Machinisten hebben Live app met spoorinformatie

In de afgelopen periode heeft NS druk geëxperimenteerd met een nieuwe app, waarin live reisinformatie wordt weergegeven van het overige treinverkeer. Zo hebben machinisten meer inzicht in de huidige situatie, waardoor vroegtijdig kan worden geanticipeerd. Dit zou moeten zorgen voor veiliger, zuiniger en stipter rijden, omdat machinisten niet enkel afhankelijk zijn van de rode seinen.

Experiment

Het experiment met de mobiele app genaamd TimTim is uiteindelijk succesvol gebleken en beschikbaar gemaakt aan alle machinisten. De mobiele app is niet leidend voor machinisten, maar er kan extra informatie uit worden gehaald om het besturen van de trein te verbeteren.

Spoorboekvrij reizen

TimTim zou ook belangrijk zijn voor het spoorboekvrij reizen, waarbij er elke 10 minuten een trein moet rijden op een traject. Machinisten kunnen extra informatie toevoegen aan de mobiele app, zoals bladeren op het spoor, hevige wind of glad spoor. Zo kan dit ook weer worden verwijderd als de situatie voorbij is.

Smartwatch app

Al in 2017 werd met conducteurs geëxperimenteerd met een smartwatch, waarop de actuele treintijden worden gewijzigd en op de seconden kan worden gekeken hoe laat de trein moet vertrekken. Door deze live informatie rijden treinen punctueler en komt spoorboekloos rijden weer een stap dichterbij. Doel is om eind 2028 op alle drukste trajecten van Nederland 6 InterCity’s en 6 sprinters per uur te laten rijden.

Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020 | Goedkoop-treinkaartje.nl