De Nederlandse spoorwegsector heeft een nieuwe stap gezet richting innovatie met de opening van een 5G-testfaciliteit in het Railcenter in Amersfoort. De faciliteit, ontwikkeld door NS, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, biedt een platform voor het testen van nieuwe technologieën via het 5G-netwerk.
In samenwerking met TU Delft, TNO en MCS wordt in het ‘Rail FieldLab 5G’ onderzocht hoe 5G-technologie kan bijdragen aan de versnelling van innovaties in de spoorsector. Het doel is om met behulp van geavanceerde 5G-oplossingen de veiligheid, efficiëntie en reizigerservaring te verbeteren. Bedrijven in de spoorwegsector krijgen de mogelijkheid hun 5G-toepassingen hier uitgebreid te testen. Langs het spoor bij het Railcenter is speciaal hiervoor een privaat 5G-netwerk geïnstalleerd.
Uitdagingen in de spoorsector
De spoorwegsector staat voor verschillende uitdagingen, waaronder een krappe arbeidsmarkt en beperkte spoorcapaciteit. Digitalisering wordt gezien als een oplossing om deze druk het hoofd te bieden. Door middel van 5G kan bijvoorbeeld efficiënter onderhoud worden uitgevoerd, door het gebruik van real-time data over treinen en het spoor. Ook kan virtual reality ingezet worden voor ondersteuning op afstand, bijvoorbeeld bij reparaties en inspecties.
De hoge snelheid en bandbreedte van 5G maken dergelijke toepassingen mogelijk. Daarnaast kan de lage vertraging van het netwerk helpen bij innovaties zoals inspecties met robots, waarbij bijvoorbeeld een robothond langs het spoor beelden verzamelt die op afstand kunnen worden geanalyseerd.
Internationale proeven en toekomst
Vorig jaar voerde NS al een besloten proef uit met een op afstand bestuurbare trein via 5G, terwijl ook in het buitenland volop wordt geëxperimenteerd met dergelijke technologieën. Daarnaast vormt 5G de basis voor het toekomstige communicatiesysteem FRMCS (Future Railway Mobile Communication System), dat het huidige GSM-R-netwerk zal vervangen.
De spoorsector ziet 5G als een cruciale stap om het spoorwegnetwerk toekomstbestendig te maken en beter in te spelen op de uitdagingen van vandaag en morgen.