Is Nederland wel klaar voor duurzaam reizen?

Hoewel er al een tijd niets is vernomen van overvolle treinen, komt de drukste periode van het jaar er weer aan. In het najaar gaat heel werkend en studerend Nederland weer met de trein en zullen treinen in de spits weer worden overspoeld. Daarbij hebben 42 grote vooraanstaande bedrijven onlangs aangekondigd dat zij willen overstappen op duurzaam reizen, waarbij plannen zijn gemaakt om gebruik van leaseauto’s te verminderen en internationale reizen tot 500 kilometer per trein af te leggen. Is Nederland hier wel klaar voor?

 

HSL lijn blijft achter

Al sinds het begin zijn de prestaties op de HSL lijn voor internationaal treinverkeer niet optimaal en wordt er op 2 van de 12 prestatie indicatoren slecht gescoord. Dit zijn de twee belangrijkste punten voor reizigers, namelijk de zitplaatskans in de spits en de punctualiteit (met een marge van 5 minuten). Daarbij vindt er nog altijd veel uitval plaats op de spoorlijn en moet zakelijk Nederland zich afvragen of het werkelijk tijd is voor duurzaam reizen.

Uiteraard is het de way-to-go en is het belachelijk dat het spoor er nog niet klaar voor is. Dit komt met name door het Fyra debacle en het beperkte budget waarmee dit moet worden rechtgezet. Wellicht dat er naast goede voornemens van grote bedrijven, NS en ProRail nog een extra injectie vanuit de overheid nodig is om duurzaam reizen werkelijk mogelijk te maken.

Overvolle treinen

Zakelijk Nederland telt eind 2017 een recordaantal leaseauto’s. Met een stijging van 9% komt het aantal in 2017 uit op 860.000 auto’s. Wanneer grote bedrijven de lease auto’s gaan afschaffen/terugdringen, zoals Vodafone dit deze week heeft aangekondigd zal de druk in de spits aanzienlijk toenemen. NS zal geen zitplaatsen kunnen garanderen, perrons zijn nog altijd niet lang genoeg voor langere treinen en de tevredenheid van reizigers zal dalen.

Wellicht dat investeren in InterCity Busverbindingen, zoals die van Flixbus een uitkomst bieden voor een duurzame toekomst.

Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020 | Goedkoop-treinkaartje.nl