Wat te doen in Basel (Basel CityGuide)

Basel is een mooie universiteitsstad vlak over de grens in Zwitserland. Veel mensen kennen Basel als stad waar ze langsrijden op weg naar Italië of andere vakantieoorden, maar Basel is een erg leuke stad die een bezoek meer dan waard is. Er zijn vele musea, een dierentuin, je kunt boottochtjes maken over de Rijn en er zijn verschillende evenementen door het jaar heen. Doordat het een vrij ‘jonge’ stad is, heerst er altijd een erg goede sfeer en is het er altijd gezellig druk.

Basel

Bezienswaardigheden in Basel

Ontdek de leukste plekjes, activiteiten, winkelstraten en bezienswaardigheden in Basel en ga goed voorbereid op pad!

Kunstmuseum

Het kunstmuseum is het beste en grootste museum in Basel. Het is erg populair bij zowel locals als toeristen. Er zijn drie verschillende afdelingen, de ‘Galerie’, het ‘Kupferstichkabinett’ en het ‘Museum für Gegenwartskunst’. Er zijn wisselende tentoonstellingen maar ook een standaard collectie met beroemde werken van Van Gogh en Monet.

De Rijn

De Rijn maakt een belangrijk onderdeel uit van de stad Basel. ’s Zomers zijn de kades drukbevolkt met mensen die drankjes drinken, barbecueën en gezellig samen zijn. Op de Rijn zelf kun je je je ook vermaken met bijvoorbeeld een boottocht.

Münsterplatz

Het gebied rond de Münsterplatz wordt ook wel gezien als een van de mooiste stukjes van Basel. Gelegen op een heuvel in de Altstadt kun je hier wandelen door smalle straatjes en de Munster van Basel bewonderen. Deze kathedraal met zijn karakteristieke spitse torens kun je al van ver weg zien. Van achter de kathedraal heb je vanwege het hoogteverschil een prachtig uitzicht over de stad.

Rathaus

Het Rathaus is een prachtig gebouw gelegen op de Marktplatz. De rode gevel is mooi versierd en ook de binnenkant van het gebouw is de moeite waard. Op bepaalde tijden kun je er een rondleiding krijgen. 

Markthalle

De Markthalle is de perfecte plek als je van lekker eten en drinken houdt. Je kunt hier regionale gerechten proeven, verschillende biersoorten en allerlei andere lekkernijen.

Winkelen in Basel

Je kunt Basel niet echt een megagroot shop-walhalla noemen, maar toch zijn er genoeg leuke winkels en boetiekjes waar je je slag wel kunt slaan. Basel staat vooral bekend om zijn luxegoederen zoals merkkledij en dure sierraden. Je moet de Freie Strasse bezoeken als je op zoek bent naar de wat standaard merken, zoals Zara en Esprit. Natuurlijk zijn die er ook in Nederland, maar soms zitten er in het buitenland wel eens pareltjes tussen die hier niet verkocht worden. Er zijn ook verschillende markten in de stad waar je leuke snuisterijtjes op de kop kunt tikken. Waar je echt een bezoekje aan moet brengen is Manor, de grootste winkelketen in Zwitserland. 

Met kinderen naar Basel

Basel is een erg leuke stad om met kinderen naartoe te gaan. Het bootje varen op de Rijn, de Markthalle, ze kunnen zich er prima vermaken. Maar er zijn ook andere leuke dingen die de stad te bieden heeft. De Zoo Basel is de oudste dierentuin van het land en met zijn 11 hectare ook nog eens de grootste. Er zijn veel verschillende dieren om te bekijken, zoals de altijd mooie leeuwen en olifanten, maar ook de architectuur van het park is prachtig. Je kunt hier zo een dag doorbrengen!  In de winter kun je ook schaatsen op de kunstijsbaan Eglisee, iets ten noorden van het centrum. Soms kun je er zelfs discoschaatsen, helemaal leuk!

Openbaar vervoer in Basel

Door het goede netwerk van bussen en trams kun je op een snelle manier overal in de stad komen. Het centrum in Basel is verder erg compact, dus veel is ook te voet te doen.

Winter in Basel

In de winter is de sfeer in Basel misschien nog wel gezelliger dan normaal. Naast de ijsbaan is er in december een erg mooie kerstmarkt, de grootste van Zwitserland zelfs! Je kunt hier allerlei leuke kerstspullen kopen of gewoon genieten van de sfeer. In februari of maart wordt er in Basel carnaval gevierd, drie dagen lang optochten, bier en gezelligheid!

Basel

Met de trein naar Basel

Reis met de trein naar Basel en uw vakantie/stedentrip begint al in de trein! Treintickets naar Basel boekt online al vanaf € 40 zonder boekingskosten bij NS International. Met een reistijd van slechts 7 uur en 10 minuten per ICE International bent u in Basel Centrum voor u het weet. In de winter 6 verbindingen per dag en in de zomer 7.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Wanneer goedkope treinkaartjes naar Londen?

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Londen?

Binnenkort een op CityTrip naar Londen? Dan reis je natuurlijk comfortabel en duurzaam per trein naar Londen. Opstappen kan op station Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal, waarna je met een rechtstreekse verbinding per Eurostar naar Londen wordt gebracht. Dit al...

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Parijs?

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Parijs?

Voor een stedentrip naar Parijs is de trein een uitstekend vervoersmiddel. Er vertrekken dagelijks meerdere treinen van Eurostar vanaf Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Deze rijden via Antwerpen en Brussel Zuid (Midi) naar station Gare du Nord in Parijs. Met...

Pin It on Pinterest