Citytrip Mechelen: trein, highlights, winkels, hotels en treinkaartjes

Gelegen tussen Antwerpen en Brussel is Mechelen een absolute topbestemming in België. De stad behuist diverse parels die het bezoeken meer dan waard zijn. Daarbij kent het stadshart leuke wandelroutes, winkels en biercafés met heerlijke biersoorten.

Natuurlijk reis je per trein naar Mechelen en bestel je goedkope treinkaartjes voor de treinreis eenvoudig online. Een goedkoop treinkaartje naar Mechelen is al verkrijgbaar vanaf 25 euro (2e klas) en 40 euro (1e klas). Met een reistijd van slechts 2 uur arriveer je op het station van Mechelen en kan jouw stedentrip direct beginnen. We raden aan om een hotel in de buurt van het station te boeken, zodat je na aankomst snel kan inchecken en het avontuur begint.

  1. Wandelen in Mechelen
  2. Bezienswaardigheden in Mechelen
  3. Winkelen in Mechelen
  4. Eetgelegenheden in Mechelen
  5. Treinkaartjes naar Mechelen

Begin je avontuur in het historische stadscentrum, waar je wordt begroet door de imposante Sint-Romboutskathedraal die trots over de stad uitkijkt. Beklim de 538 treden van de toren en word beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht over Mechelen en het omliggende landschap. Vervolgens kan je één van de onderstaande wandelroutes, winkels en bezienswaardigheden ontdekken.

Citytrip Mechelen Trein

Citytrip Mechelen: even weg per trein

Ontdek de leukste winkelstraten, horecagelegenheden, hotels, wandelroutes en bezienswaardigheden. Bezoek Mechelen per trein en maak mooie herinneringen.

Wandelen in Mechelen

Mechelen biedt verschillende mooie wandelroutes waar je kunt genieten van de prachtige architectuur, historische bezienswaardigheden en charmante sfeer van de stad.

  1. Stadswandeling Mechelen: Deze wandelroute neemt je mee door het historische centrum van Mechelen en langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Je kunt een gedrukte versie van de route verkrijgen bij het toerismekantoor of de route downloaden van de officiële website van Mechelen. De route voert je langs de Sint-Romboutskathedraal, de Grote Markt, het stadhuis, het paleis van Margareta van Oostenrijk en nog veel meer.
  2. Dijlewandeling: Deze wandelroute volgt de loop van de rivier de Dijle door het groene hart van Mechelen. Je kunt starten bij het station en de route volgen langs pittoreske bruggen, groene parken en mooie waterpartijen. Onderweg kom je langs bezienswaardigheden zoals het Vrijbroekpark en het Tivolipark.
  3. Kruidtuinwandeling: De Kruidtuin, gelegen nabij het centrum van Mechelen, is een prachtige botanische tuin die dateert uit 1928. Je kunt een ontspannende wandeling maken door de tuin en genieten van de bloemen, planten en vijvers. Vergeet niet om de Orangerie te bezoeken, waar je kunt genieten van een kopje koffie of thee.
  4. Binnen-Dijlewandeling: Deze wandelroute verkent het gebied binnen de oude stadswallen van Mechelen, langs de kronkelende Dijle. Je kunt genieten van historische gebouwen, gezellige pleinen en sfeervolle straatjes. Onderweg kom je langs bezienswaardigheden zoals het Groot Begijnhof, de Sint-Janskerk en het Klapgat.
  5. Muurwandeling: Deze wandelroute volgt de middeleeuwse stadsmuren van Mechelen en biedt prachtige uitzichten op de stad en de omgeving. Je kunt de route starten bij het Haverwerfplein en de muur volgen langs de Kruidtuin, de Zandpoort en het Tinelpark.

Bezienswaardigheden in Mechelen

Mechelen heeft een schat aan interessante bezienswaardigheden die je kunt ontdekken tijdens je bezoek.

  1. Sint-Romboutskathedraal: Deze imposante gotische kathedraal domineert de skyline van Mechelen. Beklim de toren voor een prachtig uitzicht over de stad en bewonder het prachtige interieur, inclusief het wereldberoemde altaarstuk “De aanbidding van de wijzen” van Rubens.
  2. Grote Markt: Het centrale plein van Mechelen, de Grote Markt, is omringd door prachtige historische gebouwen. Bewonder het stadhuis, een meesterwerk van laatgotische architectuur, en het standbeeld van Margareta van Oostenrijk, de voormalige landvoogdes van de Nederlanden.
  3. Het Groot Begijnhof: Dit UNESCO-werelderfgoed is een van de best bewaarde begijnhoven in Vlaanderen. Wandel door de rustige straatjes, bewonder de prachtige architectuur en geniet van de serene sfeer van deze historische plek.
  4. Paleis van Margareta van Oostenrijk: Dit paleis, gelegen naast de Sint-Romboutskathedraal, was de residentie van Margareta van Oostenrijk, een invloedrijke heerseres uit de 16e eeuw. Het paleis herbergt nu het Hof van Busleyden, een museum dat de geschiedenis en cultuur van Mechelen belicht.
  5. Kazerne Dossin: Dit museum en herdenkingscentrum herinnert aan de Holocaust en de deportatie van Belgische Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het biedt een aangrijpende en educatieve ervaring, waarbij persoonlijke verhalen en historische context worden gedeeld.
  6. Het Speelgoedmuseum Mechelen: Dit museum is een feest voor jong en oud. Verken de rijke geschiedenis van speelgoed, bewonder oude poppenhuizen, nostalgisch speelgoed en interactieve tentoonstellingen. Het is een geweldige plek om herinneringen op te halen en te genieten van de magie van speelgoed.
  7. Brouwerij Het Anker: Deze historische brouwerij produceert al eeuwenlang bier en is een belangrijk onderdeel van de Mechelse cultuur. Bezoek de brouwerij, leer over het brouwproces en proef enkele van hun heerlijke bieren, waaronder de bekende Gouden Carolus.
  8. Technopolis: Voor de wetenschapsliefhebbers is Technopolis een must. Dit interactieve wetenschapsmuseum biedt talloze experimenten en activiteiten die jong en oud vermaken en educatief zijn.

Winkelen in Mechelen

Benieuwd naar leuke winkelstraten en winkels in Mechelen? Wij hebben er alvast een aantal voor je op een rijtje gezet.

  1. Bruul: Bruul is een belangrijke winkelstraat in het centrum van Mechelen. Je vindt er een mix van bekende winkelketens, modezaken, schoenenwinkels en elektronicawinkels. Het is een levendige en drukke straat waar je naar hartenlust kunt winkelen.
  2. IJzerenleen: IJzerenleen is een autovrije winkelstraat die bekend staat om zijn charmante karakter. Hier vind je een gevarieerd aanbod aan winkels, waaronder mode, schoenen, accessoires en interieurwinkels. Het is een geweldige straat om rustig te winkelen en te genieten van de sfeer.
  3. Onze-Lieve-Vrouwestraat: Deze straat, gelegen in het historische centrum van Mechelen, biedt een mix van winkelketens, boetieks, cafés en restaurants. Hier vind je modewinkels, interieurzaken, juweliers en meer. Het is een gezellige straat om te winkelen en te genieten van een hapje of drankje.
  4. Guldenstraat: Guldenstraat is een smalle straat vol met boetieks, speciaalzaken en ambachtelijke winkels. Hier vind je unieke en originele producten, zoals handgemaakte sieraden, lokale delicatessen, vintage kleding en meer. Het is een straat waar je kunt rondsnuffelen en bijzondere vondsten kunt ontdekken.
  5. Mechelen Shopping Center: Als je op zoek bent naar een overdekt winkelcentrum, dan is het Mechelen Shopping Center een goede keuze. Hier vind je een breed scala aan winkels, waaronder kledingwinkels, elektronicazaken, drogisterijen en nog veel meer. Het biedt een handige winkelervaring onder één dak.

Enkele aanbevolen winkels in Mechelen zijn:

  • Concept Store Authentique: Deze winkel biedt een unieke selectie van mode, accessoires, interieurartikelen en geschenken, vaak van lokale ontwerpers.
  • Belgunique: Deze winkel is gespecialiseerd in Belgisch design en ambachtelijke producten. Hier vind je unieke items en cadeau-ideeën.
  • Loods 20: Als je van vintage en unieke vondsten houdt, dan is Loods 20 een aanrader. Deze winkel biedt een eclectische mix van vintage, retro en industriële meubels en decoratieve items.
  • Standaard Boekhandel: Voor boekenliefhebbers is de Standaard Boekhandel een plek om te bezoeken. Hier vind je een uitgebreide selectie boeken in verschillende genres.

Eten in Mechelen

Ben je op zoek naar een leuke plek om te eten in Mechelen? Struin dan neer op één van de onderstaande gezellige terrasjes of restaurantjes. Je kan er heerlijk lunchen of dineren, waarna jouw bezoek aan Mechelen weer door kan.

  1. De Vleeshalle: Gelegen in een historisch gebouw, is De Vleeshalle een foodmarket waar je kunt genieten van diverse culinaire ervaringen. Er zijn verschillende kraampjes met verse producten, streetfood, ambachtelijke lekkernijen en een bar waar je kunt genieten van een drankje.
  2. Het Anker: Dit beroemde Belgische biermerk heeft een eigen brasserie in Mechelen. Bij Het Anker kun je genieten van een heerlijke maaltijd in combinatie met hun bekende Gouden Carolus-bieren. Het restaurant biedt zowel klassieke gerechten als eigentijdse creaties.
  3. Il Cardinale: Deze Italiaanse trattoria is gelegen in een prachtig historisch pand en serveert heerlijke Italiaanse gerechten. Van pizza en pasta tot verse vis- en vleesgerechten, je kunt hier genieten van de authentieke Italiaanse keuken.
  4. De Cirque: Dit gezellige restaurant biedt een unieke ervaring met zijn circusthema. Geniet van een ontspannen sfeer terwijl je smult van smaakvolle gerechten, zoals burgers, salades, vis- en vleesgerechten. Ze hebben ook vegetarische opties.
  5. Sister Bean: Voor liefhebbers van brunch en koffie is Sister Bean een geweldige keuze. Deze trendy zaak serveert heerlijke brunchgerechten, waaronder avocado toast, eggs Benedict en pannenkoeken. Vergeet niet hun specialiteitkoffie te proeven.
  6. Brasserie ’t Vlietje: Gelegen aan de oevers van de Dijle, biedt Brasserie ’t Vlietje een prachtig uitzicht op het water. Hier kun je genieten van klassieke Belgische gerechten, zoals mosselen, stoofvlees en vol-au-vent, in een gezellige en informele sfeer.
  7. Lam’eau: Deze brasserie bevindt zich in het voormalige sluiswachtershuis en biedt een prachtig uitzicht op de Dijle en de Sint-Romboutstoren. Ze serveren Belgische gerechten met een moderne twist en hebben een uitgebreide bierkaart.
  8. Bar Botanica: Gelegen in de prachtige Kruidtuin van Mechelen, is Bar Botanica een ideale plek voor een lichte lunch of een verfrissend drankje. Geniet van salades, broodjes en andere gezonde gerechten te midden van de groene omgeving.

Hotels in Mechelen nabij het station

  1. Hotel Mercure Mechelen Vé: Dit moderne viersterrenhotel ligt op slechts 200 meter van het treinstation van Mechelen. Het biedt comfortabele kamers, een fitnessruimte en een restaurant waar je kunt genieten van lokale en internationale gerechten.
  2. NH Mechelen: Dit viersterrenhotel ligt op ongeveer 10 minuten loopafstand van het treinstation. Het hotel biedt stijlvolle kamers, een fitnessruimte en een bar waar je kunt ontspannen na een dagje verkennen.
  3. Hotel Elisabeth: Gelegen op korte loopafstand van het treinstation, biedt Hotel Elisabeth comfortabele kamers met moderne voorzieningen. Het hotel is gevestigd in een historisch gebouw en biedt een gezellige sfeer en gastvrije service.
  4. Hotel 3 Paardekens: Dit charmante hotel ligt op ongeveer 5 minuten lopen van het treinstation. Het hotel is gevestigd in een historisch pand en biedt comfortabele kamers en een gezellige bar.
  5. Martin’s Patershof: Dit unieke viersterrenhotel is gevestigd in een voormalige kerk, op ongeveer 15 minuten loopafstand van het treinstation. De kamers zijn stijlvol en modern ingericht, met behoud van de originele architectonische kenmerken van de kerk.
  6. Hotel Malcot: Hoewel iets verder van het treinstation gelegen (ongeveer 2 km), biedt Hotel Malcot comfortabele kamers en een rustige omgeving. Het hotel heeft ook een mooie tuin en een terras waar je kunt ontspannen.
Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Ontdek de spanning van de mountainbike route in Zoetermeer

Ontdek de spanning van de mountainbike route in Zoetermeer

Stap in de wereld van avontuur, spanning en adrenaline. Welkom bij de mountainbike (MTB) route van Zoetermeer, waar elke heuvel, elke bocht en elke afdaling een nieuw avontuur vormt. Bereid je voor om je vaardigheden te testen, je grenzen te verleggen en de natuur op...

Pin It on Pinterest