Weekendje Weg per trein? Ontdek Leuven

Leuven, de hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant in België, staat bekend als een levendige universiteitsstad en de thuisbasis van de beroemde bierbrouwerij Stella Artois. Met zo’n 50.000 studenten en een rijke geschiedenis biedt Leuven een perfecte mix van cultuur, gezelligheid en gastronomie. Of je nu geniet van lokale biertjes, historische bezienswaardigheden bewondert of het bruisende uitgaansleven ontdekt, Leuven is een ideale bestemming voor een stedentrip.

Leuven is gemakkelijk te bereiken per trein. Vanuit Nederland reist de IC Brussel 16 keer per dag naar Brussel-Zuid en Centraal, waar je kunt overstappen op de trein naar Leuven. Een stedentrip naar Leuven is ook goed te combineren met een bezoek aan de nabijgelegen stad Mechelen, die overigens per IC Brussel rechtstreeks bereikbaar is.

Vlaams Brabant per trein

Ben je van plan om een weekendje naar Leuven te gaan? Ontdek de leukste activiteiten, wandelingen, restaurants en tips voor jouw citytrip.

1.) Ontdek het Uitgaansleven van Leuven

Hoewel Leuven een compacte stad is, staat het bekend als een van de meest bruisende studentensteden in België. Met ongeveer 50.000 studenten biedt Leuven een groot aanbod aan cafés, bars en restaurants. Op de Grote Markt vind je de langste bar van Europa, met zo’n 30 aaneengeschakelde cafés.

De beste avonden om het uitgaansleven van Leuven te ervaren, zijn woensdag en donderdag, wanneer studenten de stad tot leven brengen. In het weekend is het uitgaansleven wat rustiger, maar biedt het alsnog een gezellige sfeer waar je samen met de locals kunt genieten van een ontspannen avond.

2.) Bezichtig het Iconische Stadhuis van Leuven

Het historische stadhuis van Leuven, gebouwd in 1439, is een van de meest indrukwekkende gebouwen van de stad. Met 236 beelden aan de gevel is het een ware blikvanger. Het stadhuis heeft de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog overleefd omdat het door de Duitse troepen als hoofdkwartier werd gebruikt.

Dagelijks kun je het stadhuis bezoeken tijdens een rondleiding. Voor de Nederlandse tour, die elke dag om 15.00 uur begint, kun je eenvoudig online tickets boeken via Visit Leuven.

3.) Bezoek Museum Leuven: Hedendaagse en Historische Kunst

Museum M Leuven biedt een bijzondere mix van moderne en klassieke kunstwerken. In dit strak ontworpen museumcomplex, dat perfect in de historische binnenstad past, kun je genieten van uiteenlopende kunstwerken en exposities. Het contrast tussen oude en nieuwe kunst zorgt voor een unieke ervaring. Vergeet niet het dakterras te bezoeken voor een prachtig uitzicht op de stad en de universiteitsbibliotheek.

Voor je bezoek aan M Leuven dien je vooraf online een tijdslot te reserveren. Meer informatie over de actuele tentoonstellingen en reserveringen vind je op de website van M Leuven.

4.) Beklim de Toren van de Universiteitsbibliotheek

Tijdens je bezoek aan Leuven mag je de Universiteitsbibliotheek niet overslaan. Voor een prachtig uitzicht over de stad kun je de toren van de bibliotheek beklimmen. De bibliotheek is onderdeel van een interactieve rondleiding die je via een app op je telefoon kunt volgen. Hiermee leer je meer over de geschiedenis van het gebouw en de kunstwerken die je onderweg tegenkomt.

Net als bij andere bezienswaardigheden in Leuven dien je vooraf een tijdslot te boeken via Visit Leuven.

5.) Ontdek Leuven Per Fiets

Hoewel Leuven prima te voet te verkennen is, is het ook een aanrader om de stad en haar omgeving per fiets te ontdekken. Bij verschillende aanbieders, zoals Leuven Leisure en Baja Bikes, kun je fietstours boeken die je langs de mooiste plekjes van Leuven en omliggende gebieden leiden. Of kies voor een tour die je meeneemt langs de vele microbrouwerijen in en rond de stad.

Voor een originele beleving kun je ook een escape-tour boeken, waarbij je de stad op een speelse manier ontdekt door puzzels op te lossen.

6.) Proef Bijzondere Biertjes Tijdens een Pub Tasting Tour

Leuven is dé plek om te genieten van unieke Belgische bieren. Naast de bekende brouwerij Stella Artois zijn er ook diverse kleinere microbrouwerijen te ontdekken. Een Pub Tasting Tour is een leuke manier om de verschillende biersoorten te proeven en meer te leren over de rijke biertraditie van de stad.

7.) Kom tot Rust in de Kruidtuin van Leuven

Na een dag vol indrukken is de Kruidtuin van Leuven de perfecte plek om even tot rust te komen. Deze botanische tuin is een oase van groen midden in de stad en biedt een heerlijke plek voor een ontspannen wandeling. De Kruidtuin is het oudste botanische park van België en een aanrader voor liefhebbers van natuur en rust.

8.) Volg een Interactieve Rondleiding in de Sint-Pieterskerk

De Sint-Pieterskerk is een van de oudste en belangrijkste bezienswaardigheden van Leuven. Met een interactieve rondleiding krijg je toegang tot interessante verhalen en historische weetjes over de kerk en haar kunstwerken. Het hoogtepunt van de rondleiding is het beroemde schilderij Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts.

9.) Bezoek de Brouwerij van Stella Artois

Leuven staat internationaal bekend als de thuisbasis van biergigant Stella Artois. Tijdens je bezoek aan de stad kun je een rondleiding volgen door deze brouwerij en meer leren over de geschiedenis van dit wereldberoemde bier. Naast Stella Artois zijn er ook andere brouwerijen in en rond Leuven te bezoeken voor bierliefhebbers.

10.) Dwaal door het Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof van Leuven is een prachtig bewaard gebleven middeleeuws stadsdeel en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De smalle straatjes en rustige pleintjes zijn perfect voor een ontspannen wandeling en geven een uniek kijkje in het verleden van de stad.


Eten in Leuven? Tips voor Restaurants

Leuven staat bekend om haar gezellige eetcultuur. Of je nu op zoek bent naar een hippe bistro, een authentiek Belgisch restaurant of een gezellig café, in Leuven vind je het allemaal. Voor een onvergetelijke culinaire ervaring zijn er genoeg opties om uit te kiezen.

  • Lukemieke
  • De Werf
  • Baracca
  • Balls & Glory
  • Ona
  • Domus
  • Würst

Hotels in Leuven

Ook aan goede accommodaties is er geen gebrek. Van luxe hotels tot sfeervolle bed & breakfasts, Leuven biedt voor elke reiziger wat wils. Wanneer je per trein naar Leuven reist is het echter raadzaam om een hotel te boeken in de buurt van het treinstation, zodat je na aankomst direct kan inchecken en jouw citytrip kan beginnen. Boek tijdig om te profiteren van de beste deals.

1. Park Inn by Radisson Leuven

2. The Fourth – Tafelrond

3. Hotel La Royale

4. Novotel Leuven Centrum

5. Ibis Budget Leuven Centrum

Stedentrip Brugge: trein, activiteiten en bezienswaardigheden

Stedentrip Brugge: trein, activiteiten en bezienswaardigheden

Brugge, de charmante Belgische stad bekend om haar pittoreske straatjes, historische gebouwen en heerlijke chocolade, is een ideale bestemming voor een weekendje weg. Met meer dan 50 chocoladewinkels, het wereldberoemde bier van brouwerij De Halve Maan en...

3 maanden 55% korting op Flex Dal Voordeel

3 maanden 55% korting op Flex Dal Voordeel

Het NS Flex Dal Voordeel is het ideale abonnement voor reizigers die regelmatig met de trein reizen, maar niet vast willen zitten aan een abonnement voor een heel jaar of specifieke dagen. Dit abonnement biedt flexibiliteit én korting in de daluren. Het is perfect...

Wat te doen tijdens een Stedentrip naar Gent?

Wat te doen tijdens een Stedentrip naar Gent?

De levendige studentenstad Gent, gelegen in België, is een ideale bestemming voor een gevarieerde stedentrip. Gent staat bekend om haar rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur en gezellige sfeer. Het historische centrum is een waar juweeltje, vol met...

Pin It on Pinterest