Trein bij Borne waarschijnlijk ontspoord door wielband

Eerder hebben wij van Goedkoop-treinkaartje.nl een bericht geplaatst over de ontspoorde trein bij Borne. De oorzaak van het treinongeluk was nog niet bekend, maar er lijkt nu meer duidelijkheid te komen over het rampzalige ongeluk. De goederentrein heeft ongeveer 5 kilometer aan spoor vernield, waardoor er de hele week geen treinverkeer mogelijk is en er met man en macht moet worden gewerkt aan het herstel van het spoor.

Het treinongeluk bij Borne lijkt te zijn veroorzaakt door een gebroken wielband. Versleten wielbanden mogen niet worden vervangen, maar moeten in zijn geheel worden vervangen. Bij deze goederentrein was al meteen duidelijk dat de achterste wielen van de trein waren losgekomen van het spoor, maar nu blijkt dat een gebroken wielband de boosdoener is.

Onlangs is er een nieuw voorstel gedaan dat treinen vanaf 2020 niet meer harder mogen dan 80 kilometer per uur. Staatssecretaris Mansveld laat onderzoeken of de regels rondom de wielbanden moeten worden aangescherpt, maar wijst erop dat dit alleen in Europees verband kan. Ook kan de staatssecretaris Mansveld zich voorstellen dat de burgemeester zich zorgen maakt over de veiligheid in Borne, maar Mansveld zegt dat er veel aan wordt gedaan om herhaling te voorkomen.