Youtube en Spotify mogen worden geblokkeerd in de trein

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft uitgezocht of het mogelijk is om datavretende diensten te blokkeren op het gratis wifi-netwerk van de NS. Zo zouden diensten als YouTube en Spotify mogen worden geblokkeerd, waardoor het internet in de trein minder belast wordt en treinreizigers normaal kunnen blijven internetten. Daarnaast is een andere positief effect dat de geluidsoverlast hierdoor teruggedrongen kan worden, omdat alle audio diensten via het internet zouden kunnen worden geblokkeerd.

Wel blijft het natuurlijk mogelijk om via het 3g/4g netwerk gebruik te maken van de diensten, omdat hier geen beperkingen op kunnen worden gelegd door de NS. Normaal gesproken is het blokkeren van individuele diensten verboden volgens de Nederlandse wet neutraliteit, maar wanneer het blokkeren ‘filevorming’ op het netwerk voorkomt is het toch toegestaan. Het gratis internet in de trein zal hierdoor gebruiksvriendelijker worden en de klanttevredenheid onder de reizigers zal stijgen.

 

Internet in Nederlandse treinen

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat er geen uitzondering mag worden gemaakt op de wet neutraliteit. Hierdoor bestaat de kans dat we dit ook op andere plaatsen gaan doen en zal de handhaving steeds lastiger worden. Volgens de politicus moeten de NS en T-Mobile gewoon zorgen voor een goed wifi-netwerk i.p.v. uitzonderingen maken op Nederlandse wetgevingen.

 

Alle rechten voorbehouden 2020 - 2021 | Goedkoop-treinkaartje.nl

This window will automatically close in 15 seconds
Deel deze pagina!