Treinkaartje wordt in 2025 6 procent duurder in 2025

Per 1 januari 2025 stijgt de prijs van een treinkaartje met 6 procent. Deze prijsverhoging is het resultaat van afspraken tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Nederlandse Spoorwegen (NS). Oorspronkelijk zou het treinkaartje met 12 procent duurder worden, maar door de overeenkomst is deze stijging gehalveerd.

Wouter Koolmees, president-directeur van NS, benadrukt het belang van betaalbaar openbaar vervoer: “Gaan en staan waar je wil, is een keuze die miljoenen Nederlanders hebben dankzij het openbaar vervoer. Deze afspraken helpen om de prijsstijging beperkt te houden, zodat de trein – de meest duurzame manier van reizen – betaalbaar en toegankelijk blijft.”

Achtergrond: gemiste inflatiecorrectie en uitstel

In de afgelopen jaren werd de prijs van treinkaartjes alleen aangepast aan de verwachte inflatie, terwijl de werkelijke inflatie veel hoger uitviel. Hierdoor bleven de ticketprijzen achter bij de sterk gestegen kosten voor NS. Oorspronkelijk zou de prijs in 2024 met 8,7 procent stijgen, maar dankzij een eenmalige overheidsbijdrage van 120 miljoen euro werd deze verhoging met een jaar uitgesteld.

In 2025 zou de prijsstijging alsnog plaatsvinden, samen met een nieuwe verhoging van meer dan 3 procent door inflatiecorrectie. Reizigers zouden daardoor te maken krijgen met een prijsverhoging van 12 procent.

Prijsverhoging in overleg gematigd

NS en het ministerie hebben gezamenlijk besloten om de verhoging van 12 procent te verlagen naar 6 procent. Dit betekent dat de uitgestelde verhoging van 8,7 procent nu wordt verdeeld: reizigers betalen een derde, NS neemt een derde voor haar rekening en het ministerie ondersteunt de resterende kosten. Koolmees benadrukt dat NS, ondanks de onvermijdelijke prijsstijging, maatregelen treft om de impact voor reizigers en de bedrijfsvoering zo klein mogelijk te houden.

Met deze afspraken wordt het openbaar vervoer in Nederland in 2025 nog duurder dan het al is. De toegankelijkheid van het Openbaar Vervoer voor elke Nederlander wordt hiermee aanzienlijk getest.

Stedentrip Brugge: trein, activiteiten en bezienswaardigheden

Stedentrip Brugge: trein, activiteiten en bezienswaardigheden

Brugge, de charmante Belgische stad bekend om haar pittoreske straatjes, historische gebouwen en heerlijke chocolade, is een ideale bestemming voor een weekendje weg. Met meer dan 50 chocoladewinkels, het wereldberoemde bier van brouwerij De Halve Maan en...

3 maanden 55% korting op Flex Dal Voordeel

3 maanden 55% korting op Flex Dal Voordeel

Het NS Flex Dal Voordeel is het ideale abonnement voor reizigers die regelmatig met de trein reizen, maar niet vast willen zitten aan een abonnement voor een heel jaar of specifieke dagen. Dit abonnement biedt flexibiliteit én korting in de daluren. Het is perfect...

Wat te doen tijdens een Stedentrip naar Gent?

Wat te doen tijdens een Stedentrip naar Gent?

De levendige studentenstad Gent, gelegen in België, is een ideale bestemming voor een gevarieerde stedentrip. Gent staat bekend om haar rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur en gezellige sfeer. Het historische centrum is een waar juweeltje, vol met...

Pin It on Pinterest