Wilde dieren spotten in Rotterdam: de onverwachte wildernis

Rotterdam is misschien het laatste waar je aan denkt als het gaat om het spotten van wilde dieren, maar deze dynamische stad heeft verrassend veel te bieden voor natuurliefhebbers. Met uitgestrekte parken en natuurgebieden rondom de stad, zoals het Kralingse Bos en de Rottemeren, kun je een verscheidenheid aan bijzondere dieren in hun natuurlijke omgeving tegenkomen. Of je nu een vogelliefhebber bent, op zoek bent naar indrukwekkende zeearenden, of de voorkeur geeft aan rustigere dieren zoals bevers en schildpadden – Rotterdam biedt het allemaal.

Je zou het misschien niet verwachten, maar het heeft inmiddels menig inwoner en bezoeker doen verbazen. Spot unieke wilde dieren in Rotterdam. In de onderstaande gebieden maak je het meeste kans om oog in oog te staan met de dieren.

1. Paarden in Rotterdam

Locaties: Kralingse Bos

In het Kralingse Bos, een van de grootste en groenste gebieden in Rotterdam, kun je wilde paarden tegenkomen. Deze grazende paarden dragen bij aan het natuurlijke beheer van het gebied. Ze lopen vrij rond in het bos en zijn goed te zien tijdens een ontspannen wandelroute. Een aanrader is een wandeling rondom de Kralingse Plas, waar je vaak paarden aan de rand van het water kunt spotten.

Beste tijd: Het hele jaar door, vooral in de ochtend en vroege avond wanneer ze actief zijn.

2. Halsbandparkieten: De exotische bewoners van Rotterdam

Locaties: Kralingse Bos, Vroesenpark, Park bij de Euromast

De felgroene halsbandparkieten zijn een opvallende verschijning in de stedelijke natuur van Rotterdam. Deze exotische vogels hebben zich goed aangepast aan het leven in de stad en zijn vaak te zien in grote groepen in de parken van Rotterdam, waaronder het Kralingse Bos, het Vroesenpark en het Park bij de Euromast. Hun herkenbare gekrijs maakt het spotten van deze vogels een stuk eenvoudiger.

Beste tijd: Het hele jaar door, vooral in de ochtend en namiddag.

3. Schildpadden in Rotterdam

Locaties: Kralingse Bos, Plaswijckpark

Hoewel ze niet inheems zijn, kun je in Rotterdam schildpadden spotten die ooit als huisdier zijn losgelaten en zich nu thuis voelen in de wateren van het Kralingse Bos. Vooral de roodwangschildpad komt hier veel voor. Ze zonnen vaak op rotsen of drijven rustig in de vijvers. Plaswijckpark, een kinderpark met veel waterpartijen, is ook een goede plek om schildpadden in het wild te spotten.

Beste tijd: Zonnige dagen, vooral in de lente en zomer wanneer ze zich graag opwarmen in de zon.

4. Bevers: De bouwmeesters van de Rottemeren

Locaties: Rottemeren, Bergse Plassen

De Rottemeren en de Bergse Plassen zijn de thuisbasis van een groeiende populatie bevers. Deze fascinerende dieren zijn te herkennen aan hun knaagsporen op bomen en de indrukwekkende dammen die ze bouwen. Met wat geluk kun je een bever zelf zien tijdens de schemering, wanneer ze het meest actief zijn. Dit natuurgebied is perfect voor een rustige wandeling waarbij je veel kans hebt om bevers te spotten.

Beste tijd: Vroege ochtend of late avond (schemering), vooral in de lente en zomer.

5. Ringslangen: Zeldzame reptielen in het wild

Locaties: Rottemeren, Kralingse Plas

De ringslang is een zeldzaam, maar niet giftig reptiel dat zich ophoudt in de natte gebieden rond Rotterdam. Vooral in de buurt van de Rottemeren en het Kralingse Bos zijn ze te vinden, waar ze zich voeden met kleine dieren en kikkers. Ondanks hun onschuldige aard, schrikken mensen soms van deze slangen, maar ze zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem.

Beste tijd: Zonnige dagen in de lente en zomer, als ze zich opwarmen in de zon.

6. Zeearenden: De ‘vliegende deuren’ van Rotterdam

Locaties: Rottemeren, Nieuwe Maas

De imposante zeearend, ook wel de ‘vliegende deur’ genoemd vanwege zijn enorme vleugelspanwijdte, wordt steeds vaker waargenomen in de regio Rotterdam. Rondom de Rottemeren en langs de wateren van de Nieuwe Maas zijn deze indrukwekkende roofvogels te zien. Ze cirkelen vaak hoog in de lucht op zoek naar prooi. Het spotten van een zeearend is een onvergetelijke ervaring voor iedere natuurliefhebber.

Beste tijd: Herfst en winter, wanneer ze vaak op zoek zijn naar voedsel in de open velden en bij wateren.

Tips voor het spotten van dieren in Rotterdam

  • Geduld en stilte: Veel wilde dieren zijn schuw, vooral de bevers en ringslangen. Hoe stiller je bent, hoe groter de kans dat je deze dieren te zien krijgt.
  • Verrekijker mee: Voor vogels zoals de zeearend en halsbandparkieten is een verrekijker handig om ze goed te kunnen observeren.
  • Wandelroutes: Kies een rustige wandelroute door het Kralingse Bos of langs de Rottemeren voor de beste kans om een breed scala aan dieren te spotten.

Overnachten in de buurt van de natuur

Als je langer in Rotterdam wilt blijven en meerdere wandelroutes wilt uitproberen, is het een goed idee om in de buurt van de natuurgebieden te overnachten. In Rotterdam zijn er verschillende hotels en B&B’s die dichtbij het Kralingse Bos en de Rottemeren liggen. Zo kun je vroeg in de ochtend op pad en optimaal genieten van wat de Rotterdamse natuur te bieden heeft.

Waarom Rotterdam de perfecte stad is voor natuurliefhebbers

Rotterdam is niet alleen een bruisende stad vol cultuur en architectuur, maar biedt ook toegang tot een rijke natuurlijke omgeving. Van de stedelijke parken tot de rustige wateren van de Rottemeren – het is de ideale bestemming voor iedereen die graag wilde dieren spot en even aan de drukte van het stadsleven wil ontsnappen.

Of je nu een dagje eropuit wilt of een weekendje weg plant, de natuur in en rondom Rotterdam biedt een breed scala aan mogelijkheden om bijzondere dieren te zien. Ga op pad en ontdek zelf de wilde kant van deze unieke stad!

Plan je bezoek en bereid je voor op een avontuurlijke wandeling door Rotterdam waar je paarden, halsbandparkieten, schildpadden, bevers, ringslangen en zelfs zeearenden kunt spotten!

Ontvang aanbiedingen

Trein en Hotel in Nederland met korting (oktober 2024)

Trein en Hotel in Nederland met korting (oktober 2024)

Ben je toe aan een ontspannen weekendje weg, maar boek je liever niet alles apart? Ontdek dan de trein en hotel aanbiedingen en reis per trein naar een leuke bestemming in Nederland. Bij de combideals krijg je alles in één keer, zoals de treinreis, een...

Giny Boer benoemd tot lid Raad van Commissarissen NS

Giny Boer benoemd tot lid Raad van Commissarissen NS

Per 1 oktober is Giny Boer door het ministerie van Financiën, de aandeelhouder van NS, benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Nederlandse Spoorwegen. Zij volgt Marike van Lier Lels op, van wie de tweede termijn dit jaar is geëindigd. Boer was tot...

Pin It on Pinterest