Zwitserland: de mooiste bergen en wandelingen

Stel je eens voor: je staat bovenop een majestueuze bergtop, omringd door de indrukwekkende schoonheid van de Zwitserse Alpen. De zon schijnt op je gezicht en een frisse bergwind blaast door je haren. Het uitzicht is adembenemend en je voelt je helemaal één met de natuur. Dit is wat je kunt ervaren als je een van de prachtige bergen in Zwitserland bezoekt.

Natuurlijk reis je naar Zwitserland per trein en bestel je goedkope treinkaartjes eenvoudig online. Elke avond vertrekt er vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem Centraal een nachttrein die je regelrecht naar Zurich brengt. Op station Zurich HB stap je over op de regionale trein naar één van de onderstaande berggebieden.

 1. Matterhorn
 2. Jungfrau
 3. Eiger
 4. Pilatus
 5. Dufourspitze
 6. Dom
 7. Piz

Of je nu een ervaren bergbeklimmer bent of gewoon wilt genieten van het uitzicht, een bezoek aan een van de prachtige bergen in Zwitserland is een ervaring die je nooit zult vergeten. De natuurlijke schoonheid van deze bergen is werkelijk adembenemend en zal je zeker inspireren en ontroeren. Boek vandaag nog je reis en laat je betoveren door de Zwitserse Alpen!

Mooiste Steden Zwitserland

De 7 mooiste bergen en wandelingen in Zwitserland

Ontdek de mooiste bergen en bijbehorende wandelingen in Zwitserland.

Matterhorn: beroemdste berg ter wereld

De Matterhorn is een van de beroemdste bergen ter wereld en staat symbool voor de Alpen. Het heeft een karakteristieke vorm en is een uitdagende beklimming voor ervaren bergbeklimmers. Gelegen op de grens tussen Zwitserland en Italië, is de Matterhorn 4.478 meter hoog en biedt het een adembenemend uitzicht op de omliggende Alpen.

Er zijn talloze wandelmogelijkheden rond de Matterhorn, van rustige wandelingen door de valleien tot uitdagende beklimmingen van de berg zelf. Hier zijn enkele suggesties:

 1. De Zmutt Valley Trail: Deze gemakkelijke wandeling begint in het charmante dorpje Zermatt en volgt de Zmutt-vallei, met uitzicht op de Matterhorn en omliggende bergen. Het is een geweldige manier om te genieten van de schoonheid van de Matterhorn zonder de fysieke uitdaging van het beklimmen van de berg zelf.
 2. De Matterhorn Glacier Trail: Deze wandeling begint bij het Matterhorn Glacier Paradise-station, het hoogste kabelbaanstation van Europa. De route voert je door gletsjerlandschappen en biedt een panoramisch uitzicht op de Matterhorn. Onderweg zie je ook sneeuwbruggen en ijsgrotten.
 3. De Matterhorn Summit Trail: Voor de avontuurlijke wandelaars biedt de Matterhorn Summit Trail de ultieme uitdaging. Deze beklimming vereist technische vaardigheden en ervaring, en wordt alleen aanbevolen voor ervaren klimmers. Maar als je de top bereikt, wordt je beloond met een onvergetelijk uitzicht op de Alpen.

Jungfrau: majesteuze bergtop

Gelegen in de regio Berner Oberland, is de Jungfrau een majestueuze bergtop die vaak wordt afgebeeld op ansichtkaarten. Het is ook de thuisbasis van de beroemde Jungfraujoch, het hoogste treinstation in Europa. De top van de berg bereikt een hoogte van 4158 meter en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en valleien. Naast het prachtige uitzicht zijn er ook veel wandelmogelijkheden rondom de berg.

Een populaire wandeling is de Eiger Trail, die begint bij het bergstation van de Jungfraujoch trein. Deze trail biedt een panoramisch uitzicht op de beroemde Eiger-berg en de omliggende gletsjers. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is geschikt voor wandelaars van alle niveaus.

Naast de Eiger Trail is ook de Panoramaweg een populaire wandelroute in het gebied. Hij begitn bij het station van de Kleine Scheidegg. Deze wandeling biedt een adembenemend uitzicht op de Jungfrau, de Mönch en de Eiger, evenals op de omliggende gletsjers en alpenweiden. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is geschikt voor wandelaars van alle niveaus.

Ben je een avontuurlijke wandelaar? Overweeg dan de Männlichen to Kleine Scheidegg wandeling. Deze begint bij het bergstation van de Männlichen kabelbaan en eindigt bij het station van de Kleine Scheidegg. Deze wandeling duurt ongeveer 4 uur en biedt een prachtig uitzicht op de bergtoppen en gletsjers van de Jungfrau-regio.

Naast wandelen zijn er ook andere activiteiten te doen rondom de Jungfrau, zoals skiën, snowboarden, paragliden en het bezoeken van de gletsjers. Voor degenen die op zoek zijn naar een unieke ervaring, is er ook de mogelijkheid om de Jungfrau-top te bezoeken met de Jungfraubahn, een van de hoogste treinen ter wereld.

Eiger: iconische berg in Zwitserland

Eiger Berg Zwitserland

De Eiger is één van de meest iconische bergen in Zwitserland en staat bekend om zijn steile wanden en uitdagende beklimmingen. Ontdek de wandel mogelijkheden van deze prachtige bestemming in Berner Oberland.

De Eiger is een berg in de Berner Alpen en is onderdeel van een bergketen die bekend staat als de Jungfrau-regio. De berg heeft een hoogte van 3.970 meter en is vooral bekend vanwege zijn noordwand, die geldt als een van de moeilijkste en gevaarlijkste beklimmingen ter wereld. Hoewel de noordwand van de Eiger alleen geschikt is voor zeer ervaren bergbeklimmers, zijn er ook tal van andere mogelijkheden om de berg te verkennen. Hieronder volgen enkele mogelijke wandelingen:

 1. Eiger Trail

De Eiger Trail is een populaire wandeling die begint in het bergdorp Grindelwald en eindigt in Alpiglen. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur en biedt een prachtig uitzicht op de Eiger en de omliggende bergen. Tijdens de wandeling kom je langs indrukwekkende watervallen en bergmeren, en kun je genieten van de frisse berglucht en de natuurlijke schoonheid van de regio.

 1. Panoramawandeling First – Bachalpsee

Een andere mooie wandeling begint bij het bergstation First, gelegen boven Grindelwald. Vanaf daar volg je de panoramaweg naar de Bachalpsee, een prachtig bergmeer dat omringd wordt door gletsjers en hoge bergtoppen. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur en biedt een adembenemend uitzicht op de Eiger, de Mönch en de Jungfrau.

 1. Gletsjerwandeling

Voor degenen die wat meer uitdaging zoeken, is er de mogelijkheid om een gletsjerwandeling te maken op de Eiger-gletsjer. Tijdens deze wandeling word je begeleid door een ervaren gids en krijg je de kans om het ijslandschap van dichtbij te verkennen. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur en vereist enige fysieke inspanning, maar biedt een unieke en onvergetelijke ervaring.

Pilatus: uitzicht op meren

Mooiste Bergmeren Zwitserland

 

De Pilatus ligt in Centraal-Zwitserland en biedt een prachtig uitzicht op de meren en bergen van de regio. Het is gemakkelijk bereikbaar met de kabelbaan vanuit de stad Luzern. Natuurliefhebbers die op zoek zijn naar adembenemende uitzichten en prachtige wandelingen, moeten zeker de Pilatusberg bezoeken. De Pilatus ligt in de buurt van Luzern, in Centraal-Zwitserland, en is bekend om zijn steile kliffen en ongerepte landschappen. Hier zijn enkele van de meest populaire wandelingen op de Pilatus:

 1. Pilatus-Kulm to Fräkmüntegg

Deze wandeling is een van de meest populaire routes op de Pilatus en biedt spectaculaire uitzichten op de omliggende bergen en de valleien. De route begint bij het Pilatus-Kulm hotel en volgt de steile paden naar beneden naar Fräkmüntegg. Hier kun je genieten van de beroemde Pilatus-rodelbaan, evenals andere activiteiten zoals een touwparcours en klimmuur.

 1. Alpnachstad to Pilatus-Kulm

Deze wandeling is een uitdaging, maar biedt onvergetelijke uitzichten op de omliggende bergen en valleien. De route begint bij het treinstation van Alpnachstad en volgt de steile spoorlijn van de Pilatusbahn naar het Pilatus-Kulm hotel. Hier kun je genieten van het prachtige uitzicht vanaf het observatieplatform en een hapje eten in het restaurant.

 1. Tomlishorn

Tomlishorn is het hoogste punt op de Pilatus en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en valleien. De wandeling naar de top is uitdagend en vereist enige klimervaring, maar is zeker de moeite waard. De route begint bij het Pilatus-Kulm hotel en volgt de steile paden naar de top van de berg.

 1. Pilatusseeli

Pilatusseeli is een schilderachtig meer aan de voet van de Pilatus en biedt een rustige wandeling langs de oevers. De route begint bij Fräkmüntegg en volgt de goed gemarkeerde paden naar het meer. Hier kun je genieten van het prachtige uitzicht op de berg en de omliggende natuur.

Dufourspitze: uitdagende beklimming.

De Dufourspitze is met 4.634 meter de hoogste berg in Zwitserland en ligt in de regio Wallis. Het bevindt zich in het Monte Rosa-massief in de Walliser Alpen. De berg is vernoemd naar Guillaume-Henri Dufour, een Zwitserse topografische ingenieur en medeoprichter van het Rode Kruis. Naast dat het de hoogste berg is, staat het gebied bekend om zijn gletsjers en alpine routes. Hieronder volgen enkele mogelijke wandelingen in de buurt van de Dufourspitze.

 1. De Monte Rosa Huttenweg: Deze wandeling is een meerdaagse tocht door het Monte Rosa-massief en biedt een prachtig uitzicht op de Dufourspitze en andere bergen in de omgeving. De route begint bij de Gornergrat Bahn en loopt door de bergen naar de Monte Rosa Hütte en de Dufourspitze Hütte. Onderweg passeert u gletsjers, sneeuwvelden en bergmeren.
 2. De Hohlaubgletscher: Deze wandeling is een relatief eenvoudige dagtocht vanuit Zermatt en biedt een prachtig uitzicht op de Dufourspitze en andere bergen in de omgeving. De wandeling begint bij het Schwarzsee-bergstation en gaat naar de Hohlaubgletscher, waar u een adembenemend uitzicht heeft op de gletsjer en de omliggende bergen.
 3. De Gletschertour: Deze wandeling is een uitdagende alpine route die geschikt is voor ervaren wandelaars en klimmers. De route begint bij de Monte Rosa Hütte en loopt door het hart van het Monte Rosa-massief naar de Dufourspitze. De tocht voert langs gletsjers en bergmeren en biedt spectaculaire uitzichten op de omliggende bergen.
 4. De Gornergletsjer: Deze wandeling is een relatief eenvoudige dagtocht vanuit Zermatt en biedt een prachtig uitzicht op de Dufourspitze en andere bergen in de omgeving. De route begint bij het Gornergrat Bahn-station en gaat naar de Gornergletsjer, waar u een prachtig uitzicht heeft op de gletsjer en de omliggende bergen.

Piz: Bernina en Boè

Er zijn verschillende bergen in de Alpen met ‘Piz’ in hun naam, waaronder de Piz Bernina en de Piz Boè. Beide bergen bieden unieke wandelmogelijkheden en uitzichten. Hieronder volgt een korte beschrijving van de Piz Bernina en Piz Boè en de mogelijke wandelingen.

Piz Bernina: oostelijke Alpen

De Piz Bernina is met 4049 meter de hoogste berg van de oostelijke Alpen en ligt in het Zwitsers-Italiaanse grensgebied. Het is een iconische berg met een gletsjer op de top en is een populaire bestemming voor ervaren bergbeklimmers.

Voor minder ervaren wandelaars zijn er echter ook verschillende wandelroutes beschikbaar, zoals de Muottas Muragl naar Alp Languard wandeling. Dit is een gemakkelijke wandeling die ongeveer 3,5 uur duurt en prachtige uitzichten biedt op de Piz Bernina en de omliggende bergen. Een andere populaire wandeling is de Diavolezza naar de Persgletsjer wandeling, die ongeveer 4 uur duurt en u langs een spectaculair uitzicht op de gletsjer en de omringende berglandschappen leidt.

Piz Boè: wandelaars en bergbeklimmers

De Piz Boè is met 3152 meter de hoogste berg van de Sella-groep en ligt in de Italiaanse Dolomieten. Het biedt spectaculaire uitzichten op de omliggende bergen en is een populaire bestemming voor wandelaars en bergbeklimmers. Een van de populairste wandelingen in het gebied is de Sass Pordoi naar Piz Boè wandeling, die ongeveer 4 uur duurt en u langs de spectaculaire rotsformaties van de Dolomieten leidt.

Een andere populaire wandeling is de Passo Gardena naar Piz Boè wandeling, die ongeveer 3 uur duurt en u langs de prachtige alpenweiden van de regio leidt. Let op dat deze wandelingen enkel geschikt zijn voor ervaren wandelaars en bergbeklimmers met de juiste uitrusting en kennis van de omgeving.

Dom: Walliser Alpen op 4545 meter hoogte

De Dom is een van de hoogste bergen in Zwitserland, gelegen in het hart van de Walliser Alpen. Het is met zijn hoogte van 4545 meter een van de bekendste bergen van het land en wordt vaak bezocht door ervaren bergbeklimmers.

Een populaire route om de top van de Dom te bereiken is via de Festigrat, een spectaculaire en technisch uitdagende klimroute. De route begint bij de Domhütte, een berghut gelegen op 2940 meter hoogte. Vanaf hier gaat de route over een rotsachtig terrein met steile hellingen en soms gevaarlijke klimpassages. Het laatste deel van de route gaat over een sneeuwgraat, die leidt naar de top van de berg.

Een minder uitdagende maar nog steeds mooie route naar de top van de Dom is de Normalweg. Deze route begint bij het dorp Randa en gaat via de Täschhütte naar de top van de berg. Hoewel het minder technisch uitdagend is dan de Festigrat, is het nog steeds een zware tocht die alleen geschikt is voor ervaren bergwandelaars.

Naast het beklimmen van de berg zijn er ook tal van andere wandelmogelijkheden in de omgeving van de Dom. Het gebied staat bekend om zijn prachtige landschap met hoge bergtoppen, gletsjers en diepe valleien. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar, variërend van korte en gemakkelijke wandelingen tot meerdaagse trektochten. Een populaire wandelroute is de Matterhorn-Gotthard Trail, die langs de voet van de Dom en andere bekende bergen in de regio loopt.

Een andere populaire attractie in de buurt van de Dom is de Aletschgletsjer, de grootste gletsjer van de Alpen. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar langs de gletsjer, variërend van korte wandelingen tot meerdaagse trektochten. Bezoekers kunnen ook genieten van een panoramisch uitzicht op de gletsjer vanaf de Eggishorn, een bergtop die bereikbaar is via een kabelbaan vanuit het dorp Fiesch.

Droomhuis in Zwitserland kopen?

Ontdek de mooiste plekjes, wintersportgebieden en wandelroutes vanuit jouw (luxe) tweede huis in Zwitserland. Als Nederlander kan het complex zijn om een (vakantie)huis in Zwitserland aan te kopen. FIRST. begeleidt en adviseert je hier graag bij.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Vandaag 50% korting op treinkaartjes!

Plannen om morgen met de trein te reizen? Koop dan vandaag nog uw Dagretour Daluren en profiteer van 50% korting op uw treinreis! Deze exclusieve aanbieding is alleen vandaag verkrijgbaar en geeft u de mogelijkheid om voordelig te reizen op woensdag 24 juli 2024....

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Plekken in Nederland om Zeevonk te spotten

Stel je voor: een warme zomernacht, een rustig kabbelende zee en plotseling licht het water op in een betoverend blauw schijnsel. Dit is geen scène uit een fantasiefilm, maar de magische wereld van zeevonk, een natuurlijk fenomeen dat ook aan de Nederlandse kust te...

Betoverende Nachtvlinderwandelingen: Beleef magische Zomeravonden

Betoverende Nachtvlinderwandelingen: Beleef magische Zomeravonden

Terwijl de zon ondergaat en de schemering invalt, ontwaakt een verborgen wereld vol betovering. Nachtvlinders, met hun delicate vleugels en mysterieuze patronen, fladderen door de zomerse duisternis. Trek je wandelschoenen aan en laat je meevoeren op een betoverende...

Pin It on Pinterest