Meer controle op trein, bus en boot

Reizigers in Europa kunnen in de komende maanden rekenen op meer controles. Dit voorstel komt vanuit België die heeft aangedrongen om de controles te verscherpen voor trein-, bus- en bootreizigers, aangezien dit op een zeer laag pitje staat. Partijen pleiten daarom voor identificatieplicht, waarbij middels het Passagiers Namen Register (PNR) kan worden uitgekeken naar verdachte personen/reizigers.

Aanslag in Berlijn was aanleiding voorstel

Dit voorstel werd geopperd door Jan Jambon die dit naar aanleiding van de aanslag in Berlijn heeft bedacht. De verdachte van de aanslag in Berlijn heeft vermoedelijk Milaan weten te bereiken d.m.v. de bus en trein. Met de invoering van deze regel hoopt Jan niet alleen verdachte te pakken, maar ook aanslagen en problemen te voorkomen.

Plan is noodzakelijk

Met de grote hoeveelheid migranten van afgelopen jaar, openstaande grenzen en nauwelijks controle aan de grenzen van Europa is dit plan noodzakelijk. Dit was minder geweest als er een kwaliteitscontrole werd gehouden bij de grenzen van Europa, maar hier is het momenteel al te laat voor. Daarbij zijn de trein en bus al jaren populaire smokkelroutes voor drugskoeriers, aangezien hier niet tot nauwelijks op wordt gecontroleerd.