Tag: uitchecken

Wat is het opstaptarief voor de OV chipkaart van de NS?

OV chipkaart vragen

Veel treinreizigers vragen zich af wat het opstaptarief van de NS is en waarom er minimaal € 10,- op de OV chipkaart moet worden geladen. Beide vraagstukken hebben een duidelijke samenhang, omdat het opstaptarief van de NS € 10,- bedraagt, waardoor er minimaal € 10,- op de OV chipkaart moet worden geladen. Op deze manier heeft de NS als het ware borg van de treinreiziger, zodat er sowieso iets betaald wordt voor de treinreis.

Het opstaptarief wordt door de NS ingehouden, wanneer een reiziger na 60 minuten nog niet heeft uitgecheckt. Daarbij heeft een reiziger 60 minuten de tijd om uit te checken op hetzelfde station voor als er een fout is gemaakt. Het opstaptarief wordt dan weer terug geladen op de chipkaart.

OV chipkaart vragen

inchecken, opstaptarief, ov-chipkaart, saldo, uitchecken

Kan je uitchecken of hetzelfde station?

Veel reizigers vragen zich af of het mogelijk is om aan het eind van de dag weer uit te checken op het opstapstation. Helaas hebben ze hier iets op gevonden, zodat het bijna niet rendabel is om dit te doen. Daarbij rijdt u zwart wanneer u in de richting rijdt van het station waar u heeft ingecheckt en riskeert u een boete.

Bij het inchecken met de OV-chipkaart betaald u een opstaptarief van € 10,-. Dit is ook de reden waarom er € 10,- op de OV-chipkaart moet staan om te reizen met de NS. Wanneer u vervolgens weer uitcheckt op een ander station wordt dit bedrag weer bijgeschreven. Checkt u niet uit op het volgende station? Dan zal het systeem 60 minuten na het inchecken het opstaptarief van € 10,- afschrijven.

Theorie van 2 OV chipkaarten

Voorbeeld traject Lelystad – Amsterdam
Inchecken bij Lelystad met Chipkaart(A).
Einde van werkdag Inchecken met Chipkaart(B) op Amsterdam Centraal.
Uitchecken met Chipkaart(A) op station Lelystad.

Volgende dag
Inchecken chipkaart (A) op station Lelystad
Uitchecken chipkaart (B) op station Amsterdam Centraal
Einde van werkdag weer inchecken met chipkaart (B) op Amsterdam Centraal
Uitchecken van chipkaart (A) op station Lelystad

In het bovenstaande geval checkt u dus twee keer per dag in en betaalt u dus twee keer het opstaptarief van € 10,-! Het kost dan alsnog € 20,- en dat is duurder dan een dagretour op dit traject.

inchecken, opstapstation, opstaptarief, ov-chipkaart, station, uitchecken

Treinreizigers nog niet gewend aan in- en uitchecken

Uit onderzoek blijkt dat passagiers van de NS nog niet zijn gewend om in- en uit te checken bij het reizen met de trein. Ondanks dat het papieren treinkaartje is verdwenen zijn er nog steeds duizenden mensen per dag die geen gebruik maken van de in- en uitcheck mogelijkheid van de wegwerp OV-chipkaart. Laatst is gebleken dat van ruim 100 000 reizigers op Rotterdam Centraal slechts 53 000 reizigers gebruik hebben gemaakt van de functie. Een woordvoerder van de NS heeft gezegd dat reizigers de komende maand nog geen boete hoeven te verwachten, maar benadrukt dat reizigers er snel aan moeten wennen. Mogelijk zal het proces zich versnellen wanneer de OV-poortjes op een aantal grote stations worden gesloten.

NS verwacht dat meer mensen binnenkort gebruik maken van de OV-poortjes.

chipkaart, gewend, OV poortjes, ov-chipkaart, uitchecken

Lees verder

Moet u in- en uitchecken bij het overstappen?

Weet u niet zeker of u moet in- en uitchecken bij het overstappen? Lees dan het onderstaande, zodat u hier meer duidelijkheid over krijgt en weet wat u moet doen in zo’n situatie.

Bij het overstappen is in- en uitchecken eigenlijk altijd nodig! De enige momenten wanneer het niet nodig is, is wanneer u met de metro of de NS reist. In dit geval hoeft u enkel bij de begin- en eindbestemming uw Ov-chipkaart te voorschijn te houden. Heeft u nog geen Ov-chipkaart aangevraagd? Vergeet dan niet om deze voor maart aan te vragen.

inchecken, NS, ov-chipkaart, trein, uitchecken

Hoe werkt reizen met een Ov-chipkaart?

Bent u benieuwd hoe het reizen met een Ov-chipkaart eigenlijk werkt? Lees dan de onderstaande uitleg en dan snapt u hoogstwaarschijnlijk het idee achter de Ov-chipkaart.

Allereerst dient u een persoonlijke of anonieme Ov-chipkaart aan te vragen via de website. Wanneer u een Ov-chipkaart in het bezit heeft dient u deze te voorzien van een saldo of reisproduct en bent u klaar om te reizen. Vervolgens vindt u op de trein- en metrostations in Nederland poortjes voorzien van een kaartlezer die te herkennen is aan het roze logo. Houdt de Ov-chipkaart tegen de poortjes/kaartlezers en u bent ingecheckt. Wanneer u aan het eind van de rit het voertuig verlaat dient u weer uit te checken bij één van de poortjes/kaartlezers.

Wilt u gebruik maken van bus- of tramvervoer? Dan kunt u bij het in- en uitstappen op dezelfde manier gebruik maken van de Ov-chipkaart. U houdt de pas tegen de roze kaartlezer tot u een piepend geluid hoort (ingecheckt). Bij het verlaten van de bus of tram dient u weer uit te checken op dezelfde manier. Houdt uw Ov-chipkaart tegen de lezer tot u een pieptoon hoort (uitgecheckt) en u kunt uitstappen.

aanvragen, inchecken, ov-chipkaart, uitchecken, werkt

Alle rechten voorbehouden 2020 - 2021 | Goedkoop-treinkaartje.nl

This window will automatically close in 15 seconds
Deel deze pagina!