Gemeente Den Haag kiest voor internationale trein

Dankzij de vele klimaatdiscussies m.b.t. uitstoot en gevolgen voor het milieu kiezen steeds meer bedrijven voor de (internationale) trein. Zo ziet NS een groei op zowel alle nationale als internationale bestemmingen. Ook op lokaal niveau lijken organisaties zich nu te interesseren voor de trein. Zo heeft Gemeente Den Haag besloten om dienstreizen naar het buitenland voortaan met de trein af te leggen in plaats van het sterk vervuilende vliegtuig.

0 keer trein naar Londen

Het idee kwam vanuit de Partij voor de Dieren. Zij analyseerde gegevens uit 2018, waaruit bleek dat ambtenaren 29 keer heen en weer gingen naar Londen. In 0 gevallen werd de trein naar Londen gebruikt, terwijl de verbinding prima is.

Dinsdag 14 juli is daarom besloten om voor dienstreizen die binnen 8 uur bereikbaar zijn met de trein, niet voor het vliegtuig te kiezen. Zo zullen de burgermeester, wethouders en ambtenaren voor bestemmingen als, Antwerpen, Brussel, Berlijn, Londen en Parijs voor de internationale trein kiezen.

Uitzondering en rapportage

Uitzonderingen op de regel zijn spoedsituaties, zoals een crisis. Hiervoor mogen ambtenaren alsnog het vliegtuig verkiezen boven de trein. Om alles te controleren dient het college jaarlijks te rapporteren over de gemaakte reizen en het vervoermiddel dat daarbij is gebruikt. Tevens moet het college met een uitleg komen als er is afgeweken van de ‘nieuwe regels’.

Duurzaam reizenTrein Den HaagTrein Duurzaamtrein Londen