Deutsche Bahn: vernieuwing van spoor in Duitsland

De Deutsche Bahn heeft aangekondigd deze zomer te starten met het grootste moderniseringsproject in zijn geschiedenis. In de komende zes jaar zullen 40 cruciale spoortrajecten worden vernieuwd om de infrastructuur weer toekomstbestendig te maken, zo meldt de Duitse nieuwssite N-tv.

De Duitse overheid en het spoorwegbedrijf bundelen hun krachten en investeren gezamenlijk bijna 40 miljard euro in deze omvangrijke werkzaamheden. Volgens de vervoerder voldoet het huidige spoor niet meer aan de vereiste normen, wat leidt tot aanzienlijke vertragingen.

Het doel is om tegen 2030 het spoor in staat te stellen dagelijks 29,2 miljoen reizigers te verwerken over het uitgestrekte spoornetwerk van 30.000 kilometer in Duitsland. Uiteindelijk zal er over een traject van 4.000 kilometer uitgebreid onderhoud plaatsvinden.

Trein Nieuws Nederland

Investering van 39,5 miljard euro

De geschatte kosten voor dit ambitieuze project bedragen 39,5 miljard euro. Een aanzienlijk bedrag van 11,5 miljard euro wordt gefinancierd via de Duitse overheidsbegroting van dit jaar, met als doel de financiering tot 2027 te waarborgen.

Daarnaast komt er nog eens 12,5 miljard euro uit het Klimaat- en Transformatiefonds (KTF). Deutsche Bahn zelf draagt 3 miljard euro bij, terwijl nog eens 12,5 miljard euro wordt gegenereerd door de verkoop van aandelen in onder andere cargobedrijf Schenker, evenals aandelen van de overheid in Deutsche Post en Deutsche Telekom.

Projectomvang en vernieuwingen

Het Duitse spoorvervoer kampt momenteel met vertragingen als gevolg van frequente kleine reparaties op verschillende locaties. Om alle trajecten klaar te stomen voor de toekomst, zullen op termijn enkele langeafstandstrajecten tijdelijk worden stilgelegd. Hierdoor krijgen stations, sporen, wissels, bovenleidingen, seinen en geluidswerende wanden de broodnodige vernieuwing.

Het startschot voor deze omvangrijke modernisering wordt gegeven op 15 juli met de aanpak van het 74 kilometer lange Riedbahn-traject tussen Frankfurt am Main en Mannheim. Gedurende deze periode wordt het langeafstandsvervoer omgeleid, waarbij bussen een groot aantal treinreizigers van de 15.000 passagiers per dag zullen overnemen.

Nog 6 trajecten

In 2025 staan de spoorlijnen Hamburg-Berlijn en Emmerich-Oberhausen op de planning, gevolgd door vijf andere trajecten in 2026. Het project zal tegen 2030 worden afgerond met de renovatie van de Mannheim-Karlsruhe-lijn.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd

Ontvang acties

Nieuwe directe trein naar München in 2025

Nieuwe directe trein naar München in 2025

NS en Deutsche Bahn (DB) hebben aangekondigd dat ze vanaf 2025 een dagelijkse rechtstreekse ICE-treindienst willen introduceren van Amsterdam naar München. De twee spoorwegmaatschappijen zien een groeiende vraag naar reizen naar de derde grootste stad van Duitsland in...

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Het zomerseizoen markeert het einde van een tijdperk voor treinreizigers vanuit Nederland naar Zwitserland, met de aankondiging dat de dagelijkse treindienst van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Basel niet langer zal worden voortgezet. De Duitse spoorwegen hebben...

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië per trein: natuur, kastelen en de kust

Picardië, gelegen in het noorden van Frankrijk, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en charmante dorpjes. Van middeleeuwse kathedralen tot adembenemende kustplaatsen, hier zijn enkele bestemmingen die je niet mag missen tijdens een bezoek...

Pin It on Pinterest