Kosten Lelylijn fors hoger: minimaal 13,8 miljard euro nodig

De aanleg van de Lelylijn, de beoogde spoorlijn tussen de Randstad en het noorden van Nederland, zal aanzienlijk duurder uitvallen dan oorspronkelijk begroot. Waar in eerste instantie 3 miljard euro was gereserveerd, worden de kosten nu geraamd op minimaal 13,8 miljard euro. Dit blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur. Staatssecretaris Jansen (openbaar vervoer) zal de Tweede Kamer vandaag informeren over deze financiële tegenvaller.

Voordelen van de Lelylijn

Ondanks de oplopende kosten zien het Rijk, betrokken regio’s en de Europese Unie voordelen in de aanleg van de Lelylijn. De spoorlijn wordt gezien als een stimulans voor zowel economische groei als ruimtelijke ontwikkeling. Het project kan nieuwe woon- en werkgebieden ontsluiten en de verbindingen tussen Groningen, Leeuwarden en andere steden in Nederland verbeteren. Bovendien zou de lijn mogelijk tienduizenden banen kunnen opleveren, vooral als steden als Drachten, Lelystad en Emmeloord worden betrokken. Eerder al kreeg het plan steun van coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB.

Financieringsproblemen en vertragingen

De hogere kosten vormen echter een groot obstakel voor de realisatie van de Lelylijn. Staatssecretaris Jansen zal aankondigen dat alternatieve opties voor het project eveneens aanzienlijk duurder zijn, met schattingen variërend tussen de 6 en 21 miljard euro. Om de financiële tekorten te dichten, wil Jansen een beroep doen op de noordelijke provincies en Europese steun aanvragen.

Hoewel de Lelylijn is goedgekeurd als onderdeel van het Europese TEN-T spoornetwerk, is het beschikbare Europese budget op dit moment uitgeput. Nieuwe financiering vanuit de EU is pas vanaf 2028 beschikbaar. Bovendien moet voor grootschalige infrastructuurprojecten, zoals bepaald in Nederland, 75% van de financiering van tevoren geregeld zijn, wat bij de Lelylijn nog niet het geval is. Hierdoor dreigt verdere vertraging.

Toekomst van het project

In november wil Jansen in gesprek gaan met de noordelijke provincies om te bepalen of het project kan doorgaan of dat de aanleg voorlopig moet worden uitgesteld. Zonder extra financiële bijdragen lijkt uitstel onvermijdelijk.

Ook kosten Nedersaksenlijn stijgen

Niet alleen de Lelylijn kampt met financiële problemen. De Nedersaksenlijn, een spoorverbinding tussen Groningen en Enschede, kent eveneens grote tekorten. Staatssecretaris Jansen zal de Tweede Kamer informeren dat er nog eens 1,7 miljard euro extra nodig is om dit project te realiseren, een bedrag dat momenteel niet beschikbaar is. Dit zorgt voor extra druk op de voortgang van beide spoorprojecten.

Ontvang aanbiedingen

Jongeren dagkaart deze zomer tóch beschikbaar, maar niet via NS

Jongeren dagkaart deze zomer tóch beschikbaar, maar niet via NS

Reizigersplatform biedt jongeren alsnog voordelige treinreizen aan na ophef over afschaffing NS-kaart Ondanks het besluit van NS om per 1 juli definitief te stoppen met de populaire Jongerendagkaart, kunnen jongeren deze zomer toch weer voordelig met de trein reizen....

Extra treinen en maatregelen voor De Nijmeegse Vierdaagse

Extra treinen en maatregelen voor De Nijmeegse Vierdaagse

Van zaterdag 12 tot en met vrijdag 18 juli staat Nijmegen weer volledig in het teken van de Nijmeegse Vierdaagse. Ruim anderhalf miljoen wandelaars en feestvierders trekken deze week naar de stad voor het grootste wandelevenement en feest van Nederland. NS speelt...

Geen treinverkeer tussen Hengelo en Enschede van 17 t/m 20 juli

Geen treinverkeer tussen Hengelo en Enschede van 17 t/m 20 juli

Van donderdag 17 tot en met zondag 20 juli werkt ProRail aan de treinbeveiliging tussen Hengelo en Enschede. Door deze werkzaamheden rijden er vier dagen lang geen treinen op dit traject. NS en Blauwnet zetten in deze periode bussen in om reizigers te vervoeren....

Pin It on Pinterest