Slimme wissels tegen vertraging

Met het winterse weer in aantocht is ProRail zich aan het voorbereiden om vertragingen te minimaliseren. Zo zorgen bevroren wissels elk jaar voor flinke vertragingen, waarop ProRail 5500 van de 7000 wissels heeft voorzien van verwarmingselementen. Hierdoor wordt de rails en wissel opgewarmd om problemen te voorkomen. Een groot deel van de vertragingen wordt hiermee voorkomen, maar temperaturen en andere waarde konden nog niet worden gemeten. Met het plaatsen van slimme wissels kunnen waarden als temperatuur, trillingen, versnellingen, luchtdruk en vocht worden gemeten en kan ProRail hier vroegtijdig op inspelen.

Preventie tegen bevroren wissels

Door de Slimme Wissels kan ProRail een defect eerder opmerken en direct een team sturen om de vertraging voor reizigers te minimaliseren. De komende tijd zal ProRail kijken waar de slimme wissels zullen worden geplaatst om het grootste deel van de storingen op te vangen.

Bij aanhoudende kou kunnen wissels bevriezen en blokkeren. In het verleden heeft dit voor ontzettend veel vertraging gezorgd en ProRail probeert de problemen dit keer voor te zijn i.p.v. deze alleen te verhelpen. Uiteraard staan er dag en nacht teams klaar om het spoor ijsvrij te houden, maar de verwarmde en slimme wissels spelen een belangrijke rol in het minimaliseren van de problemen.