Wat te doen in Lille (Lille CityGuide)

Zou je graag eens een stedentripje naar Frankrijk willen maken maar vind je Parijs net iets te ver? Denk dan eens na over Lille! Deze leuke stad ligt in het Noorden van Frankrijk, dichtbij de Belgische grens. In Lille vind je schattige boetiekjes, gezellige pleintjes, smalle straatjes en verschillende culturele bezienswaardigheden. Lille is ook een studentenstad, dus mocht je ’s avonds nog zin hebben in een dansje en een drankje, er zijn genoeg kroegjes, cafés en nachtclubs waar je de dag kunt afsluiten. Met de trein vanaf Amsterdam ben je al na 2,5 uur in Lille en stap je in hartje centrum uit, zodat je direct deze mooie stad kunt ontdekken.

Lille

Bezienswaardigheden in Lille

In Lille zijn genoeg musea en bezienswaardigheden te vinden, de liefhebber van kunst en cultuur is hier dan ook goed op zijn plek. Bij deze een aantal die je niet mag missen:

Palais des Beaux-Arts

Na het Louvre bezit dit museum de belangrijkste kunstcollectie in Frankrijk, je komt hier het werk van bijna alle grote schilders en kunstenaars tegen. Rubens, Monet, Picasso, allemaal zijn ze hier vertegenwoordigd. Het museum is ongeveer 20.000 vierkante meter, dus je kijkt je ogen uit. 

Notre-Dame de la Treille

Deze 19e-eeuwse kathedraal bevindt zich in het oude gedeelte van de stad. De bouw heeft meer dan een halve eeuw geduurd, vandaar dat het gebouw modern aandoet. Hoe grijs het gebouw van de buitenkant ook is, zodra je binnenkomt voelt het meteen warmer aan. De vele bruintinten en de glas-in-lood ramen zorgen voor een bijzondere lichtinval. Zeker een bezoekje waard.

Volkswijk Vieux Lille

Deze gezellige wijk zit vol met smalle steegjes en pleintjes die erom vragen ontdekt te worden. Door de middeleeuwse uitstraling kun je je hier prima een tijde vermaken door alleen maar rond te lopen en om je heen te kijken. Vergeet niet de oudste boulangerie van de stad te bezoeken en te genieten van een echte Franse croissant!

Hospice Comtesse Museum

Dit museum bevindt zich in het oude ziekenhuis dat in 1237 gesticht werd. Tot 1939 is dit hospice nog in gebruik geweest, maar sinds 1962 vind je hier verschillende tentoonstellingen van schilderijen, meubels, tapijten en allerlei andere dingen uit die tijd. Beneden in het museum is alles precies ingericht zoals het vroeger was, toen het ziekenhuis nog door de nonnen werd gerund. Boven kun je meer vinden over de geschiedenis van Lille.

Winkelen in Lille

N