NS blijft vervoerder op hoofdrailnet tot 2035

Tot onvrede van kleinere vervoerders in Nederland krijgt NS opnieuw het hoofdrailnet toegewezen. Dit heeft het kabinet afgelopen week bekend gemaakt. Nog zeker tot 2035 zal NS hoofdvervoerder van Nederland blijven en zullen vervoerders als Arriva, Breng, Connexxion en Keolis het moeten doen met de restjes.

Arriva ontevreden met besluit

Samen met andere regionale vervoerders heeft Arriva de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) opgericht. Zij zijn ontevreden over het besluit. Zeker omdat zij al jaren pleiten voor meer concurrentie op het Nederlandse spoor. Nu moeten zij het opnieuw 15 jaar lang met de restjes van het spoor doen.

Ook zijn zij van mening dat de verschillende provincies op deze manier niet kunnen bepalen waar zij behoefte aan hebben. Met de genomen keuze zet het kabinet juist een stap achteruit gezet, vindt FMN.

NS blij met behoud

NS is blij met het behoud van de spoorlijnen. Daarnaast benadrukt president-directeur Roger van Boxtel dat reizigers nog nooit zo tevreden zijn geweest. Zo geeft 89 procent van de reizigers de NS een voldoende en steeg het aantal reizigers naar 1.3 miljoen per dag.

Tevens benadrukt NS dat het opdelen van de spoorlijnen alleen maar voor versnipering zou zorgen. Dit zou niet in het belang van de reiziger zijn, leidt tot meer overstappen, langere reistijden en onduidelijkheid over tarieven.

Ontvang acties

Trein naar Berlijn in minder dan 6 uur

Trein naar Berlijn in minder dan 6 uur

Om concurrerend te zijn voor andere vervoersmiddelen wilt de NS en Europa de reistijden en prijzen minimaliseren voor populaire bestemmingen tot 500 kilometer. Hiervoor moeten verschillende wijzigingen worden gemaakt in bijvoorbeeld de dienstregeling, route of het...

NS start implementatie van nieuw beveiligingssysteem ERTMS

NS start implementatie van nieuw beveiligingssysteem ERTMS

Ter modernisering van de treinen en veiligheid start NS met de implementatie van het nieuwe ERTMS beveiligingssysteem. Alle 176 VIRM-dubbeldekkers zullen in de komende periode worden voorzien van deze hypermoderne technologie. Leverancier Siemens Mobility is hierbij...

Pin It on Pinterest

Deel deze pagina

Geef het door aan iemand anders