Wat te doen in Lille (Lille CityGuide)

Zou je graag eens een stedentripje naar Frankrijk willen maken maar vind je Parijs net iets te ver? Denk dan eens na over Lille! Deze leuke stad ligt in het Noorden van Frankrijk, dichtbij de Belgische grens. In Lille vind je schattige boetiekjes, gezellige pleintjes, smalle straatjes en verschillende culturele bezienswaardigheden. Lille is ook een studentenstad, dus mocht je ’s avonds nog zin hebben in een dansje en een drankje, er zijn genoeg kroegjes, cafés en nachtclubs waar je de dag kunt afsluiten. Met de trein vanaf Amsterdam ben je al na 2,5 uur in Lille en stap je in hartje centrum uit, zodat je direct deze mooie stad kunt ontdekken.

Lille

Bezienswaardigheden in Lille

In Lille zijn genoeg musea en bezienswaardigheden te vinden, de liefhebber van kunst en cultuur is hier dan ook goed op zijn plek. Bij deze een aantal die je niet mag missen:

Palais des Beaux-Arts

Na het Louvre bezit dit museum de belangrijkste kunstcollectie in Frankrijk, je komt hier het werk van bijna alle grote schilders en kunstenaars tegen. Rubens, Monet, Picasso, allemaal zijn ze hier vertegenwoordigd. Het museum is ongeveer 20.000 vierkante meter, dus je kijkt je ogen uit. 

Notre-Dame de la Treille

Deze 19e-eeuwse kathedraal bevindt zich in het oude gedeelte van de stad. De bouw heeft meer dan een halve eeuw geduurd, vandaar dat het gebouw modern aandoet. Hoe grijs het gebouw van de buitenkant ook is, zodra je binnenkomt voelt het meteen warmer aan. De vele bruintinten en de glas-in-lood ramen zorgen voor een bijzondere lichtinval. Zeker een bezoekje waard.

Volkswijk Vieux Lille

Deze gezellige wijk zit vol met smalle steegjes en pleintjes die erom vragen ontdekt te worden. Door de middeleeuwse uitstraling kun je je hier prima een tijde vermaken door alleen maar rond te lopen en om je heen te kijken. Vergeet niet de oudste boulangerie van de stad te bezoeken en te genieten van een echte Franse croissant!

Hospice Comtesse Museum

Dit museum bevindt zich in het oude ziekenhuis dat in 1237 gesticht werd. Tot 1939 is dit hospice nog in gebruik geweest, maar sinds 1962 vind je hier verschillende tentoonstellingen van schilderijen, meubels, tapijten en allerlei andere dingen uit die tijd. Beneden in het museum is alles precies ingericht zoals het vroeger was, toen het ziekenhuis nog door de nonnen werd gerund. Boven kun je meer vinden over de geschiedenis van Lille.

Winkelen in Lille

Na Parijs is Lille de beste stad om te shoppen in Frankrijk, dus echte fashionista’s kunnen hun hart ophalen. Van mega winkelcentra tot kleine boetiekjes, de keus is reuze. In totaal zijn er rond de 2900 winkels!

Winkelcentrum Euralille

In de gelijknamige wijk vind je het grote overdekte winkelcentrum Euralille met meer dan 120 winkels. De wijk Euralille, wat vooral een zakendistrict is, heeft zelfs een beetje Nederlandse invloeden, aangezien architect Remco Koolhaas heeft meegeholpen aan de vormgeving. Het grote winkelcentrum bestaat uit vier verdiepingen, waar je allerlei verschillende soorten winkels vindt. Door de vormgeving heb je eigenlijk helemaal niet door dat je in zo’n immens gebouw loopt, dus verdwalen zal je niet snel.

Winkelcentrum Lafayette

De warenhuisketen Lafayette is echt een begrip in Frankrijk, in meer dan 60 Franse steden heb je er een, zo ook hier in Lille. Van parfum tot cosmetica, van kleding tot sieraden, je kunt hier van alles vinden. Als je niet oppast loop je hier zo een halve dag rond!

Kleine boetiekjes en vintagewinkeltjes

In het oude centrum van Lille vind je verder heel veel kleine winkeltjes. Boetiekjes met bijzondere kleding, vintagewinkels waar echte pareltjes tussen kunnen zitten, er is voor ieder wat wils.

Rijsel

Met kinderen naar Lille

Kinderen meenemen naar Lille kan prima. Door de smalle steegjes en straatjes lopen is al een leuke activiteit en een aantal musea bieden ook speciale activiteiten zoals workshops aan voor kinderen. Wat voor kinderen toch wel het allerleukst is in Lille, is natuurlijk de dierentuin, genaamd Parc Zoologique de Lille. Bijkomend voordeel: hij is gratis te bezoeken. Er zijn meer dan 80 diersoorten te zien, dus al wandelend door het mooie park kunnen kinderen hun ogen uitkijken.

Het Openbaar Vervoer in Lille

Het is aan te raden om de ‘Lille City Pas’ aan te schaffen als je voor twee of drie dagen in Lille bent. Met deze pas kun je namelijk gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en kun je ook een aantal musea en bezienswaardigheden gratis bezoeken. Je kunt de bus nemen, de metro of natuurlijk een taxi, al zijn die wel wat aan de prijs. Ook kun je vrij veel lopend doen, als het lekker weer is echt een aanrader, want zo zie je zoveel mogelijk van deze leuke stad!

Trein naar Lille

Er vertrekken dagelijks 2 treinen van Thalys vanaf Amsterdam naar Lille met een reistijd van slechts 2 uur en 36 minuten. Treintickets  naar Lille zijn al verkrijgbaar vanaf € 44 vanaf elk station in Nederland en zijn 3 tot 4 maanden voor vertrek te boeken tegen dit minimale tarief.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Met de trein naar Thüringen: steden, kastelen en natuur

Met de trein naar Thüringen: steden, kastelen en natuur

Gelegen in het hart van Duitsland vind je de deelstaat Thüringen. De regio is rijk aan betoverende bestemmingen, sprookjesachtige kastelen, uitgestrekte bossen en idyllische meren. Met name het bekende Thüringer Woud (of Thüringer Wald) is erg populair onder...

Bretagne per trein: natuurlijke schoonheid en culturele pracht

Bretagne per trein: natuurlijke schoonheid en culturele pracht

Bretagne is misschien wel één van de mooiste plekken van Frankrijk met prachtige natuur, zoals het Douanepad langs de Roze Granietkus, waar je de schitterende kustlijn en vogels kan bewonderen. Daarnaast behuist de regio historische bouwwerken, zoals Saint Malo tegen...

Pin It on Pinterest