10x de mooiste fietsroutes in Laag Holland

Fiets door het oer-Hollandse landschap van Laag Holland! Ontdek de leukste plekken van de regio tijdens je fietstocht en verrijk jouw kennis over de geschiedenis van het gebied. Met ruim 50 fietsroutes langs de knooppunten van het fietsnetwerk valt er genoeg te ontdekken in Laag Holland en vind je eenvoudig de weg. Fiets door pittoreske dorpjes en historische steden en geniet van eindeloze vergezichten over landschappen met molens. Wat is jouw favoriete fietsroute?

fietsen-door-laag-holland Copyright Bureau Toerisme Laag Holland

1.) De Streekproductenroute

Proef de regio! Fiets de streekproductenroute door Purmerend & Beemster en ontdek de Voedselkamer van de regio Laag Holland. Maak een tussenstopstop bij de fruitteler en geniet van heerlijke verse vruchtensappen, breng een bezoek aan een echte graanmolen en geniet van een heerlijke lunch bij een van de vele horecazaken op de route. Deze route loopt langs de knooppunten van het Laag Hollandse fietsnetwerk.

2.) De Zeevangroute

Heb jij ooit al eens gefietst onder zeeniveau? Wees niet bang! Je wordt hier niet overspoeld door zeewater. Tijdens de Zeevangsroute fiets je langs historische landschappen en authentieke dorpen in Laag Holland. Ga op ontdekking in het monumentale Edam of spot vogels in de langgerekte graslanden met brede sloten en slingerende dijken.

3.) Beleef het levend veen

Stap op de fiets in Purmerend en start de fietsroute waarbij je op ontdekking gaat door het levend veen in het Laag Hollandse Ilperveld. Fiets over kronkelende dijkjes door de groene omgeving van de Purmer richting het pittoreske Ilpendam en historisch Ilperveld.

4.) De Theetuinenroute

Geniet van verse thee en huisgemaakte lekkernijen op de mooiste plekken in Laag Holland. Fiets door het prachtige landschap en bezoek gezellige theetuinen waar je kunt genieten van een kopje koffie met wat lekkers of een heerlijke lunch.

Fietsen door Waterland - Copyright Bureau Toerisme Laag Holland

5.) De Twiskeroute

Laat je verrassen door dit recreatiegebied vlak boven Amsterdam. Tijdens De Twiskeroute word je verleid door alle prachtige plekken die recreatiegebied het Twiske rijk is. Speelweiden, stranden, zwemplassen en mooie locaties om te varen. Lukt het jou om de 39 kilometer vol te maken? Of plof je liever neer bij een van de strandjes?

6.) De Aeën en Dieënroute

De Aeën en Dieënroute loopt langs de oude stroomgeulen van de veenrivieren de Ae en de Die door Waterland-Oost. Deze prachtige, waterrijke omgeving geeft je de mogelijkheid om unieke vogels te spotten. In het voorjaar broeden diverse weidevogels zoals kieviten, grutto’s en tureluurs in de bloemrijke graslanden en wuivende rietkragen. Weet jij de verschillende soorten uit elkaar te halen?

7.) Ode aan het schilderachtige Laag Hollandse landschap

Ontdek Laag Holland door het oog van de meester tijdens de meerdaagse fietsroute door het schilderachtige landschap van Laag Holland. Fiets langs typisch Nederlandse plekken als Zaanstad, Edam, Volendam, Oostzaan en Landsmeer. Ga op verkenning in het landschap waar Claude Monets hartje sneller van ging kloppen of bezoek het creatieve atelier van Anton Heyboer.

8.) Oudhollandse Pontjesroute

Wissel je fietsroute af met een ritje op een ouderwets pontje over het water. Steek rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer het water over en fiets door een prachtig oer-Hollands landschap van Laag Holland. De route leidt je langs veel oude watermolens en door sfeervolle dorpen.

Langs de route in Laag Holland - Copyright Bureau Toerisme Laag Holland

 

9.) Fietsen onder de zeespiegel

Wil jij naast uitgestrekte natuur ook genieten van historische steden? Fiets door uitgestrekte polders onder de zeespiegel naar unieke Laag Hollandse plaatsen als Volendam, Monnickendam en het schiereiland Marken. Laat je inspireren door de historische binnenstad van Monnickendam of bewonder de eeuwenoude vuurtoren ‘Het Paard van Marken’ op het voormalige eiland.

10.) Kijk Luister Dijk route

Luister naar het verhaal van de Markermeerdijken. Luister naar deze historische dijk die je de geschiedenis van de prachtige stadsschouwburg van Hoorn vertelt, of verrijk je kennis met het verhaal van de bouw van de dijk. De route is in totaal 45 kilometer, waarbij je langs 14 unieke locaties aan de Markermeerdijk fietst. Laat je inspireren door de verhalen van de omgeving.

Ben jij geïnspireerd en kan je niet wachten om zelf op de fiets te stappen? Er is nog veel meer te ontdekken in Laag Holland! Bekijk de website of lees meer over de bovenstaande fietsroutes op deze pagina.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Nieuwe directe trein naar München in 2025

Nieuwe directe trein naar München in 2025

NS en Deutsche Bahn (DB) hebben aangekondigd dat ze vanaf 2025 een dagelijkse rechtstreekse ICE-treindienst willen introduceren van Amsterdam naar München. De twee spoorwegmaatschappijen zien een groeiende vraag naar reizen naar de derde grootste stad van Duitsland in...

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Het zomerseizoen markeert het einde van een tijdperk voor treinreizigers vanuit Nederland naar Zwitserland, met de aankondiging dat de dagelijkse treindienst van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Basel niet langer zal worden voortgezet. De Duitse spoorwegen hebben...

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië, gelegen in het noorden van Frankrijk, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en charmante dorpjes. Van middeleeuwse kathedralen tot adembenemende kustplaatsen, hier zijn enkele bestemmingen die je niet mag missen tijdens een bezoek...

Pin It on Pinterest