Treinkaartjes kunnen goedkoper en worden duurder

Duizenden reizigers kunnen dagelijks besparen op de reiskosten door middel van aanbiedingen. Gemiddeld is de prijs voor een retourticket ruim € 30, terwijl er voor € 19 een kortingskaartje verkrijgbaar is. De website Goedkoop-treinkaartje.nl publiceert al 6 jaar dagelijks aanbiedingen voor goedkopere treinkaartjes, waarmee u kunt besparen op de reiskosten.

Treinkaartjes 4,7% duurder

Vanwege inflatie worden treinkaartjes in 2019 met 1.8% duurder. Daarnaast wordt het BTW-tarief verhoogd van 6% naar 9%, waardoor treinkaartjes netto 4,7% duurder worden. Het is voor het eerst dat het Openbaar Vervoer op bepaalde trajecten duurder dreigt te worden dan de auto. Hiermee wordt duurzaam reizen voor bedrijven, forensen en ‘dagjes mensen’ niet gestimuleerd, terwijl dit afgelopen jaar is toegevoegd aan de bedrijfsdoelstellingen van grote organisaties. De kans bestaat daarom dat bedrijven om financiële overwegingen nog even wachten met deze positieve verandering.

Reizigers betalen teveel

Dagelijks betalen duizenden treinreizigers teveel voor hun treinkaartje. Voor de meerderheid van de reizigers is er een goedkoper alternatief verkrijgbaar via Goedkoop-treinkaartje.nl. Om dit te berekenen is er voor reizigers zelfs een vergelijkingstool ontwikkeld die de huidige tarieven vergelijkt met lopende aanbiedingen. Daarbij kan de reisklasse en eventuele (samenreis)korting worden opgegeven. De vergelijker is te vinden via: Vergelijker.goedkoop-treinkaartje.nl.

Voorbeeld tarieven

Gemiddeld is een retourticket ruim € 30.  Hieronder een aantal voorbeeldtrajecten.

TrajectTarief (retour)
Amsterdam CS – Rotterdam CS€ 30,80
Eindhoven – Utrecht CS€ 29
Groningen – Almere Centrum€ 49
Zwolle – Schiphol€ 39,40

14% meer reizigerskilometers

Ondanks de stijgende prijzen verwacht Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) dat het aantal treinkilometers in de komende jaren met 14 procent zal stijgen. Dit zou voornamelijk komen door kwaliteitsverbetering op het spoor. Ook de bevolkingsgroei en fileproblemen zijn een oorzaak van de stijging.

Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020 | Goedkoop-treinkaartje.nl