Geen testperiode voor hogesnelheidstreinen op Hanzelijn

De langverwachte testperiode voor hogesnelheidstreinen op de Hanzelijn en Flevolijn zal definitief niet plaatsvinden. Staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft deze week aangekondigd dat de geplande tests met het beveiligingssysteem ERTMS in 2027 niet zullen doorgaan, vanwege aanzienlijke hinder voor reizigers.

4 maanden geen treinen

Twee jaar geleden kondigde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan dat het traject tussen Almere en Zwolle gedurende vier maanden in 2027 buiten gebruik zou zijn voor deze tests. Het ERTMS-systeem, dat betrouwbaardere en snellere treindiensten mogelijk maakt, wordt beschouwd als de toekomstige Europese standaard en zou internationale treinverbindingen vergemakkelijken. Tegen 2030 wordt verwacht dat ERTMS op de drukste spoorstukken in Nederland is geïmplementeerd.

De Hanzelijn en een deel van de Flevolijn werden gekozen als testlocatie vanwege de complexiteit van het spoor en de al bestaande hoge maximumsnelheid van 200 km/u tussen Lelystad en Zwolle. Vanwege de omvang van de tests was het echter niet mogelijk om alleen ’s nachts en in het weekend te testen.

Aflasting van test door drukte

Echter, gezien de drukte op het traject en het belang van de spoorlijn op nationaal niveau, heeft Heijnen besloten om de tests af te gelasten. In een brief benadrukte ze dat er geen geschikte alternatieven zijn voor de reizigers in Flevoland als de treindiensten worden onderbroken. Daarnaast is er vertraging ontstaan bij het vinden van opgeleid personeel en omgebouwd materieel voor de tests.

Er wordt nu actief gezocht naar een alternatieve locatie voor de ERTMS-tests, terwijl de overheid zich blijft inzetten voor de implementatie van dit belangrijke beveiligingssysteem op het Nederlandse spoorwegnet.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Trein naar Duitsland met kinderen

Trein naar Duitsland met kinderen

Ook naar Duitsland kan je eenvoudig per trein met kinderen reizen. Hiervoor zijn diverse voordelen en regelingen bedacht om de reis betaalbaar en toegankelijk te houden voor ouders. Voor de treinreis naar Duitsland is in treinen als de IC Berlijn en ICE International...

Trein en kinderen naar Frankrijk

Trein en kinderen naar Frankrijk

Binnenkort een leuke bestemming in Frankrijk bezoeken, zoals Parijs, Disneyland of één van de vele andere topbestemmingen. Dan ben je vast benieuwd hoe het werkt met kinderen in de trein door Frankrijk. In treinen als de TGV en Eurostar zijn vaak kortingsmogelijkheden...

Pin It on Pinterest