Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Koninklijk rijtuig heeft zijn laatste rit gemaakt en is officieel overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Wouter Koolmees, president-directeur van NS, en oud-machinist Geert Zinger overhandigden symbolisch een pentekening en de sleutel van het rijtuig aan Leontien Lems, directeur-bestuurder van het museum.

Het rijtuig, dat aan het einde van zijn levensduur is, krijgt een ereplaats in het museum, waar het voor het publiek toegankelijk zal zijn. Hoewel het rijtuig niet langer in dienst is, benadrukte Koolmees dat de NS koninklijke reizen met de trein nog steeds mogelijk maakt.

Einde van een tijdperk

De pensionering van het Koninklijk rijtuig markeert het einde van een lange traditie van koninklijke treinreizen. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maakten vorig jaar tijdens een staatsbezoek aan België hun laatste rit in het rijtuig.

De geschiedenis van koninklijke treinreizen gaat terug tot 1839, toen de toekomstige Koning Willem II met zijn gezin een rit maakte in het meest luxueuze rijtuig van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM). Sindsdien hebben alle Nederlandse monarchen, inclusief Prinses Amalia, regelmatig de trein genomen.

In de loop der jaren zijn er verschillende Koninklijke rijtuigen gebouwd en vervangen. Het laatste rijtuig, de SR10, werd begin jaren negentig ontworpen op basis van een bestaand Intercity Rijtuig 1e klasse.

Ontvang acties

Pilot tussen NS en Rode Kruis bij langdurige verstoringen

Pilot tussen NS en Rode Kruis bij langdurige verstoringen

Het Rode Kruis en de NS hebben een nieuwe samenwerking aangekondigd, waarbij vrijwilligers van het Rode Kruis reizigers gaan ondersteunen tijdens langdurige treinverstoringen. Deze pilot draait een jaar en is ter ondersteuning van gestrande reizigers bij langdurige...

Alles over NS PrijsTijd Deals: Slimmer met variabele korting

Alles over NS PrijsTijd Deals: Slimmer met variabele korting

Vanaf juli 2024 introduceert NS de tweede fase van de NS PrijsTijd Deals. Dit initiatief biedt reizigers de mogelijkheid om voordelig een treinticket te kopen voor een enkele reis bij NS, met kortingen die oplopen tot wel 60%. Deze korting is afhankelijk van hoe ver...

Trein naar België v.a. € 8

Trein naar België v.a. € 8

Wist je eigenlijk al dat een treinkaartje voor de trein naar België al verkrijgbaar is vanaf 8 euro? De InterCity Brussel vertrekt dagelijks 16 keer vanaf Nederlandse bodem en stopt daarbij op station Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda. Vervolgens rijdt de trein...

Pin It on Pinterest