023-05-03
5 Topbestemmingen bij NS International in Duitsland

5 Topbestemmingen bij NS International in Duitsland

Stap aan boord van de trein en laat je meenemen naar de mooiste bestemmingen die Duitsland te bieden heeft. NS International brengt je naar betoverende steden vol geschiedenis, cultuur en ongeëvenaarde schoonheid. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, natuur,...

5 Betoverende vakantiebestemmingen in Frankrijk

5 Betoverende vakantiebestemmingen in Frankrijk

Ben je op zoek naar een fantastische vakantiebestemming voor komende zomer? Zoek niet verder! Frankrijk, het land van de romantiek, de gastronomie en de prachtige landschappen, biedt een scala aan betoverende plekken die gemakkelijk bereikbaar zijn met de...

Topbestemmingen bij NS International met korting

Stap aan boord van de trein en laat je meevoeren naar een wereld vol ontdekkingen. NS International brengt je naar de meest fascinerende bestemmingen in Europa, waar elke hoek een nieuw avontuur biedt. Of je nu op zoek bent naar adembenemende landschappen, historische...

Pin It on Pinterest