Frankrijk bestelt te brede treinen

Na het Fyra debacle in Nederland is nu Frankrijk aan de beurt, want er zijn ruim 2000 treinen bestelt die te breed blijken voor het overgrote deel van de 1200 perrons in Frankrijk. De spoorwegmaatschappij SNCF heeft de fout onlangs toegegeven, waarop deze fout als één van de grootste blunders van de eeuw de boeken in gaat. De problemen lijken het ergst bij Lyon en de Pyreneeën. Momenteel zijn er al 100 stations aangepast, waarbij ruim 80 miljoen euro verloren is gegaan.

Fyra is niet de grootste spoor-blunder van deze eeuw

Franse maken het wel heel erg bond

Iedereen vroeg zich direct af hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar eigenlijk is het voorval niet goed te praten. De RFF zouden de perrons hebben opgemeten, maar hebben alleen gekeken naar trein stations van minder dan 30 jaar oud. Het overgrote deel van de stations in Frankrijk zou ouder zijn dan 50 jaar en hebben hele andere afmetingen.

Kosten van 2000 Franse treinen

De 2000 gloed nieuwe modellen zouden samen 15 miljard euro kosten en daarom is het goedkoper om de perrons aan te passen. Momenteel zijn er slechts 100 stations gedaan en zijn de kosten al opgelopen tot 80 miljoen. Volgens de Franse spoorwegen moeten er nog zeker 1000 stations worden aangepast en zullen de kosten ongeveer uitkomen op iets minder dan 1 miljard euro.

blunderfrankrijkfyrasncfstationstrein