Twijfel over steun tegen duurdere treinkaartjes

Tijdens een vergadering in de Tweede Kamer is gebleken dat er aanzienlijke terughoudendheid heerst onder partijen voor extra financiële steun aan de Nederlandse Spoorwegen (NS). Dit zou nodig zijn om treinkaartjes in 2025 niet duurder te laten worden. Partijen waaronder PVV, NSC, VVD, D66 en Denk zijn van mening dat de NS te snel naar Den Haag kijkt voor een oplossing, zo werd duidelijk tijdens de discussie over stijgende prijzen en teleurstellende jaarcijfers. GroenLinks-PvdA steunt het verzoek voor extra geld aan NS ter voorkoming van stijgende prijzen in 2025.

Een aanzienlijk deel van de partijen benadrukt dat de NS eerst intern moet kijken of er bezuinigd kan worden alvorens extra financiële steun te vragen. PVV, als grootste partij, begrijpt bijvoorbeeld niet waarom de NS nog verliesgevende onderdelen heeft. PVV-Kamerlid Heutink verklaarde: “Begin eerst bij uzelf. Waarom blijft u uw hand ophouden?”

Kritiek op ambities & investeringen

D66 en NSC uitten eveneens kritiek op de NS, waarbij termen als “hand ophouden” en de vraag of er “nog wat te halen” is bij de NS naar voren kwamen. De VVD twijfelt aan de noodzaak van investeringen in internationale treinen en benadrukt dat deze ambities niet ten koste mogen gaan van de prijs van treinkaartjes.

Het recent aangekondigde verlies van de NS leidt tot overwegingen om treintickets en abonnementen volgend jaar mogelijk met wel 10 procent te verhogen, zo meldde NS-topman Koolmees vorige week. In de afgelopen jaren zijn de treinkaartjes echter relatief weinig gestegen, minder dan de inflatie in ieder geval.

Structurele financiële ondersteuning

De NS hoopt jaarlijks 120 miljoen euro extra structureel te ontvangen vanuit Den Haag. Hoewel het bedrijf dit bedrag dit jaar eenmalig ontving, benadrukte Koolmees de noodzaak van een structureel bedrag. “We hopen op een structureel bedrag, anders sta ik hier volgend jaar weer,” aldus Koolmees.

Koolmees deelde met Kamerleden dat de NS al veel doet om te bezuinigen, maar de kosten voor personeel, materieel en elektriciteit zijn aanzienlijk gestegen. Daarnaast kampt de NS met uitdagingen zoals de vervanging van spoorlijnen en treinen, en het aantrekken van voldoende technisch personeel vanwege de krappe arbeidsmarkt.

Onzekerheid & Beloften

De Kamer vraagt garanties dat extra financiering ook de problemen met vertragingen en overvolle treinen zal oplossen, maar de NS kan deze niet bieden. Koolmees benadrukte dat de komende jaren veel noodzakelijk onderhoud zal plaatsvinden, wat kan leiden tot drukte in de treinen. “Garanties kan ik niet geven, maar we gaan wel ons stinkende best doen,” aldus Koolmees.

Om tegemoet te komen aan bezuinigingen, beloofde Koolmees dat de NS zelf ook in de begroting zal snijden. Zo zullen er bijvoorbeeld minder mensen op het hoofdkantoor werken. Koolmees waarschuwt echter dat bij gebrek aan Haagse hulp de NS mogelijk moet snijden in het netwerk, met de mogelijkheid van minder treinen op minder rendabele lijnen.

Binnenkort zal GroenLinks-PvdA een voorstel indienen voor opnieuw een eenmalige financiële injectie van 120 miljoen euro. Op basis van de hoorzitting lijkt het echter zeer onzeker of dit voorstel op voldoende steun kan rekenen.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Nieuwe directe trein naar München in 2025

Nieuwe directe trein naar München in 2025

NS en Deutsche Bahn (DB) hebben aangekondigd dat ze vanaf 2025 een dagelijkse rechtstreekse ICE-treindienst willen introduceren van Amsterdam naar München. De twee spoorwegmaatschappijen zien een groeiende vraag naar reizen naar de derde grootste stad van Duitsland in...

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Het zomerseizoen markeert het einde van een tijdperk voor treinreizigers vanuit Nederland naar Zwitserland, met de aankondiging dat de dagelijkse treindienst van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Basel niet langer zal worden voortgezet. De Duitse spoorwegen hebben...

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië, gelegen in het noorden van Frankrijk, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en charmante dorpjes. Van middeleeuwse kathedralen tot adembenemende kustplaatsen, hier zijn enkele bestemmingen die je niet mag missen tijdens een bezoek...

Pin It on Pinterest