Wat te doen in Aix-en-Provence (Cityguide Aix-en-Provence)

Aix-en-Provence is een sfeervolle, bruisende stad in Zuid-Frankrijk, ten noorden van Marseille. Je kunt het verleden duidelijk terugzien in de vele monumentale panden die de stad een elegante uitstraling geven. Als je rondloopt in Aix-en-Provence heb je meer het idee dat je in een gemoedelijk Provençaals dorpje loopt dan in een stad en juist dat is de charme van dit mooie stadje. In Aix-de-Provence vind je vele pleintjes met fonteinen, talloze restaurants aan de Course Mirabeau, een prachtige kathedraal en vele leuke winkeltjes.

Bezienswaardigheden in Aix-en-Provence

Provençaalse markt

Een Provencaalse markt bezoeken is één van de leukste dingen om te doen als je in deze regio bent. De markt van Aix-en-Provence is .. je kunt hier struinen langs tientallen kraampjes met groente, fruit, bloemen, wijnen, kazen… Je komt ogen te kort! Je kunt hier heerlijke zeepjes of servies aanschaffen voor thuis of bijvoorbeeld zelf een picknick samenstellen. De markt staat op Place des Precheurs op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Musée Granet

Ben je een kunstliefhebber, dan ben je in Musée Granet op je plek. In dit museum vind je beeldhouwkunst, schilderkunst en archeologie. Het museum heeft een vaste collectie aan kunstwerken, maar ook zijn er wisselende exposities. Er hangt een collectie van Franse, Noord-Europese en Italiaanse schilderwerken van tussen de 14e en 18e eeuw, maar ook een collectie Franse schilderwerken uit de 19e eeuw. Verder vind je er werken van de Provencaalse Cézanne, verschillende archeologische voorwerpen en een beeldengalerij.

Saint-Saveur

Deze prachtige kathedraal is zeker weten een bezoekje waard. Niet alleen van buiten is het een plaatje, maar ook van binnen. Je vindt hier verschillende vormen van kunst, waarvan sommige dateren uit de 15e eeuw! Ook het prachtige orgel en de bijzondere glas in lood ramen zijn een lust voor het oog.

Course Mirabeau

Course Mirabeau wordt ook wel de belangrijkste straat van Aix-en-Provance genoemd. Deze prachtige boulevard wordt omringd door groene bomen en je vind er vele restaurants, met tussendoor enkele winkels. De bomen geven veel schaduw, dus het is een heerlijke plek m te wandelen op een warme dag. Wanneer je moe bent geworden van het vele lopen, kun je een plekje zoeken op één van de terrassen en eventjes bijkomen met een lekker drankje.

Place des Cardeurs

Op dit schattige pleintje vind je een aantal heerlijke restaurantjes en eettentjes. Na het maken van een aantal foto’s (dit plein is super fotogeniek) kun je rustig buiten de menukaarten vergelijken, jouw favoriete restaurant uitkiezen en neerstrijken voor een heerlijke maaltijd.

Met kinderen naar Aix-en-Provence

Als je op vakantie bent in de omgeving van Aix-en-Provence dan is deze stad zeker een aanrader om te bezoeken, ook met kinderen! Zolang je niet te lang achter elkaar loopt, is het allemaal prima te doen. Het is leuk om met de kids de markt te bezoeken, maar ook de kathedraal zullen ze zeker mooi vinden. Ook zijn er een aantal parken waar je heerlijk even kunt relaxen en de kinderen kunt laten spelen. Last but not least: het strand! Dat ligt maar op een halfuurtje rijden en dat kunnen kinderen altijd wel waarderen.

Winkelen in Aix-en-Provence

In het winkelcentrum Les Allées Provençales vind je bekende merken zoals de Zara en de H&M, maar veel leuker zijn de straten Rue Paul Bert en Rue Mathéron. Hier vind je allerlei kleine boetiekjes en exclusieve winkels. Ook vind je in Aix-en-Provence de betere patissiers en chocoladewinkels, vergeet ook vooral niet om daar een bezoekje aan te brengen!

Openbaar vervoer in Aix-en-Provence

Aix-en-Provence is niet een hele grote stad, dus in principe kun je lekker alles te voet doen. Helemaal fijn op een zomerse dag in het zonnetje!

Trein Aix-en-ProvenceTrein Frankrijk