Reizigers enthousiast over zelfrijdende trein

Tussen 12 en 17 februari is een proef gedaan met een zelfrijdende trein op het traject Groningen – Buitenpost. Enthousiaste reizigers mochten meereizen met de zelfrijdende trein en bleven ook na de treinreis tevreden. Hoewel de trein automatisch reed was er wel een machinist aan boord om in te grijpen als dit nodig bleek te zijn.

ProRail tevreden

Er mochten elke dag 5 treinreizigers meereizen in de trein. Een woordvoerder van ProRail liet weten dat zij blij zijn met de resultaten van de testritten en dat reizigers de reis positief hebben ervaren. Het is nog niet duidelijk wat de vervolgstappen van ProRail en vervoerders zijn om zelfrijdende treinen uiteindelijk op te nemen in de dienstregeling.

Duurzaam, veilig en punctueel

De toekomst ligt bij zelfrijdende treinen. Hoelang dit nog gaat duren is nog onduidelijk, want niet alleen moeten treinen worden uitgerust met een dure boordcomputer. Ook de infrastructuur van het complete spoornet moet worden aangepast.

Voordeel van automatisch rijdende treinen is dat zij veilig dichter op elkaar kunnen rijden, waardoor de capaciteit omhoog gaat. Ook zullen treinen punctueler rijden en gelijkmatig omgaan met het energieverbruik. Hiermee is de trein niet alleen veiliger en punctueler, maar ook een stuk duurzamer.

prorailzelfrijdende trein