Wat te doen in Dortmund (Dortmund CityGuide)

Een grote Duitse stad op maar 3 uurtjes rijden vanaf Amsterdam, zou een grote toeristische bestemming moeten zijn toch? Gek genoeg valt dat best mee, terwijl Dortmund zo’n bruisende stad is! Vroeger was het een grote industriële stad, wat erg voordelig was, tot de Tweede Wereldoorlog begon. Grote delen van de stad zijn toen platgebombardeerd, waardoor Dortmund het tegenwoordig niet van de historische bouwwerken moet hebben. Tegenwoordig staat Dortmund vooral bekend om de beroemde voetbalclub, maar wat Dortmund ook heeft: leuke barretjes en cafés, gave musea en vooral veel groen! Een mooie combinatie van een veelzijdige, moderne stad en een groene, rustgevende omgeving.

Dortmund

Bezienswaardigheden in Dortmund

Dortmunder U

Het Dortmunder U, lang geleden een brouwerij, doet tegenwoordig dienst als cultureel centrum. Het woord museum willen ze zelf eigenlijk niet in de mond nemen, omdat dat toch vaak aan ‘stoffige taferelen’ doet denken. Je vindt vanbinnen veel moderne kunst, cultuureducatie en als bezoeker word je echt betrokken bij (het maken van) de kunst. Mediakunst is ook een groot deel van dit gebouw, kortom: een erg vernieuwende en speciale plek.

Westfalen Park

Even weg van de drukte van de stad? Dan is het Westfalen Park altijd een goed idee. Het ligt wat buiten het stadscentrum, maar met het openbaar vervoer ben je er zo. Er zijn meerdere vijvers, verschillende bloementuinen (waaronder een rozentuin met meer dan 3000 soorten!) en grote grasvelden. Vanaf de 220 meter hoge Fernsehturm heb je een prachtig uitzicht over het park en de omgeving.

Zoo Dortmund

De dierentuin van Dortmund is geen kale plek waar de dieren zielig in hun kooi zitten, maar een prachtig groot, groen park waar de dieren genoeg ruimte hebben. Het is net alsof je de dieren ‘toevallig’ tegenkomt terwijl je door een oase van groen aan het wandelen bent. Er zijn ongeveer 1500 dieren, je vindt hier de echte klassiekers zoals leeuwen maar ook vele Zuid-Amerikaanse dieren. In het midden van het park staat het Amazonehuis, waar je je voor even waant in de Amazonejungle. Deze Zoo is een echte aanrader voor iedereen!

Botanischer Garten

In hetzelfde park als de dierentuin (Rombergpark) kun je ook de botanische tuinen vinden. Een prachtige plek met kassen, fonteinen, beelden en de mooiste planten en bloemen.

Deutsches Fussballmuseum

Voetbal is een erg belangrijk begrip in Duitsland, met name hier, vanwege voetbalclub Borussia Dortmund. Dit museum wijdt zich niet alleen aan de club van de stad, maar aan verschillende clubs en natuurlijk het nationale team. Je vindt hier overigens een erg gemengd publiek, niet alleen de ‘echte’ fans. Dat komt omdat het museum niet alleen over voetbal zelf, tactieken en winnen gaat, maar ook over bijvoorbeeld de geschiedenis, de gehele voetbalcultuur en belangrijke gebeurtenissen. Zelfs als niet-voetbalfan krijg je toch een beetje kippenvel als de schermen aanspringen en de belangrijkste goals worden getoond.

Bergmann Brauerei

Wie Duitsland zegt, zegt natuurlijk ook bier. De Bergmann Brauerei is de belangrijkste van de stad en dus zeker de moeite waard om te bezoeken.

Winkelen in Dortmund

Dortmund is qua winkelen een beetje te vergelijken met Amsterdam. Genoeg keuze dus! Lange winkelstraten, mooie warenhuizen maar ook verschillende kleine boetiekjes. Je zult hier dus niet met lege handen weggaan.

Met kinderen naar Dortmund

Dortmund is een prima stad om met kinderen heen te gaan, er is genoeg te doen voor iedereen! De dierentuin is natuurlijk een van de grootste aanraders, net als het voetbalmuseum en een rondleiding door het stadion van Borussia Dortmund. Het Industriemuseum (Zeche Zollern) is ook indrukwekkend om te bezoeken.

Tijdens de rondleiding kom je onder andere in de loonhal, de washal en natuurlijk de mijnhal zelf. Het is net alsof de tijd op een gegeven moment op pauze is gezet, door de volle karren met kolen die er nog staan. Een erg speciale belevenis.

Openbaar vervoer in Dortmund

Het openbaar vervoer in Dortmund is super, vanuit het centrum ben je zo weer ergens anders. In het centrum zelf kun je veel te voet doen, maar aangezien veel attracties toch wel buiten het centrum liggen is het handig om een combi ticket voor het openbaar vervoer te halen. Hiermee kun je gebruik maken van de bus, de tram en de metro.

Kerst!

Dortmund is in de weken voor kerst de place to be voor liefhebbers van kerst, gezelligheid en lekker eten en drinken. Dortmund is namelijk de stad waar de grootste kerstmarkt van Europa staat! Kraampjes vol met (traditionele) cadeautjes, Duitse lekkernijen, de kermis en vele lichtjes maken het een groots spektakel.

Met de trein naar Dortmund

Reis per ICE International vanaf Amsterdam Centraal naar Dortmund in 02:47 uur met slechts 1 overstap op station Duisburg. Treintickets naar Dortmund zijn al verkrijgbaar voor € 20 en boek 3 tot 6 maanden voor vertrek voor de voordeligste prijs.

Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020 | Goedkoop-treinkaartje.nl