Wat te doen in Leeuwarden? Tips, activiteiten en bezienswaardigheden

Opzoek naar een leuke stad in Nederland voor een dagje of weekendje weg? Bezoek Leeuwarden! De stad kent zowel leuke activiteiten als prachtige bezienswaardigheden. Daarbij er meer dan genoeg terrasjes en restaurants aanwezig in de stad om even bij te komen van het wandelen.

Trein Leeuwarden

Een bezoek aan Leeuwarden zal je verbazen, maar wat kan je hier eigenlijk doen? Bekijk ons overzicht van leuke activiteiten, bezienswaardigheden en andere tips voor jouw dagje of weekendje Leeuwarden. Denk aan winkels, wandelen of andere (reis)tips. Natuurlijk reis je met een goedkoop treinkaartje naar Leeuwarden. Reisproducten als de NS dagkaart, dagretour en enkele reis zijn dagelijks met korting verkrijgbaar bij diverse aanbieders. Op onze website vind je de laatste NS-acties, zodat jij voordelig met de trein kunt reizen middels goedkope treinkaartjes.

Leeuwarden bezoeken

Wie het centrum van Leeuwarden heeft bezocht hoef je het niet meer uit te leggen, maar de stad verrast je altijd in positieve zin. Met kenmerken van grote steden, maar toch minimale afstanden is dit een geweldige bestemming voor een dagje weg, winkelen of een compleet weekendje.

Combineer een dagje winkelen met een wandelroute in de omgeving en een rondvaart. Vervolgens kan je bijkomen of dineren bij één van de gezellige terrasjes langs de grachten van Leeuwarden.  Echt even iets unieks doen? Op ongeveer 15 minuten rijden van het centrum ligt Nationaal Park de Alde Feanen. Hier kan je wandelen en fietsen, maar leuker zijn misschien wel de vaarroutes. Op verschillende plaatsen kan je een kano, kajak of bootje huren, waarna je de omgeving zelfstandig kan verkennen.

Winkelen in Leeuwarden

Leeuwarden heeft meer dan voldoende winkels in het oude stadshart. Zowel grote vestigingen van bekende ketens en merken, als kleinere lokale boetiekjes. Verder is het op donderdag koopavond en op zondag ‘koopzondag’. Opzoek naar een markt in Leeuwarden? Op vrijdag vind je een grote markt op het Wilhelminaplein en op zaterdag een kleinere versie op het Waagplein.

De stad kent ook een drietal grote winkelcentra, namelijk winkelcentrum Zaailand, Bilgaard en Winkelpark De Centrale.

Wandelen in Leeuwarden

In de omgeving van Leeuwarden zijn diverse wandelroutes. Zowel voor het centrum als richting de buitenranden en natuurgebieden in de regio. Er is zelfs een complete NS wandeling gemaakt voor een dagje Leeuwarden, waarbij je langs de historische binnenstad, het bruisende winkelhart en het rijke culturele aanbod wordt geleidt.

Blijf je slapen? Dan kan je natuurlijk ook naar één van de natuurgebieden in de omgeving. Kijk eens naar:

 • Juliana Park Leeuwarden
 • Abbingapark
 • Nationaal Park de Alde Feanen (tip)
 • Nationaal Landschap Noardlike Fryske Walden
 • Nationaal Park Lauwersmeer (aan de kust van Friesland)

Fietsen in Leeuwarden

Wat opvalt en je erg veel zal zien in de omgeving is de fanatieke fietsers. Zowel wielrenners als recreatieve fietsers kunnen eindeloos tochten maken in de omgeving. De natuur, bosrijke gebieden, boerenvelden en leuke steden maken het een zeer aantrekkelijke regio voor fietsliefhebbers. Uiteraard kan jouw fiets ook mee in de trein. Hiervoor hoef je enkel een dagkaart fiets te bestellen, waarna jouw fiets in de daluren mag meereizen in de daarvoor bestemde rijtuigen.

Activiteiten in Leeuwarden

Als hoofdstad van de provincie Friesland is Leeuwarden zeer veelzijdig. Je kan het zo gek niet verzinnen of je kan het beleven in de omgeving. Tips voor wat je kan doen in Leeuwarden? Bezichtig het centrum met een Go Sharing scooter in Leeuwarden. De elektrische deelscooters zijn 24/7 beschikbaar en kan je huren en vinden middels de Go Sharing app. Er zijn op dit moment ruim 100 scooters in het stadscentrum te vinden, waardoor er altijd wel één in de buurt is. Ook is het leuk om het centrum vanaf het water te ontdekken. Stap hiervoor in bij één van de rederijen voor een rondvaart door de stad. Tarieven voor een zitplaats vallen gelukkig mee.

Iets unieks doen in Leeuwarden? Boek dan een overnachting in de oude gevangenis. In Alibi Hostel Leeuwarden is het namelijk mogelijk om te slapen in omgebouwde cellen. is hier namelijk mogelijk om te slapen in de omgebouwde cellen. Benieuwd naar de beschikbaarheid? Ontdek het via deze link. De volgende dag kan je eventueel naar Nationaal Park de Alde Feanen. Een schitterend natuurgebied met unieke huisjes langs het water. Je kan de omgeving per kayak of boot het best verkennen.

Eten in Leeuwarden

Wanneer je het centrum van Leeuwarden in wandelt zie je van zelf de leukste restaurants verschijnen. Direct kom je een aantal hippe eettentjes tegen waar je het liefst uren wil blijven zitten. Lokale bewoners zal je op een zonnige dag in het weekend dan ook zeker treffen aan de rand van de grachten op een terrasje.

Leuke restaurants in Leeuwarden zijn bijvoorbeeld:

 • Eindeloos
 • Stek
 • Roast
 • Sjoddy
 • Post Plaza
 • Fellini
 • Proefverlof
 • Burgermeester van Napels
 • Loetje Leeuwarden
Mooiste stranden van België

Mooiste stranden van België

Komende zomer een leuke kustplaats bezoeken? België is misschien niet het meest tropische land, maar kent schitterende gebieden. Wij nemen je mee naar 5 zandstranden in België die je zullen verbazen en zorgen voor een fantastische dag. Vanzelfsprekend zijn de stranden...

5x trein en mooie natuur in België

5x trein en mooie natuur in België

Opzoek naar een mooie plek of locatie dichtbij huis? België kent schitterende natuur en is dichterbij dan je denkt! Zo bezoek je diverse mooie steden in België op slechts 2 uur rijden vanaf Amsterdam. Natuurlijk wil je wel met de trein naar België en is dit met ruim...

Duurzaam reizen: Met de trein door Europa

Duurzaam reizen: Met de trein door Europa

We kunnen allemaal niet wachten om weer op reis te gaan. Natuurlijk kies je dan wel voor een duurzaam vervoersmiddel, zoals de trein! Met de trein reis ja namelijk duurzaam en stoot je tot wel 10x minder Co2 uit. Reis daarom met de trein door Europa en reis bewust....