10 Leukste Treinvakantie Bestemmingen in Europa

Voor wie genoeg heeft van dure vliegvakanties of lange ritten in de auto, is er altijd nog de vakantie met de trein. Treinvakanties binnen Europa zijn enorm veelzijdig en kunnen een groot avontuur zijn. Of je nu alleen of met het hele gezin op vakantie gaat, treinvakanties doen het altijd goed. Maar welke treinvakantie bestemmingen in Europa zijn nu eigenlijk het leukst?


De meest populaire bestemmingen binnen Europa zijn steden als Londen, Parijs, Antwerpen of Brussel. Deze steden zijn goed te bereiken met de trein. Ook de vele unieke plaatsen in Duitsland zijn populair als treinvakantie bestemming. Andere interessante landen zijn Oostenrijk en Zwitserland

  1. Antwerpen
  2. Londen
  3. Duitsland
  4. Brussel
  5. Parijs
  6. Praag
  7. Basel
  8. Wenen
  9. Kopenhagen
  10. Spanje

Ben jij benieuwd welke treinvakantie bestemmingen niet mogen ontbreken op jouw bucketlist? Dan is het onderstaande artikel speciaal voor jou. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de allerleukste treinvakantie bestemmingen binnen Europa. Wij twijfelen er niet aan dat jouw ideale bestemming ook in onze top 10 te vinden is. Laten we dus snel van start gaan!]

Treinvakantie Bestemming Europa

De leukste treinvakantie bestemmingen in Europa – Dit is onze top 10

De ene stad in Europa is beter te bereiken met de trein dan de andere. Wij hebben daarom een unieke top tien samengesteld met daarin de beste en leukste treinvakantie bestemmingen van Europa. De plekken die we hieronder bespreken dien je absoluut in overweging te nemen wanneer je besluit op treinvakantie te gaan binnen Europa.

1.) Antwerpen

De eerste bestemming die we nader onder de loep willen nemen is Antwerpen. Deze prachtige stad van onze zuiderburen is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende treinvakantie bestemmingen dicht bij huis. Met de trein kun je immers al binnen twee uur in hartje Antwerpen zijn, uiteraard afhankelijk van waar in Nederland je woont.

Wanneer je uitstapt op het centraal station van Antwerpen kijk je direct al je ogen uit. Het oude station is namelijk ontzettend indrukwekkend. Het eerste foto moment zal dus direct plaatsvinden wanneer jij voet zet op Antwerpse bodem.

Wat zijn de voordelen van Antwerpen als treinvakantie bestemming? Onderstaand enkele redenen waarom wij deze unieke stad graag met de trein bezoeken.

  • Dicht bij huis
  • Goedkoop
  • Relatief weinig overstappen
  • Veelzijdige stad waar voor ieder wat wils te beleven is

Wij zijn onder andere fan van Antwerpen omdat er voor ieder wat wils te beleven is. Wat dan zoal? Houd jij van geschiedenis en cultuur? Dan zijn er diverse historische gebouwen die je kunt bewonderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Onze Lieve Vrouwekathedraal, dit is absoluut een onmisbare bezienswaardigheid wanneer je Antwerpen bezoekt. Verder beschikt de stad over musea, een dierentuin en natuurlijk fantastische winkelstraatjes. Ook voor een weekendje shoppen zit je dus goed in deze veelzijdige stad.

2.) Londen

Londen is zo een stad waar je gewoon een keer geweest moet zijn. De bezienswaardigheden in Londen zijn zeer indrukwekkend. Deze wereldstad kom je overal op televisie tegen, maar toch moet je de sfeer zelf geproefd hebben om erover mee te kunnen praten.

Alhoewel vliegen wellicht sneller is, kan een treinreis naar Londen een milieubewust alternatief zijn die ook nog eens ontzettend leuk is. Binnen 4 uurtjes zit jij al in Londen, en als je op tijd boekt hoeft dit bovendien helemaal niet duur te zijn.

Dat er in Londen veel te doen en te zien is wisten we natuurlijk al, maar welke attracties of bezienswaardigheden mag je nu écht niet overslaan? Onderstaand onze mening om jou alvast wat op weg te helpen.

  • The Big Ben
  • Buckingham Palace
  • Tower Bridge
  • The London Eye

Dit is uiteraard slechts een greep uit het vele moois dat Londen te bieden heeft. Dit zijn echter wel enkele van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad. Wil je graag wat cultuur opsnuiven? Dan bezoek je Buckingham Palace. Wil je daarentegen genieten van een ongekend uniek uitzicht? Dan mag een tochtje in het reuzenrad The Londen Eye niet ontbreken.

3.) Duitsland

Wie op zoek is naar een toegankelijke treinvakantie bestemming die veel te bieden heeft, komt waarschijnlijk al snel uit bij één van de mooie steden die onze oosterburen te bieden hebben. Duitsland is voor ons Nederlanders ontzettend eenvoudig te bereiken met de trein. Laat dit land nu ook net bomvol unieke steden zitten die jij absoluut wilt bezoeken. Van historische cultuur tot prachtige natuur, Duitsland heeft het allemaal.

Aangezien Duitsland veel prachtige steden heeft, kan het nog best lastig zijn om een keuze te maken. Waar ga je heen als er overal zoveel moois te zien is? Wij hebben een lijstje gemaakt met daarin enkele van de beste treinvakantie bestemmingen in Duitsland.

  • Berlijn
  • Keulen
  • Düsseldorf
  • Frankfurt
  • Hamburg
  • München

Deze steden zijn niet alleen erg mooi om te bezoeken, maar ook nog eens zeer eenvoudig te bereiken vanaf Amsterdam. De dichtstbijzijnde bestemming is Düsseldorf, waar je met de trein al binnen 2,5 uur bent. Keulen en Frankfurt zijn ook redelijk dichtbij, hier ben je binnen 3 á 4 uurtjes. De andere steden liggen verder in het land en hebben dus een iets langere reistijd.

4.) Brussel

De hoofdstad van onze zuiderburen mag absoluut niet ontbreken in deze lijst met treinvakantie bestemmingen binnen Europa. Na een treinreis van slechts twee uur kun jij al in het mooie Brussel zijn. Je kunt vanuit Amsterdam één rechtstreekse trein nemen zonder tussentijds te hoeven overstappen. Deze treinen rijden bovendien meerdere keren per dag, en er is dus altijd een passende vertrektijd te vinden.

Wanneer je voor het eerst naar Brussel gaat, vraag je je ongetwijfeld af wat daar zoal te beleven is. Er zijn diverse bezienswaardigheden te vinden die je wat ons betreft niet mag overslaan. Onderstaand enkele van onze ideeën ter inspiratie.

  • Bezoek het Atomium monument
  • Geniet van het uitzicht op de kunstberg Mont des Arts
  • Ontdek Brussel middels een fietstocht of tour bus
  • Bezoek één van de interessante musea of indrukwekkende kathedralen
  • Proef de Belgische chocolade!

Nog een reden dat wij gek zijn op Brussel als treinvakantie bestemming? Als je op tijd boekt kun je spotgoedkope tickets vinden. Dat is dus ook nog eens goed voor de portemonnee.

5.) Parijs

Parijs, de stad van de liefde en romantiek, maar ook de stad van de heerlijke croissants en unieke bezienswaardigheden. Dit is zonder twijfel de meest populaire plaats binnen Europa voor een stedentrip. Ook met de trein kun je redelijk snel en eenvoudig in Parijs terecht komen. In minder dan vier uur zit jij al te genieten van een kopje koffie langs de Seine, wat wil je nog meer?

De Eiffeltoren is zonder twijfel de meest populaire en unieke bezienswaardigheid in Frankrijk. Heb jij deze indrukwekkende toren al eens met eigen ogen gezien? Wij spreken uit ervaring als we zeggen dat het absoluut de moeite waard is.

Ook het bekende Louvre moet je natuurlijk gezien hebben wanneer je besluit met de trein naar Frankrijk af te reizen. Parijs is absoluut één van de meest sfeervolle steden van Europa. Dit maakt het bovendien een fantastische locatie voor een romantisch weekend voor jou en je partner.

6.)    Praag

Een centraal punt in Europa waar steeds meer toeristen door worden getrokken, is de prachtige stad Praag. De Tsjechische hoofdstad heeft veel te bieden en is ook met de trein prima te bereiken. Vanuit Amsterdam hoef je slechts één overstap in Berlijn te maken om in Praag terecht te komen. Alhoewel je wel een dagje uit moet trekken voor deze reis, is het absoluut de moeite waard. Je ziet onderweg immers ook heel wat moois voorbijkomen. Het genieten van jouw reis begint al direct zodra je met de trein door de verschillende landen reist.

De cultuurliefhebber zal de stad Praag absoluut op waarde kunnen schatten. Er zijn veel oude gebouwen te bezichtigen die alle een rijke historie kennen. Wist je bijvoorbeeld dat het oude centrum van de stad beschikt over één de grootste burcht ter wereld, die nog stamt uit de negentiende eeuw?

De Gouden stad van Tsjechië, zoals het historische centrum ook wel wordt genoemd, staat dan ook op de werelderfgoedlijst. Sommige toeristen zijn zelfs van mening dat Praag dé mooiste en meest indrukwekkende stad binnen Europa is. Benieuwd of de stad echt kan voldoen aan deze hoge verwachtingen? Wat ons betreft wel!

Wanneer je dus op zoek bent naar een wat verdere treinvakantie bestemming in Europa, mag Praag zeker niet ontbreken in jouw lijstje met mogelijkheden. We beloven je, jij zal geen spijt hebben van een bezoekje aan deze fantastische stad.

7.) Basel

In het noorden van Zwitserland vind je de stad Basel. Deze stad trekt jaarlijks veel bezoekers met zijn historische gebouwen en unieke wandelroutes. De vele musea en overige bezienswaardigheden vormen absoluut een feestje voor de liefhebbers van cultuur en geschiedenis.

Met de trein rijd je vanaf Amsterdam en via Duitsland binnen 8 uurtje naar Basel. Onderweg is er echter al veel moois te zien. De trein rijdt door prachtige landschappen en de voorpret kan dus al volop beginnen. Wanneer je in Basel bent aangekomen wordt het tijd om deze unieke stad te gaan ontdekken.

Begin met een wandeling door de oude stad of geniet van het uitzicht over de rivier de Rijn. Je kunt jouw dagen in Basel op diverse manieren invullen. Er zijn verschillende unieke bezienswaardigheden te vinden, wat maakt dat er voor ieder wat wils te beleven is. Onderstaand enkele ideeën ter inspiratie.

  • Bezoek één van de bijna 40 musea die de stad rijk is
  • Bezoek het drielandenpunt van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland
  • Bewonder het Rathaus
  • Kijk je ogen uit in de oude kathedraal Basler Münster
  • Pak een heerlijk terrasje langs de Rijn

Al met al kunnen we wel stellen dat Basel een fantastische stad voor een stedentrip met de trein vormt. Heeft deze charmante stad in Zwitserland jou ook al overtuigd?

8.) Wenen

Naast Zwitserland, is ook Oostenrijk een prachtig land om te bezoeken. Wenen in het bijzonder heeft een speciaal plekje in ons hart. Je bent met de trein wel even onderweg voordat je deze unieke stad bereikt, maar dan heb je ook wat! Wenen is een bruisende stad waar van alles te beleven is.

Voor de treinreis van Amsterdam naar Wenen is het verstandig om zeker 13 á 14 uur uit te trekken. Het is dus een aardige rit, maar het is tegelijkertijd een rit waar je met volle teugen van kunt genieten. Neem een goed boek mee of kijk onderweg je ogen uit. Je komt onderweg immers prachtige landschappen tegen.

Eenmaal in Wenen aangekomen is er een aardige lijst aan bezienswaardigheden waar jij uit kunt kiezen. De stad is een zeer veelzijdige toeristische trekpleister. Juist omdat er zoveel verschillende dingen te beleven zijn, komen er jaarlijks enorm veel bezoekers naar de stad.

Of je nu komt om heerlijk te shoppen, oude of juiste moderne architectuur wilt bewonderen of lekker cultuur wenst op te snuiven, in Wenen kan het allemaal. Wij hebben speciaal voor jou een lijstje gemaakt met daarop onze favoriete bezienswaardigheden in Wenen.

  • Stadtpark
  • Weense Staatsopera
  • Karlsplatz
  • Ritje in het oudste reuzenrad ter wereld
  • Huis van Mozart

Dit is uiteraard slechts een kleine greep uit de talloze avonturen die men in Wenen kan beleven. Stap zelf op de trein en reis af naar Wenen om erachter te komen welke bezienswaardigheid voor jou het meest interessant is!

9.) Kopenhagen

De Deense hoofdstad Kopenhagen is interessant wanneer je overweegt het noordelijke deel van Europa met de trein te ontdekken. Vanuit Amsterdam pak je de trein naar Duitsland, waarna jij je weg vervolgt naar het mooie Denemarken. De reis duurt gemiddeld 11 uur, maar dat zijn zeker geen saaie uren. Onderweg zal je namelijk diverse indrukwekkende landschappen tegenkomen.

Eenmaal in Kopenhagen aangekomen is er nog veel meer moois te zien. Kopenhagen is een moderne stad die tegelijkertijd toch een rijke historie en cultuur kent. Het beste van twee werelden zouden we dus wel kunnen zeggen. Dit maakt het bovendien een bestemming die zowel voor jong als oud interessant kan zijn.

Bezoek de toeristische trekpleister Nyhavn waar jij je ogen uitkijkt. Kleurrijke huizen en gebouwen zorgen voor een unieke sfeerbeleving. Maak een boottocht op het water, bezoek paleis Rosenborg of geniet van de lokale culinaire specialiteiten.

Wanneer je jouw treinreis op tijd boekt, kun je voor slechts een paar tientjes een retourtje scoren. Geef toe, zo een kans kun je toch niet laten liggen?

10.) Spanje

Onder Nederlanders is Spanje zonder twijfel één van de meest populaire vakantiebestemmingen. Maar hoe zit dat eigenlijk met een treinreis naar dit zuidelijke deel van Europa? Dat zal je nog verrassen, je bent sneller in het zonnige Spanje dan je denkt.

Het is geen geheim dat vliegen naar Spanje sneller is dan een reis met de trein. Toch geven veel mensen de voorkeur aan een treinreis. Wij begrijpen wel waarom. Om te beginnen is het natuurlijk de bewustere keuze. Daarnaast kom je onderweg veel mooie plekken tegen wanneer je met de trein afreist. Je kunt urenlang uit het raam staren en telkens weer verrast worden door al het moois dat je passeert.

Je kunt diverse populaire steden in Spanje met de trein bereiken. Kies jij voor het bruisende Barcelona, het prachtige Madrid of zoek jij toch het zuidelijke deel van Spanje op? Het kan allemaal!

Denny van den Broek
Denny van den Broek
2023-07-20
Elke keer weer geweldige aanbiedingen. Dit keer een win actie die ik graag zou winnen om een dagje gratis te reizen.
marion dielemans
marion dielemans
2023-07-19
Openbaar vervoer voor werk maar ook om te recreëren, om bereikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlandse burgers en ook alle mensen die ons prachtige land met een bezoek vereren!
Carla Blesting
Carla Blesting
2023-07-19
Ik wil heel graag in aanmerking komen voor de twee gratis tickets om met mijn broer naar onze 96 jarige tante te gaan, die wij door de afstand en kosten helaas al een jaar niet bezocht hebben
Heleen Hoogeveen
Heleen Hoogeveen
2023-07-19
Altijd fijn voordelig met de trein. Zeker met deze leuke actie👍🏻 Ik zou graag met mijn man, die ik haast 50 jaar ken gaan reizen. Altijd leuk om iets te winnen, nu maar duimen🍀🍀😀👍🏻
Hans Schmidt
Hans Schmidt
2023-07-19
Wij verbeugen ons al enkele jaren als U ons het niews over de goedkoope treinkaartjes informeert. Hartelijk dank.
Nini Oude Nijhuis
Nini Oude Nijhuis
2023-07-19
Altijd de juiste acties, en super fijn alles op 1 plek te hebben
Paula Ras
Paula Ras
2023-07-19
Een cadeautje als ik een keer vaker naar mijn vriendin in België zou kunnen reizen op mijn leeftijd
Wanneer goedkope treinkaartjes naar Londen?

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Londen?

Binnenkort een op CityTrip naar Londen? Dan reis je natuurlijk comfortabel en duurzaam per trein naar Londen. Opstappen kan op station Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal, waarna je met een rechtstreekse verbinding per Eurostar naar Londen wordt gebracht. Dit al...

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Parijs?

Wanneer goedkope treinkaartjes naar Parijs?

Voor een stedentrip naar Parijs is de trein een uitstekend vervoersmiddel. Er vertrekken dagelijks meerdere treinen van Eurostar vanaf Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Deze rijden via Antwerpen en Brussel Zuid (Midi) naar station Gare du Nord in Parijs. Met...

Pin It on Pinterest