Tag: ov-chipkaart

Saldo terugboeken op OV Chipkaart

Heeft u gebruik gemaakt van uw OV Chipkaart, maar is er teveel saldo afgeschreven? Dan kunt u dit eenvoudig terugboeken op rekening/OV Chipkaart via Mijn OV Chipkaart. U hoeft hier enkel het traject aan te geven, waarna medewerkers het handmatig zullen controleren en direct kunnen inzien of er inderdaad teveel is afgeschreven. Ook wanneer u bent vergeten uit te checken is het mogelijk om saldo terug te vragen, want dit gebeurd regelmatig. Zo is de algemene regel dat u 3x per jaar uw geld terugkrijg. Bij de 4e keer krijgt u in de regel uw geld niet meer terug, omdat u uiteraard wel moet leren van uw fouten.

Stappenplan voor terugboeken van saldo op OV Chipkaart

Volg de onderstaande stappen voor het terugvragen van saldo op uw OV Chipkaart.

 1. Ga naar https://www.uitcheckgemist.nl;
 2. Voer uw OV Chipkaart nummer in;
 3. Ter controle wordt uw verloopdatum van de OV Chipkaart gevraagd;
 4. Vink het hokje aan;
 5. Geef de werkelijke haltes van uw reis aan;
 6. Uw saldo zal worden teruggeboekt.

OV vragen, ov-chipkaart, Saldo overzetten, Veelgestelde vragen

Wat is het opstaptarief voor de bus?

OV chipkaart

Om er zeker van te zijn dat de reiziger de busreis kan betalen wordt er verwacht dat er een bepaald saldo op de persoonlijke- of anonieme OV Chipkaart is geladen. Hierbij wordt er voor busreizen geen onderscheid gemaakt voor de anonieme- en OV Chipkaart, maar dit is bij treinreizen wel het geval. In de onderstaande tabel is goed te zien welke opstaptarief, basistarief of instaptarief u nodig heeft bij welke vervoerder.

OV Chipkaart

Bus, metro en tramBus (Qliners Arriva)
€ 4€ 10
€ 4€ 10

OV Basistarief, OV Instaptarief, OV Opstaptarief, OV vragen, ov-chipkaart, Veelgestelde vragen

Wat is het opstaptarief voor de trein?

OV chipkaart

Om er zeker van te zijn dat reizigers het tarief kunnen betalen dient er een bepaald saldo op de OV Chipkaart geladen te zijn. Zo weet de vervoerder zeker dat zij het bedrag uiteindelijk kunnen vorderen van de reiziger en niemand kan zwartrijden. Dit opstaptarief wordt ook wel het basis of instaptarief genoemd en verschilt per vervoerder. Daarnaast wordt er ook nog eens onderscheid gemaakt in persoonlijke- en anonieme OV Chipkaarten. Kijk in de onderstaande tabel voor de verschillende opstaptarieven in de trein, zodat u hier rekening mee kunt houden en dit saldo op uw OV Chipkaart kunt laden.

OV Chipkaart

Trein (NS)Trein (Arriva/Keolis)Trein (Veolia)
Anonieme OV-chipkaart€ 20€ 10€ 20
Persoonlijke OV-chipkaart€ 20€ 10€ 10

OV Basistarief, OV Instaptarief, OV Opstaptarief, OV vragen, ov-chipkaart, Veelgestelde vragen

Eenmalige OV Chipkaart

Met de ingang van de OV Chipkaart verdwenen de treinkaartjes, maar dit betekende voor incidentele reizigers dat zij een vast reisproduct moesten aanschaffen. Daarom is de eenmalige OV Chipkaart in het leven geroepen, zodat incidentele reizigers geen persoonlijke/anonieme OV Chipkaart hoeven aan te schaffen. Hierdoor hoeven zij niet een vast saldo op de kaart te hebben en kunnen zij deze naderhand weer weggooien. Het nadeel hiervan is dat er € 1,- toeslag wordt betaald voor zo’n eenmalige OV chipkaart, maar hij is natuurlijk ideaal voor toeristen of eenmalige treinreizigers.

OV Chipkaart

Uitzonderingen

Treinkaartjes actie

Wilt u goedkoop met de trein reizen? Dan is een treinkaartjes actie wellicht iets voor u! Er zijn regelmatig dagkaart acties lopende, waarmee het mogelijk is om een NS dagkaart te kopen voor een minimale prijs. Zo kunt u bijvoorbeeld een andere stad bezoeken, goedkoop een festival/evenement bezoeken of betaalbaar naar vrienden/familie. Ideaal toch? Like ons op Facebook of schrijf uzelf in voor de nieuwsbrief wij brengen u vanzelf op de hoogte van de laatste trein acties.

Goedkoop treinkaartje, ov-chipkaart, Reizen met korting, trein korting, Treinkaartjes actie

10 keer opdrukken voor niet inchecken

Een student in de trein moest afgelopen week 10 keer opdrukken van de dienstdoende conducteur, omdat hij was vergeten in te checken. Dit gebeurde op het traject van Zwolle naar Emmen, waarbij een boete of passende straf werd uitgedeeld aan de jongeman. Studenten met een OV studentenkaart reizen gratis in Nederland, maar zijn wel verplicht om in te checken. De conducteur vond het dan ook gepast om een milde straf toe te passen voor de jongeman en liet hem in het bijzijn van tientallen passagiers 10 keer opdrukken. Uiteraard werd dit door omstanders gefilmd en op internet geplaatst, waardoor wij de beelden hieronder hebben kunnen plaatsen.

De jongen mocht uiteraard ook kiezen voor een boete van € 35, maar koos toch voor de opdracht. Een woordvoerder van Arriva laat weten dat ze het incident nog zullen bespreken met de conducteur om na te gaan wat er precies is gebeurd, maar geeft aan dat het er waarschijnlijk vriendelijk aan toe ging en dat er waarschijnlijk geen gevolgen zullen zijn voor de conducteur.

NS boete, NS Conducteur, ov-chipkaart, Trein Emmen, Trein Zwolle

Hoe maak ik gebruik van samenreiskorting met een OV Chipkaart?

OV Vragen

Sinds de invoering van de OV Chipkaart is het niet duidelijk hoe u gebruik kunt maken van samenreiskorting. Daarom ontvangen wij regelmatig de vraag of het nog steeds mogelijk is om van 40% meereiskorting gebruik te maken. De meeste studenten en abonnementhouders mogen namelijk 3 medereizigers meenemen, maar weten vaak niet hoe. Volg daarom het onderstaande stappenplan voor uw medereizigers, zodat zij van 40% korting genieten. Hierbij hoeft u zelf niets te doen, maar is het enkel voor de medereiziger belangrijk om de onderstaande stappen te volgen

Opladen van Samenreiskorting bij een OV automaat:

 1. Houdt uw OV Chipkaart voor de scanner van de automaat
 2. Selecteer “Samenreiskorting”
 3. Kies of u saldo wilt opladen
 4. Volg de aanwijzingen op het scherm
 5. Houdt de OV Chipkaart nogmaals voor de scanner, waarna het product wordt geladen

De korting is geldig voor een enkele reis, waarna weer voltarief wordt gerekend. Wilt u op de terugreis opnieuw genieten van 40% korting? Dan dient u het stappenplan opnieuw te volgen en het product op uw OV Chipkaart te laden. Houdt er rekening mee dat de Samenreiskorting alleen geldig is wanneer u met iemand reist die dit voordeel met zich meedraagt.

OV Vragen

Meereiskorting, ov-chipkaart, Reizen met korting, samenreiskorting, trein korting

Hoe kan ik de dagkaart hond bestellen?

Hond naar Strand

Benieuwd hoe u de dagkaart hond kunt bestellen? Lees dan het onderstaande goed door, zodat u niet voor verassingen komt te staan tijdens uw reis.

De dagkaart hond is voor € 3,- verkrijgbaar bij alle NS kaartautomaten. Hierbij is uw eindbestemming niet belangrijk, want de dagkaart hond is de hele dag geldig. Verder is dit product op uw OV Chipkaart te laden, maar kunt u er ook voor kiezen om een apart vervoersbewijs te printen bij de automaat. Wanneer u van andere vervoerders als de NS gebruik maakt zult u de dagkaart hond apart moeten uitprinten, want alleen bij de NS is het geldig om de dagkaart hond op uw OV Chipkaart op te laden.

Hond naar Strand

Let op! De verschillende vervoerders hanteren eigen regels/voorwaarden voor het vervoeren van een huisdier.

dagkaart hond, Hond in trein, OV vragen, ov-chipkaart, Trein hond

OV Chipkaart kopen

OV Vragen

Sinds 2014 reist iedereen in Nederland met de OV Chipkaart en is het papieren treinkaartje verleden tijd. Iedereen die altijd vertrouwd een treinkaartje kocht, dient nu een wegwerp OV Chipkaart te kopen of er één aan te schaffen. Wanneer men een OV Chipkaart wilt kopen dient men keuze te maken uit de persoonlijke en anonieme variant. Beide kaarten hebben voor- en nadelen en u dient dan ook eerst te bepalen welke voor u een uitkomst biedt.

OV Vragen

Waar kan ik een OV Chipkaart kopen?

Veel reizigers vragen zich af waar je een OV Chipkaart kan kopen. Daarom hebben wij de verschillende verkooppunten nog even voor u op een rijtje gezet.

 • U kunt de OV Chipkaart online kopen via: OV-chipkaart.nl
 • U kunt ook gebruik maken van een fysiek verkooppunt, zodat u alles nog even kunt laten uitleggen.

Heeft u nog vragen? Stel deze dan op Trein-Forum.nl of maak gebruik van ons contactformulier!

Kijk op de kaart voor verkooppunten!

Goedkoop treinkaartje, ov chipkaart aanvragen, OV vragen, ov-chipkaart, Veelgestelde vragen

OV Chipkaart kapot

OV Vragen

Is uw OV Chipkaart kapot? Dan dient u eerst een aantal stappen te volgen, om zeker te weten dat uw pas kapot is. Daarom hebben wij het onderstaande stappenplan opgesteld om te checken of uw OV Chipkaart kapot is.

 1. Allereerst dient u naar een OV Automaat te gaan om uw saldo te checken. Wanneer deze een negatief saldo aangeeft is uw kaart niet stuk, maar is het saldo te laag om te reizen;
 2. Daarbij dient u te checken of er voldoende saldo op uw chipkaart staat voor het opstaptarief op treinstations. Het opstaptarief kan soms tot wel € 10,- zijn;
 3. Bij opladen via automatische incasso kan het zijn dat de betaling is mislukt door een te laag saldo op uw bankrekening. Ook in dit geval is uw Chipkaart niet kapot, maar staat er niet genoeg saldo op;
 4. Tevens kan het zijn dat uw OV Chipkaart is geblokkeerd. Het kan zijn dat u al 12 keer vergeten bent uit te checken, waarna uw kaart automatisch geblokkeerd wordt.

Wanneer uw pas werkelijk kapot is dient u het onderstaande goed door te lezen.

OV Vragen

Aanvragen van nieuwe pas bij kapotte OV Chipkaart

Wanneer u er zeker van bent dat u in het bezit bent van een kapotte OV Chipkaart dient u een nieuwe aan te vragen. Gaat het om een OV Studentenpas? Dan dient u in de periode dat de nieuwe chipkaart onderweg is uw reiskosten zelf te betalen. U doet er dan ook verstandig aan om z.s.m. een nieuwe persoonlijke OV Chipkaart aan te vragen en uw reisproducten hierop te laden bij één van de OV Automaten.

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen? Stel deze dan via het contactformulier of op Trein-Forum.nl!

ov chipkaart aanvragen, OV vragen, ov-chipkaart, Veelgestelde vragen

OV Chipkaart kwijt, gestolen of verloren?

OV Vragen

Is uw OV chipkaart kwijt, gestolen of verloren? Dan raden wij u aan om direct actie te ondernemen. Het zou zomaar kunnen zijn dat iemand op uw persoonlijke OV Chipkaart reist en u daar een verschuldigd bedrag aan over houdt. Daarbij heeft u natuurlijk recht op het geld dat nog op de OV Chipkaart stond, voordat u hem kwijt was. Om dit soort problemen te voorkomen is het mogelijk om uw OV Chipkaart te laten blokkeren, zodat er geen kosten worden gemaakt en het saldo beschermd blijft.

OV Vragen

OV Chipkaart kwijt, gestolen of verloren en wilt u het laten blokkeren?

Bel dan: 0900-0980 (€ 0,50 p.g.). Uw pas wordt binnen 24 uur geblokkeerd en u hoort direct hoe u een vervangende kaart kunt aanvragen.

OV Chipkaart blokkeren, OV vragen, ov-chipkaart, Veelgestelde vragen

Alle rechten voorbehouden 2020 - 2021 | Goedkoop-treinkaartje.nl

This window will automatically close in 15 seconds
Deel deze pagina!