fbpx

Treinreizen worden duurder en drukker

Afgelopen week werd bekend gemaakt dat treinkaartjes duurder worden in 2019, maar uit gegevens blijkt dat deze ook drukker zullen worden. Toch zou de reiziger hier weinig van moeten merken en gaan zij er enkel op vooruit volgens een woordvoerder van NS en reizigersorganisatie ROVER. Hoewel de prijsstijging natuurlijk geen voordeel is voor de reizigers, worden er vanaf december 20 duizend extra zitplaatsen aangeboden door de 118 nieuwe sprinters. Daarbij beschikken de nieuwe sprinters over toiletten en een comfortabel interieur.

Kwaliteitsverbetering op het spoor

Volgens Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) zal het aantal treinkilometers in de komende jaren met 14 procent stijgen. Dit zou voornamelijk te wijten zijn aan de kwaliteitsverbetering op het spoor. Ook de bevolkingsgroei en fileproblemen zijn een oorzaak voor de stijging.

Rover positief

Reizigersorganisatie Rover is positief over de ontwikkelingen, maar hekelt uiteraard de prijsstijging. Treinkaartjes worden naast de prijsstijging van 1.8% vanwege inflatie nog duurder, vanwege het BTW-tarief dat wordt verhoogd van 6% naar 9%. In totaal zouden treinkaartjes netto 4,7% duurder worden. Ook NS is niet tevreden over deze prijsstijging, maar geeft aan dat het niet anders kan en dit een politiek besluit is.

NS is bang dat mensen minder snel voor het Openbaar Vervoer kiezen en neigen naar minder duurzame vervoersmiddelen. Het KiM is hier echter niet bang voor en verwacht een stijging van 14% in het aantal reizigers kilometers.

Treinkaartjes worden 4,7% duurder in 2019.

Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020 | Goedkoop-treinkaartje.nl