NS: reizigers beoordelen treinstations

Opnieuw heeft het Limburgse station Klimmen-Ransdaal in 2023 het hoogste cijfer gekregen van reizigers, volgens de onlangs gepubliceerde Stationsbelevingsmonitor 2023, in opdracht van NS en ProRail en uitgevoerd door Ipsos I&O onder 83,162 reizigers.

Het rapport onthulde dat in 2023 alle stations gezamenlijk een gemiddeld cijfer van 7,21 ontvingen, wat lager is dan het voorgaande jaar (7,32 in 2022). Na drie opmerkelijke coronajaren lijkt de stationswaardering voor 2023 weer meer in lijn met de scores van voor de pandemie te liggen, aldus NS. De afname van de waardering ten opzichte van 2022 wordt toegeschreven aan het groeiende aantal reizigers na de coronacrisis, wat de drukte op de stations heeft vergroot en de beoordeling heeft beïnvloed.

Mooiste station: Klimmen-Ransdaal

Klimmen-Ransdaal behoudt zijn status als het meest gewaardeerde station van Nederland, met een indrukwekkende score van 8,7, de hoogste ooit gemeten. Het station, gelegen aan de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn, wordt geroemd om zijn pittoreske ligging in het heuvelachtige landschap en het monumentale stationsgebouw uit 1913, inclusief restaurant en terras op het perron. Schin op Geul staat op de tweede plaats met een score van 8,2, ook aan de Heuvellandlijn, gevolgd door station Mantgum in Friesland op de derde plaats, eveneens met een score van 8,2.

Aan de andere kant van het spectrum eindigt station Lage Zwaluwe onderaan de lijst met een score van 4,6. Ondanks verbeteringen blijven reizigers het station als sfeerloos ervaren, mede door de afstand tot het dorp en de nabijheid van de snelweg. Den Helder Zuid ontvangt eveneens een lage score van 5,4, waarbij NS Stations-voorzitter Sebastiaan de Wilde benadrukt dat deze stations, hoewel ‘functioneel in orde’, pas echt tot leven komen wanneer ze verbonden zijn met hun omgeving.

Driebergen-Zeist: 7,9 en top 10 positie

Positief nieuws voor station Driebergen-Zeist, dat met een score van 7,9 weer in de top 10 staat. Na een volledige vernieuwing in 2021 met onder andere een nieuwe fietsenstalling, parkeergarage en busstation, werd het station goed beoordeeld door reizigers.

Blijven verbeteren van stations

Zowel ProRail als NS benadrukken in het rapport dat ze blijven werken aan het verbeteren van stations. In 2023 werden stations als Dordrecht Zuid, Naarden-Bussum, Almere Centrum, Roermond en Tiel opgeleverd na renovaties.

Dit jaar staat de oplevering van het nieuwe station Ede-Wageningen op de planning, terwijl Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid en Groningen worden voorbereid op de toekomst. Steeds meer stations worden ook voorzien van de Stationshuiskamer, waar reizigers in alle rust kunnen wachten op hun trein of een versnapering kunnen kopen.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Londen?

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Londen?

Binnenkort een op CityTrip naar Londen? Dan reis je natuurlijk comfortabel en duurzaam per trein naar Londen. Opstappen kan op station Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal, waarna je met een rechtstreekse verbinding per Eurostar naar Londen wordt gebracht. Dit al...

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Parijs?

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Parijs?

Voor een stedentrip naar Parijs is de trein een uitstekend vervoersmiddel. Er vertrekken dagelijks meerdere treinen van Eurostar vanaf Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Deze rijden via Antwerpen en Brussel Zuid (Midi) naar station Gare du Nord in Parijs. Met...

Pin It on Pinterest