Met de trein naar Thüringen: steden, kastelen en natuur

Gelegen in het hart van Duitsland vind je de deelstaat Thüringen. De regio is rijk aan betoverende bestemmingen, sprookjesachtige kastelen, uitgestrekte bossen en idyllische meren. Met name het bekende Thüringer Woud (of Thüringer Wald) is erg populair onder liefhebbers van fietsen en wandelen, maar ook de middeleeuwse binnenstad van Erfurt en het kasteel in Wartburg zijn indrukwekkende trekpleisters.

Thuringen Per Trein

Ook een goedkoop treinkaartje naar Thüringen bestellen? Bekijk de lopende aanbiedingen en reis per trein naar alle bestemmingen in Duitsland. Zo bestel je al internationale treintickets vanaf 20 euro per enkele reis. Plan jouw reis vandaag nog!

1.) Erfurt: historische pracht aan de Gera

Erfurt, de hoofdstad van Thüringen, is een stad doordrenkt van geschiedenis en cultuur. Verken de middeleeuwse oude binnenstad met zijn imposante Dom van Erfurt en de iconische Krämerbrücke, een brug met huizen uit de 16e eeuw. Bezoek ook de beroemde Augustijnerklooster, waar Maarten Luther zijn monniksgeloften aflegde.

  • Wandelroutes: Maak een wandeling langs de oevers van de Gera rivier en door de historische binnenstad met zijn charmante pleinen en steegjes.
  • Bezienswaardigheden: Bezoek de imposante Dom van Erfurt, de Krämerbrücke (brug met huizen) en de Augustijnerklooster.
  • Winkelstraten: Verken de winkelstraten in het centrum, zoals de Lange Brücke en de Anger, waar je tal van winkels en boetieks vindt.
  • Eetgelegenheden: Probeer lokale gerechten en specialiteiten in restaurants zoals Zum Goldenen Rössl, Zum Breiten Herd en Gasthaus Feuerkugel.

2.) Weimar: culturele hoofdstad van Duitsland

Weimar staat bekend als het culturele hart van Duitsland en was ooit de thuisbasis van beroemde figuren zoals Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller en Johann Sebastian Bach. Bezoek het prachtige Schloss Weimar, waar Goethe woonde, en bewonder de historische gebouwen op de UNESCO-werelderfgoedlijst, waaronder het Bauhaus Museum en het Goethe-Haus.

  • Wandelroutes: Maak een wandeling door het prachtige park aan de Ilm en langs de historische gebouwen in de binnenstad.
  • Bezienswaardigheden: Bezoek het prachtige Schloss Weimar, het Goethe-Haus en het Bauhaus Museum.
  • Winkelstraten: Verken de gezellige straatjes rondom de Marktplatz en de Herderplatz, waar je leuke winkels en kunstgalerijen kunt vinden.
  • Eetgelegenheden: Geniet van lokale en internationale gerechten in restaurants zoals Restaurant Elephant, Alt Weimar en Gasthaus Zum Weißen Schwan.

3.) Eisenach: poort naar de Wartburg en het Thüringer Woud

Eisenach, gelegen aan de voet van het Thüringer Woud, is een stad doordrenkt van geschiedenis en mythologie. Bezoek de majestueuze Wartburg, een UNESCO-werelderfgoed, waar Maarten Luther de bijbel vertaalde. Verken ook het Bachhaus, het geboortehuis van Johann Sebastian Bach, en maak een wandeling door het prachtige natuurgebied van het Thüringer Woud.

  • Wandelroutes: Maak een wandeling naar de Wartburg en door het nabijgelegen Thüringer Woud voor prachtige natuurlijke uitzichten.
  • Bezienswaardigheden: Bezoek de imposante Wartburg, het Bachhaus en het Lutherhaus.
  • Winkelstraten: Verken de winkels en boetieks in het historische centrum van Eisenach, zoals de Karlstraße en de Marktstraße.
  • Eetgelegenheden: Proef Thüringer specialiteiten in restaurants zoals Zur Alten Schmiede, Zum Weißen Schwan en Gasthaus Zum Löwen.

4.) Thüringer Woud: natuurlijke schoonheid en rustige sereniteit

Rennsteig Thuringer Woud

Het Thüringer Woud, ook wel bekend als het “Groene Hart van Duitsland”, biedt een betoverend landschap van dichte bossen, kronkelende rivieren en schilderachtige dorpjes. Maak een wandeling langs de beroemde Rennsteig, een langeafstandspad dat door het hele woud loopt, en geniet van adembenemende uitzichten vanaf de Großer Beerberg, de hoogste top van het woud.

  • Wandelroutes: Verken de vele wandelpaden langs de Rennsteig en door de schilderachtige bossen en bergen van het Thüringer Woud.
  • Bezienswaardigheden: Bezoek de beroemde bergtoppen zoals de Großer Beerberg en de Inselsberg, en ontdek charmante dorpjes zoals Oberhof en Schmalkalden.
  • Winkelstraten: Hoewel de focus vooral op natuurbeleving ligt, kun je in dorpen zoals Oberhof en Suhl lokale ambachten en souvenirs vinden.
  • Eetgelegenheden: Geniet van traditionele gerechten in gezellige restaurants en berghutten langs de wandelpaden, zoals Rennsteighaus Schmücke en Waldgasthaus Waldfrieden.

5.) Wartburg: een historisch bolwerk boven Eisenach

De Wartburg, een imposant middeleeuws kasteel hoog boven de stad Eisenach, is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Thüringen. Verken de goed bewaarde burcht, waar legendes als Sint-Elisabeth en Maarten Luther hebben gewoond. Bewonder de prachtige fresco’s in de Elisabethkapel en geniet van het panoramische uitzicht over de omliggende heuvels.

  • Wandelroutes: Verken de paden rondom de Wartburg en maak een wandeling door het omliggende landschap.
  • Bezienswaardigheden: Bezoek de imposante Wartburg, inclusief de Elisabethkapel en de tentoonstellingen over de geschiedenis van het kasteel.
  • Winkelstraten: Aangezien de Wartburg voornamelijk een historische site is, zijn er geen winkelstraten in de directe omgeving. Echter, in Eisenach vind je diverse mogelijkheden om te winkelen.
  • Eetgelegenheden: Geniet van traditionele Thüringer gerechten in de nabijgelegen restaurants en eetgelegenheden in Eisenach, zoals Restaurant Wartburgblick en Gasthaus Brauhaus Wartburgblick.

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Goedkope internationale treinkaartjes: boek nu voor de zomer

Goedkope internationale treinkaartjes: boek nu voor de zomer

Komende zomer op citytrip? Bezoek een leuke bestemming per trein en boek nu alvast jouw treintickets. Voor veel bestemmingen is het op dit moment nog mogelijk om goedkope internationale treinkaartjes te boeken. Helaas raken de treinkaartjes vaak snel uitverkocht, dus...

Uitgeest heeft méér

Uitgeest heeft méér

Het dorp Uitgeest ligt heerlijk centraal – vlakbij de Noordzeekust en tussen Alkmaar en Amsterdam – en is bovendien veelzijdig. Een bezoek dus meer dan waard en uitstekend bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Reis eenvoudig per trein naar Uitgeest voor een leuk dagje...

Pin It on Pinterest